גד יעקב, תושב ה”כפר היווני” בקיבוץ מעיין ברוך ויליד קיבוץ מנרה, הודיע השבוע על כוונתו להתמודד לראשות המועצה האזורית הגליל העליון בבחירות הקרובות. בבחירות יתמודד יעקב מול ראש המועצה המכהן, גיורא זלץ.
גד יעקב (62), בן למשפחה שורשית, אב לארבעה וסב לשלושה+אחד בדרך. הוא אחיינו של ראש הממשלה לשעבר, יצחק רבין ז“ל. אמו היא רחל רבין-יעקב, אחותו של יצחק, ואביו רפי נפטר לפני כ-6 שנים. יעקב פעל רבות בעבר בתפקידים שונים לפיתוח הגליל, במגוון רחב של נושאים ותחומים. בעשור האחרון הוא בעליו של משרד עצמאי לייעוץ עסקי, יזמות וניהול פרויקטים מוניציפאליים, תיירותיים ותעשייתיים. על התמודדותו הכריז יעקב רק השבוע, כחודשיים לפני מועד הבחירות לרשויות המקומיות.
אז גד, למה דווקא עכשיו, כל כך סמוך למועד הבחירות?
“קודם כל, חשבתי שעד מועד זה יהיו מתמודדים נוספים לראשות המועצה שאוכל להתחבר אליהם ושהכוונות שלהם יהיו זהות לשלי. כשראיתי שזה לא קורה, וכשהבנתי שיש לי את הרצון ושאוכל לזכות באמון התושבים, החלטתי להודיע על מועמדותי, ויש עוד חודשיים, שזה לא מעט זמן“.
כלומר, העובדה שלא היו מתמודדים נוספים גרמה לך להגיש מועמדות?
“לא ממש. היו אחרים שהביעו רצון להתמודד לראשות ושהאמנתי בדרך שלהם, אך בסופו של דבר הם החליטו לא להתמודד. אני בעל עסק עצמאי זמן רב, ויש לפעמים רגעים בחיים שאתה יכול ‘לשבור‘ הצידה מהשגרה שלך למקום חדש“.
מה הדבר שהכי חשוב לך לשפר באיזור במידה ותבחר?
“שני הדברים העיקריים שאתמקד בהם הם החזרת האחריות לתושבים, כפי שמקובל ברשויות אחרות בישראל, והחזרת מגמת התנופה והפיתוח של הגליל העליון באמצעות שיתוף פעולה מלא עם שאר הרשויות בגליל. נכון להיום, אנחנו משלמים מיסים גבוהים מאוד ומקבלים שירותים לא ברמה גבוהה במיוחד. המועצה לא עוסקת מספיק בדברים כמו פיתוח עסקי וכלכלי של התושבים, פיתוח תרבותי ואירועי ספורט כפי שעשו בעבר. מערכת החינוך בקיבוצים חזקה מאוד אבל אין כמעט שיתופי פעולה בחינוך. ילד שמתגורר באחד מקיבוצי דרום העמק שרוצה להשתתף בחוג, נאלץ לנסוע למקומות מרוחקים. אין סיבה שלא יהיו שיתופי פעולה עם מועצות אחרות, כמו ראש פינה או מבואות החרמון, בשביל לשרת את התושבים שמתגוררים ליד“.
יעקב מוסיף: “גם בנושא התיירותי יש לטפל בצורה אזורית. זה לא עניין פרטני לכל רשות. יש נושאים במועצה שכן יש בהם שיתופי פעולה, אבל בנושאים רבים צריך לאגד כוחות. עשיתי לא מעט שיתופי פעולה בעבר ומהניסיון שלי אני יודע שזה יכול לעזור מאוד לקדם נושאים מסויימים“.
אתה חושב שהניסיון העסקי שלך יכול לתרום לך בתפקיד, למרות שזה שונה מאוד מפוליטיקה?
“מבחינתי, הפוליטיקה של ראש רשות היא בעיקר איך לתעל את התקציבים שאתה מקבל מגופים פוליטים במדינת ישראל לטובת התושבים שלך, הפיתוח שלך. כיצד להגדיל את היישובים ולייצר כלכלה נכונה יותר, חינוך טוב יותר. תראי את מצבנו בתחום הבריאות. תושב שצריך להגיע לחדר המיון צריך לנסוע 45 דקות לצפת, זה ממש לא הגיוני. הרשויות כאן צריכות להתאחד ולמצוא פתרון כי חדר מיון קדמי הוא לא רק הבעיה של קרית שמונה. אבל בינתיים אין פתרונות. גם מבחינת תרבות, יש אולי פעם בשבוע איזו הצגה טובה שאני יכול ללכת אליה. למה לא לדאוג שיהיה לנו טוב בחיים האלה גם מבחינת תרבות? בשביל לראות סרט אני צריך לנסוע לראש פינה או כרמיאל ולפעמים גם עד לקריות. אני לא רואה בחמש השנים האחרונות שום התפתחות. אני מחפש דרך לפתח את הדברים, לשפר אותם.במדינה שלנו יש המון כספים, השאלה היא איך מייעלים אותם לטובת הציבור. לחמש ראשי רשויות הרבה יותר קל ביחד מרשות אחת“.
יעקב מציין כי על פי המסמכים הרשמיים, 40% מבעלי זכות הבחירה במועצה הם תושבי האגש“חים, (אגודה שיתופית חקלאית-ש.פ.) בעוד ש-60% אינם. “זהו נתון משמעותי ויש להתייחס לכך“, אומר יעקב.
ולסיום, מה הסיכויים שלך לזכות?
“תראי, אני לא פוליטיקאי. אין לי פנטזיות להמשך הדרך. אני בא כי כואב לי ואני רוצה לשנות את הקיים. אם אני אעבוד נכון וקשה, אני מאמין שיש לי סיכוי. קשה מאוד להחליף ראש מועצה מכהן, בעיקר אחרי קדנציה ראשונה. עם זאת, אני מאמין ביכולות שלי ובצוות שעובד איתי, ואם נעבוד נכון- יש לנו סיכוי להצליח“.
כתבה מאת: שירי פריאנט