כתבה מאת רועי אלפסי
אופיר יחזקאלי בן ה-38, נשוי ואב לשלושה, הוא בן העיר קריית שמונה אשר שב לעיר הולדתו בשנת 2014, לאחר שנים רבות במרכז הארץ. עם שובו לגליל, ריכז את מיטב כישוריו להצמחת קהילה צעירה גאה ותוססת בקריית שמונה. זאת עשה כמנהל מרכז צעירים בארבע השנים האחרונות. כעת, ולאחר שהוא מרגיש סיפוק רב מעבודתו, יחזקאלי מתפנה לאתגר חדש- יישום פרויקט הפודטק המתקדם בקריית שמונה בפרט והגליל העליון בכלל, וככל הנראה זה לא האתגר היחיד שעומד בפניו. שוחחנו עם אופיר על התחושות והתכניות לעתיד, וקיבלנו ממנו מבט על העבר, ההווה וקריצה פוליטית לעתיד לבוא.
איך מסכמים 4 שנים? איזה מרכז צעירים אתה משאיר לבאים אחריך?
“הייתה לי זכות גדולה להקים את מרכז צעירים בעיר. החזון והרוח שכולי תקווה שיישמרו הם לגרום לצעירים לבחור לגור בקריית שמונה. עסקנו בהקמת שכונות חדשות: יובלים ותיכף יתחיל שיווק בימת תל חי, הקמה וליווי קהילות צעירים: פורום צעירים, קהילה צעירה, קהילות הסטודנטים תוצרת הארץ, איילים ועוד.., ליווינו משפחות חדשות שהגיעו לעיר, הכנסנו אנרגיה ותרבות לצעירים – מסיבת רחוב עם דודו טסה בשוק, ערבי סטנדאפ, פסטיבל הבירה, פסטיבל מאירים את העיר לצעירים, הקמנו את הפאב הראשון במרכז העיר – קשיו, נתנו שירות לאלפי צעירים בסיוע לממש את עצמם בייעוץ לימודים ופיתוח קריירה, מימוש זכויות והשמות תעסוקתיות, מלגות ללימודים אקדמאיים, וואצ’רים להכשרות מקצועיות, קורסי מנהיגות, קורסי פסיכומטרי, קורסי השלמת 12 שנות לימוד, הרצאות על הבר, קידום יזמות וירידי תעסוקה, פסטיבל סרטים שקורה השבוע ועוד ועוד. האתגר המשמעותי, מבחינתי, היה לקלוט צוות שיידע להתמודד עם הטירוף והמשימות. ב-2014 היינו רק אני ומאיר מרציאנו בבית החאן, ב- 2018 יהיו 17!! אנשי צוות ממרכז צעירים ותוצרת הארץ.
סיום התפקיד מלווה בתחושת סיפוק גדולה מאוד על התשתית שהוקמה, על השותפויות הרבות שנרקמו עם משרדי ממשלה, פילנתרופיה, גורמים עסקיים ועמותות וארגונים שונים, ובעיקר על המיצוב של מרכז צעירים בקרב הצעירים בעיר, בקרב האגפים השונים בעירייה ובמתנ”ס ומול שותפים רבים“.
יש פרויקט שאתה גאה בו במיוחד?
“ההקמה של השכונות החדשות יובלים א‘ ובימת תל חי ב‘ מרגשות אותי במיוחד. כשנכנסתי לתפקיד הבנתי שזוהי הסוגיה הבוערת שגורמת להגירה שלילית של צעירים איכותיים מהעיר. זה לא מובן מאליו שמרכז צעירים מוביל הקמה של שכונות בעיר וזה די ייחודי לנו בקריית שמונה. שחרור חסמים, דיונים בבתי משפט מול חקלאי מטולה וקיבוץ כפר גלעדי ומו”מ לשחרור הקרקע, הגדרת מנות שיווק, השגת תקציבים ממשרד הבינוי לקדם מימון וסבסוד נוסף של עלויות הפיתוח, הגדרת מוסדות הציבור והחינוך בשכונה וטיפול במשברים כמו פשיטת הרגל של קבלן ופיתוח התשתיות. יש עוד דרך עד שהשכונות ייבנו, אבל כמות הזוגות הצעירים שזכו במכרזים, האכפתיות שלהם ותחושת השייכות לעיר, יהפכו את השכונות האלו לאיכותיות מאוד. יש זוגות צעירים שאני יודע בוודאות שנשארו לגור בקריית שמונה בזכות הפרויקט ואני מאוד גאה על כך“.
מה היית רוצה לראות במרכז צעירים בעוד שלוש שנים מהיום?
“מרכז הצעירים והתעסוקה צריך לדעתי להמשיך לסייע לצעירים מקריית שמונה לממש את עצמם, ומאידך לשמש פלטפורמה לבינוי וליווי של קהילות צעירים, ובעיקר לעודד צעירים לחלום, ליזום ולקחת אחריות על עצמם ועל חיי הקהילה שלהם. יזמות זה שם המשחק, גם יזמות עסקית וגם יזמות חברתית. קהל יעד משמעותי שצריך להמשיך ולהעמיק בו את הטיפול הם ההורים הצעירים, יש לפעול להקמת מרכז להורות צעירה בתוך מרכז צעירים. קורסי הכנה ללידה, קורס לאחר לידה, פרויקט אם לאם בקהילה, ג’ימבורי-קפה ועוד. דברים שהתחלנו לעבוד עליהם ולצערי עדיין לא השלמנו. סומך על הצוות שיידע לקדם“.
מה האתגר בתפקיד החדש שלך?
“הגעתי למסקנה שאני חייב למקד את האנרגיות שלי בתחום הפיתוח הכלכלי ויצירת מקומות תעסוקה איכותיים בקריית שמונה והגליל. לצד ניהול מרכז צעירים והקמת השכונות החדשות, ליוויתי את כתיבת התוכנית לפיתוח הצפון בתחום הפודטק ב-4 השנים האחרונות ועכשיו הזמן ליישם ולהוציא לפועל את התוכנית. עמותת יוזמה לאומית הורכבה מאנשי היי-טק, ובראשם אראל מרגלית, שרוצים להרחיב את מעגל ההיי-טק מהרצליה ותל אביב גם לגליל ולנגב. זו שפה אחרת מזו שאנו מורגלים אליה בקריית שמונה. לא המתנה למישהו מבחוץ שיביא לנו תקציבי,ם אלא שפה של יזמות וחדשנות ורתימה של מגזר עסקי ויצירת ערך שישאיר כסף בקריית שמונה והאזור ויביא לפיתוח כלכלי. צריך לזכור שכל משרת היי-טק מייצרת סביבה מעגל של 4 עובדים נוספים. זה אתגר רציני מאוד אבל אמיתי בעיניי והתלבטתי לא מעט, אבל זה גם המפתח להשאיר, להחזיר ולקלוט עוד משפחות צעירות בעיר“.
אופיר נרגש להתחיל את תפקידו החדש אך אינו שוכח להודות לאנשים שעזרו לו במהלך השנים האחרונות: “אני רוצה להודות לראש העיר ניסים מלכה ולמנכ”ל העירייה אשכול שוקרון שנתנו לי את ההזדמנות ואת המפתחות להקמה וניהול של מרכז הצעירים והתעסוקה עם יד חופשית לנהל ולהוביל תהליכים מורכבים, זה ממש לא מובן מאליו. תודה לכל השותפים ממשרדי הממשלה השונים, מהמגזר העסקי והמגזר השלישי. תודה לכל עובדי העירייה ועובדי רשת המתנ”סים שהיו המשפחה השנייה שלי, מדהים לראות קבוצת אנשים שרואים שליחות גדולה כל כך בעבודתם. תודה לכל הצעירים, המתנדבים והמלגאים שראו במרכז צעירים בית ופלטפורמה לעשייה ויוזמה, וכמובן תודה גדולה לצוות שלי. בלעדיו לא היה קורה כלום“.
לסיכום אופיר מוסיף: “חשוב לי להדגיש שאני ממשיך ואמשיך בעשייה הציבורית ביתר שאת למען עירנו האהובה וניתן לפנות אליי לטובת הכוונה בנושאים שונים: יובלים, בימת תל חי, מלגות, תעסוקה ועוד. בזמן הקרוב אעדכן על אתגר משמעותי נוסף שהחלטתי לקחת על עצמי בתחום השליחות הציבורית בכוחות גדולים ומשותפים, ובימים אלו אנו עמלים על כך חברי ואני . בינתיים שבת שלום“.