השבוע נחגוג את חג האילנות וחג האהבה. בדיוק בשביל זה ריכזנו עבור קוראי מידע 8 מקבץ מתכונים חגיגיים
של השף צ’ארלי פדידה. ‘זמן אמיתי’ בית הספר לברמנים המקיים מדיי שבוע קורס ברמנים ב”הגושרים מלון בטבע”, ממליץ על שני קוקטיילים ביתיים ומרשימים שיסעירו לכם את הדמיון.
וגם: לא רק בט”ו בשבט – מהו הערך התזונתי של הפירות היבשים ומתי מומלץ לצרוך אותם? לגזור ולשמור
ט”ו בשבט הולך ומתקרב ועמדות הפירות היבשים ממלאות את רשתות המזון. קשה שלא להתפתות למראה הפירות היבשים והאגוזים למיניהם שמפוזרים בדוכנים השונים.
למה אוכלים פירות יבשים בט”ו בשבט?
מנהג אכילת פירות בט”ו בשבט הינה מנהג קדום. יהודי התפוצות ראו את החיבור לארץ ישראל על ידי יבוא מזון אשר גדל בארץ. פירות יבשים ואגוזים היו אידיאלים, מכיוון שיכלו לעמוד במסע הארוך לגולה ומאז מנהג זה נטמע. פירות ט”ו בשבט הם פירות שבעת המינים: תאנים, תמרים, צימוקים, חרובים ואגוזים. מבחינה תזונתית, כל אלה, כולל משמשים ושזיפים מיובשים, משתייכים לקבוצת הפחמימות. סוגי האגוזים למיניהם: אגוז מלך, אגוז ברזיל ושקדים, משתייכים לקבוצת השומנים.
הפירות היבשים אומנם קטנים בגודלם, אך בתהליך הייבוש כמות הסוכר בפרי נשארת גבוהה. מצד שני, יש להם הרבה תכונות חיוביות, כגון: ברזל, הקלה בעצירויות, עזרה כאשר יש מחסור במוצרי חלב ועוד. מהי המנה המומלצת לכל פרי ומתי כדאי לצרוך אותה?
משמשים מיובשים (מנה מומלצת: 3 יחידות)
מה מיוחד בהם? עשירים בברזל.
מומלצים בתפריט: כאשר רוצים להגדיל את כמות מינרל הברזל בגוף, במקרים של תפריט צמחוני/טבעוני ובאנמיה הנובעת מחסר ברזל.
תאנים מיובשות (מנה מומלצת:1 יחידה)
מה מיוחד בהן? עשירות בסידן.
מומלצות בתפריט: במקרים של צריכה לא מספקת של מזונות עשירים בסידן, כדוגמת מוצרי חלב מן החי ומוצרי סויה מן הצומח.
שזיפים מיובשים (מנה מומלצת: 3 יחידות)
מה מיוחד בהם? מכילים כ 2 גר’ סיבים תזונתיים למנה מומלצת.
מומלצים בתפריט: להגברת הפריסטלטיקה (תנועות המעיים) במקרה של עצירות, ניתן לאכול אותם או להשרותם במים רותחים, להניח למים להתקרר ולשתות.
צימוקים (מנה מומלצת: 2 כפות)
מה מיוחד בהם? עשירים באשלגן, מינרל זה מסייע בהורדת לחץ דם.
מומלצים בתפריט: להעשרה קלורית בתפריט לתוך דייסות,דגנים,יוגורט ועוד.
חרובים (מנה מומלצת 3 יחידות)
מה מיוחד בהם? עשירים בסיבים תזונתיים,2 חרובים יספקו לכם כ 30% מהכמות היומית המומלצת לנשים וכ 25% מהכמות היומית המומלצת לגברים, כמו כן החרובים עשירים באשלגן וסידן.
מומלצים בתפריט: כ”חטיף” טבעי בין הארוחות.
תמרים מיובשים (מנה מומלצת 2 יחידות)
מה מיוחד בהם? עשירים בסוכרים פשוטים ובאשלגן.
מומלצים בתפריט: כנשנוש מתוק ובריא בין הארוחות, להעלאת רמת הסוכר בדם טרם ובמהלך אימוני כושר.
האגוזים והשקדים חשובים לבריאותינו ומומלץ לצרוך אותם ללא קלייה או המלחה.
אגוזי מלך (מנה מומלצת: 3 חצאי אגוז)
מה מיוחד בהם? מכילים שומן רב בלתי רווי,בפרט חומצת שומן מסוג אומגה 3, חומצת שומן זו קשורה בקשר חיובי להורדת הסיכון למחלות לב, לשיפור פרופיל השומנים בדם ולהתפתחות הקוגניטיבית של העובר לאורך תקופת ההיריון.
מומלצים בתפריט: במידה ולא מגיעים לצריכה מספקת של אומגה 3 מאכילת דגים, כאשר יש צורך בהורדת רמות שומנים בדם ובהעשרה לסלטי ירקות שונים.
אגוזי ברזיל (מנה מומלצת: 2 יחידות)
מה מיוחד בהם? מכילים את מינרל הסלניום, מינרל זה הנו נוגד חמצון אשר פועל בגוף כנגד רדיקלים חופשיים, אלו תרכובות אשר מעלות את הסיכון להיווצרותם של מחלות כרוניות וטרשת עורקים.
מומלצים מאוד בתפריט: כנשנוש בין הארוחות.
שקדים (מנה מומלצת: 8 יחידות)
מה מיוחד בהם? עשירים בשומן חד בלתי רווי,צריכה נאותה של סוג שומן זה מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
מומלצים בתפריט: כנשנוש בריא יחד עם סוכרים כדוגמת פירות יבשים או טריים.
נשיקות של אהבה
מתכון ל -20 נשיקות
מצרכים:
4 חלבונים
1 כוס סוכר
1 כפית תמצית וניל
צבע מאכל ורוד
הוראות הכנה:
- מקציפים את החלבונים במיקסר במהירות גבוהה, ומוסיפים בהדרגה את הסוכר ותמצית הווניל.
- ממשיכים להקציף במהירות גבוהה במשך עשר דקות, עד לקבלת קצף יציב ומבריק.
- מחממים את התנור ל-100 מעלות צלזיוס.
- ממלאים בשקית זילוף עם צנטר משונן את התערובת שהקצפנו, ומזלפים על תבנית אפייה מרופדת בנייר פרגמנט (ניתן לזלף בצורת שפתיים או בכל צורה שהיא).
- אם מעוניינים לתת לנשיקות צבע אדמדם, מכניסים בשלב זה את צבע המאכל.
- אופים במשך שעתיים, עד לקבלת מרקם פריך וקשה.
רול סושי תמרים
מתכון ל-4 סועדים
מצרכים לשני רולים:
16 תמרים מיובשים ומגולענים
1 מנגו קלוף וחתוך לרצועות
1 קיווי קלוף וחתוך לשישיות
200 מ”ל שמנת מתוקה
1 כפית אבקת סוכר
2 כפות קוקוס קלוי
אופן הכנה הקצפת:
מקציפים שמנת מתוקה עם אבקת סוכר עד לקבלת קצפת יציבה.
מכניסים למקרר לחצי שעה.
אופן הכנת דף תמרים מיובשים:
על משטח ישר מניחים נייר אפיה ומעליו מסדרים את התמרים פתוחים כמו פרפר. מצמידים אחד לשני ומכסים בעדינות עם ניילון נצמד.
בלחיצות וגלגולים ע״י מערוך הופכים את התמרים הבודדות לדף בעובי של חצי סנטימטר.
מזלפים בעזרת שק זילוף עם צינטר לאורך דף התמרים את שכבת הקצפת.
מסדרים את הפירות בסדר הרצוי.
מתחילים בעדינות בגלגול הרול ומהדקים בעדינות.
מפזרים מעל קוקוס קלוי וחותכים למנות רצויות.
קוקטלים חגיגיים
King’s Tea
45 מ”ל ג’ין
15 מ”ל בחרובקה
15 מ”ל מונין תה לימון
15 מ”ל מיץ לימון
15 מ”ל מי סוכר
סגירה של שוופס ג’ינג’ר אייל
דרך הכנה: שקשוק המרכיבים, סינון וסגירה עם שוופס ג’ינג’ר אייל
After the Rain
40 מ”ל וודקה
25 מ”ל מיץ תפוזים
25 מ”ל טוניק
6 עלי נענע יפים
דרך הכנה: מזיגה של כל המרכיבים לכוס כולל הנענע, להוסיף קרח כתוש
ולערבב היטב
קוקטייל טעים ומיוחד, ברמה סבירה ונמוכה של אלכוהול בהחלט יכול לשמח אותנו. האלכוהול משפיע ומגרה אזורים שונים במוח באזור ההיפוקמפוס בקליפת המוח ,יוצר גלי אלפא המעבירים תחושות של הנאה רגיעה, נינוחות ואף עליצות ותחושת שחרור. כמובן שמומלץ לא להגזים בצריכת אלכוהול.
טיפים תזונתיים – מירי חדד, דיאטנית קלינית ל”יינות ביתן”
מתכונים: השף צ’ארלי פדידה ל”יינות ביתן”
חג שמח