ד”ר ליזה כנעני, מנהלת תחום עבודה סוציאלית ואביטל ארגמן עובדת סוציאלית אחראית על תחום בריאות הנפש במחוז צפון של מכבי שירותי בריאות עם טיפים להתמודדות עם נגיף הקורונה.

צילום: דוברות מד״א.

בימים אלו משרד הבריאות מנחה את כל מי ששהה במדינות סין, תאילנד, הונג קונג, סינגפור, דרום קוריאה, איטליה ומקאו גם לשהות קצרה, להיות בבידוד בית עד להשלמת 14 יום ממועד החזרה.

ההנחיה של משרד הבריאות לא לצאת למרחב הציבורי ולא לשהות במקומות ציבוריים ובכלל זה מוסדות חינוך, מקומות עבודה, תחבורה ציבורית, מקומות בילוי וקניות, בתי חולים ומרפאות, לתקופה של 14 ימים, תחייב את המשפחות החוזרות ממדינות אלו ובמיוחד אלו עם ילדים בגילאים שונים להיערכות מותאמת.

הבידוד יכול להיחוות כחוויה מלחיצה ומתסכלת אך גם בסדרת צעדים פשוטים יחסית,  להוות חוויה משפחתית מעצימה, מקרבת ומלמדת. הנה מספר המלצות שכדאי ליישם:

• ראשית חשוב להדגיש לילדים כי הבידוד אינו מעיד על סכנה אלא מהווה צעד מניעתי, בטיחותי ואחראי הנוגע לשמירה על בריאות המשפחה.

 הבידוד גם יאפשר שבמידה ומי מבני המשפחה לא יחוש בטוב מסיבות שונות,  ניתן יהיה  לקבל טיפול רפואי מהיר ומותאם. להזכיר לילדים שמערכת הבריאות שלנו היא מצוינת ואפשר לסמוך עליה.

 חשוב להדגיש כי לאחר מועד סיום הבידוד ניתן יהיה לחזור ללימודים, לעבודה ולפעילות רגילה ושגרתית. ניתן אפילו לצייר יחד לוח שנה מיוחד לכבוד העניין ולספור עם הילדים את הימים שעוברים עד החזרה לשגרה.

 חשוב מאוד לתת לגיטימציה גם לתחושה של פחד, מתח ודאגה וכן לתגובות רגשיות ופיסיות שונות הן של המבוגרים במשפחה והן של  הילדים למצב. מומלץ להציע לילדים לשתף במחשבות וברגשות שלהם, לשאול שאלות ולהתעניין בתחושותיהם.

 אפשר לעזור לילדים לשמור על קשרים חברתיים דרך הטלפון או בשיחות וידאו, ובתיאום עם הצוות החינוכי בבית הספר לתכנן כיצד הילד יוכל לקבל חומרי לימוד ותמיכה בערוצי המדיה השונים.

 ילדים זקוקים לגבולות ולסדר שיוכלו להישען עליהם ובלעדיהם עלולים לחוות חרדה ובלבולחשובה גמישות אך עם זאת חשוב לשמור ככל שניתן על סדר יום בנוגע לשעות שינה, ארוחות וכד’.

 להשתדל להפחית ככל האפשר צפייה בחדשות הקשורות בקורונה, הצפייה יכולה ליצר הצפה ופחד בקרב ילדים ולכן עדיף להתעדכן בסמארטפון מאשר בערוצי החדשות בטלוויזיה.

 אפשר ורצוי לתכנן פעילויות/פרויקטים שהמשפחה כולה יכולה לבצע ביחד כגון ציורים משותפים, פאזל גדול, בניה עם לגו / קוביות וכד’.

 כדאי להפוך את הבית לנעים יותר מבחינה משחקית, כדי שיהיה יותר קל לשהות בו ולקיים פעילויות ומשחקים שהילדים אוהבים. אפשר לייצר מרחבי משחק חדשים בבית מעבר לפינה הקבועה בשגרה הרגילה כדי שהילדים לא ירגישו שהם תחומים לאורך היום במקום אחד.

 ילדים זקוקים לתנועה ולפעילות מוטורית שאותה ניתן להבנות ולארגן גם בתוך הבית כמו למשל טרמפולינה קטנה, מרוץ מכשולים, קפיצה בחבל וכד’ – רק לזכור לשים בצד את האגרטל שקבלתם מהסבתא.

 לתת לילדים תפקידים שונים בבית באופן מותאם לגילם כדי לתת להם חוויה של שליטה – לעזור להכין ארוחת צהריים, לאפות ביחד, לקפל כביסה, לארגן את המשחקים וכד’

זכרו – חשוב מאוד לשמור על פרופורציות, רוח טובה והומור – ככל שכהורים תשמרו על תגובות רגשיות מאוזנות ורגועות יותר למצב הנתון, זה יקרין גם על הילדים והתנהלותם. 14 ימים זה אמנם זמן לא מבוטל אבל גם הזדמנות נדירה במרוץ החיים לבלות יחד וליצור זיכרונות משפחתיים חדשים.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn