השבוע נחתם הסכם בין שירותי בריאות כללית ומועצה אזורית מבואות החרמון להקמת מרכז שיקום רב תחומי, אשר יוקם במתחם המועצה, סמוך למרכז ההידרותראפי. מדובר בהישג של ממש עבור התושבים, שלא יאלצו לנסוע עד מרכז הארץ בשביל שירותי שיקום בכל הקשת. עבור ראש המועצה, בני בן מובחר, ההישג משמעותי עוד יותר. “עשר שנים שאני מנסה לקדם את הנושא, לוקח שני צעדים קדימה וארבעה לאחור, ועכשיו, סוף סוף זה קורה”
את החיוך של בני בן מובחר, ראש המועצה מבואות החרמון, אי אפשר למחוק כל כך מהר. לאחר שנים של מלחמה בבירוקרטיה ובמערכת, נחתם בשבוע שעבר ההסכם להקמת מרכז שיקום רב תחומי לתושבי הגליל. בטקס חגיגי, נחתם ההסכם בין מועצה אזורית מבואות החרמון ושירותי בריאות כללית. בטקס נכח, כמובן, ראש המועצה והנהלת שירותי בריאות כללית מחוז צפון.
מדובר בבשורה של ממש. מרכז השיקום ייתן מענה רפואי ומקצועי לתושבי האזור, במרכז מרווח, חדשני, עם ציוד מתקדם ומשוכלל, צוות רב מקצועי ומסור, שיכלול רופאי שיקום ואורתופדיה, מרפאים בעיסוק ופיזיותרפיסטים, וציוד שיקום מתקדם. מי שעד כה נאלץ לנסוע עד לבית לוינשטיין או תל השומר, יוכל ליהנות משירותי המרכז כאן, ליד הבית.
בדברים שנשאה בטקס מנהלת כללית מחוז צפון, מירב גוט, סיפרה ש”הקמת מרכז שיקום רב תחומי בצפון, יאפשר לתושבים לקבל את הטיפול הרפואי ברמה המקצועית והאיכותית הגבוהה ביותר, קרוב לבית, בסביבה תומכת ובקרבת בני המשפחה והחברים”.
לדברי ראש המועצה, “בזכות שיתוף הפעולה שלנו עם שירותי בריאות כללית, אנחנו מצליחים להגשים פרויקט שאנו מקדמים הרבה שנים. הקמת מרכז בסמוך למרכז ההידרותראפי, בו ניתנים כבר היום שירותי הידרותראפיה ופיזיותרפיה, הוא אכן בשורה לכל תושבי הגליל, שיוכלו לקבל מענה לכל הטיפולים הנדרשים”.
”הפסקנו לחכות לממשלת ישראל שתדאג לנו”
על חתימת ההסכם, הכריז בן מובחר בערב הגאלה למען הוספיס גליל עליון, בו קיבל תעודת הוקרה על תרומתו. בדבריו אמר כי “הפסקנו לחכות לממשלת ישראל שתדאג לנו, אנחנו נדאג לעצמנו”.
משפט קשה
בן מובחר: “את ההוספיס אני מלווה כבר שנים רבות. אני תומך בהוספיס גם בפן האישי וגם בתור מועצה לטובת כלל תושבי האזור. לצערי, גם אצלנו נפרדים מאנשים ללא הודעה מוקדמת. אמרתי את המשפט הזה כי אנחנו באמת כבר לא מחכים לממשלת ישראל, גם בהקשר המרכז השיקומי וגם באופן כללי. 10 שנים שאנחנו מול הכללית, בירוקרטיה על בירוקרטיה, שני צעדים קדימה וארבעה לאחור. בסופו של דבר אתה מבין שאסור לך להישבר כי אם אתה תישבר-אף אחד לא יבוא. כל אחד נורא עסוק בעניינים שלו ובמקומות שלו. אני ראש מועצה כבר קרוב ל-15 שנה ואמרתי לחבריי, ראשי המועצות האחרים, שכל אחד יבחר לעצמו נישה אזורית וייתן את הנשמה שלו”.
ובן מובחר אכן נתן את כל כולו, במיוחד עבור אלה שקולם נדם. “המרכז ההידרותראפי בכלל התחיל הודות לבית הספר ‘שחפים’. לפני 8 שנים, עם הקמת המרכז, הגיעו תושבים לשחייה רגילה, ואז החלו להגיע עבור הפעילות השיקומית שבבריכה. היום יש כבר אלף מטופלים במרכז, שכולל 2 בריכות טיפוליות ומכון פיזיותרפי. מגיעים אלינו לטיפולים מכל האזור: כפר תבור, רמת הגולן, הוספיסים, הוסטלים, בתי ספר לחינוך מיוחד, קופות החולים, משרד הביטחון, משרד החינוך, צה”ל. אנחנו נותנים מענה רחב וכך אנו דואגים שתושבי הגליל לא יצטרכו לנסוע למרחקים עצומים כדי לקבל טיפול, לא כולם יכולים להרשות לעצמם להגיע למרכז שיקומי במרכז הארץ”.
למה החלטת להתמקד באוכלוסיה שהיא בעצם פחות “פופולארית”?
”כי רציתי להשפיע, רציתי לעשות משהו משמעותי, לגעת באנשים. כל פעילות אזורית היא חשובה, אבל אני חושב שהנישה שאני התמקדתי בה היא ממש לגעת באנשים. ילד, מבוגר, קשיש סיעודי, חולה סופני. האנשים האלה, קולם לא רועם, שערם כבר לא פרוע, ואני חושב שאוכלוסיה חזקה נבחנת על ידי מידת הכבוד ההדדי אחד לשני. אני נמצא במקום טוב, ואם אני יכול להעניק לאנשים האלה את האפשרות לחיות עוד כמה שנים הודות לטיפול, אז כל המשפחה הרוויחה ולא רק המטופל עצמו. דווקא בנושא הזה לא ראיתי שום משרד ממשלתי שבאמת אכפת לו. המשרד שהרים ביחד איתי את החלטת הממשלה להקים את המרכז ההידרותראפי זה המשרד לפיתוח הנגב והגליל. השר סילבן שלום ביקר כאן, ראה מה שקורה פה, וברגע שהוא שמע שבבית הספר שחפים אין אף ילד שהוא תושב המועצה האזורית מבואות החרמון, הוא הבין שיש כאן מעשה אזורי, ולכן הוא נרתם יחד איתנו לכיוון הקמת המרכז. אני מרגיש היום שהצוות במועצה לקח אחריות על נישה שהיא מצילה אנשים, פשוט כך”.
לבית הספר “שחפים”, בית ספר לילדים עם צרכים מיוחדים ששוכן במתחם המועצה האזורית מבואות החרמון, מגיעים ילדים מצומת גולני וצפונה. זה המרכז היחיד שנותן מענה לילדים עם צרכים מיוחדים, מרמה בינונית ועד קשה או סיעודית.
חוזרים הביתה
בן מובחר מספר כי עם הקמת המרכז, משפחות העתיקו את מקום מגוריהן ממרכז הארץ לגליל. “השמועה עברה מפה לאוזן, ומשפחות שעברו למרכז הארץ בשביל לטפל בילדיהן, חזרו הביתה”, אומר בן מובחר בגאווה.
המרכז השיקומי הוא בהחלט בשורה משמחת, אבל מה לגבי חדר המיון הקדמי?
”כמובן שכראש מועצה אני תומך בפתיחה מחודשת של חדר מיון קדמי בקרית שמונה, אבל אני לא מוביל את במהלך. אני כן אומר כי במידה ויחסר סכום מעבר לתקציב הממשלה, המועצה בהחלט תהיה שותפה באופן יחסי למספר תושבי המועצה”.
לדברי בן מובחר, חתימת ההסכם עם קופת החולים כללית היא בהחלט אמירה משמעותית עבור הגליל. “העובדה שהכללית הגיעו לכאן, לפריפריה, למרות שמדובר בחברה רווחית, והשתכנעו להקים כאן מרכז שיקומי רב תחומי, אומרת המון. לא רק מגדרה עד חדרה צריך להיות מענה שיקומי. אני מוריד בפניהם את הכובע על כך שהם הלכו איתנו בשיתוף פעולה על מנת להקים את הדבר הזה”.
כאמור, המרכז השיקומי הרב תחומי יוקם בסמוך למרכז ההידרותארפי, ובו ינתן מענה שיקומי לכל מי שזקוק לו, ממטופלים לאחר ניתוח ועד לנפגעי אירוע מוחי. עוד יפתח במתחם, המרכז לתעסוקה עבור בעלי מוגבלויות מגיל 21 ומעלה. בנוסף, לאחרונה נפתח חדר כושר במתחם המועצה שמתאים לבעלי מוגבלויות, וגם אנשים עם כסא גלגלים יוכלו להשתמש במכשירים.
שנת בחירות
לצד הפעילות הענפה של בני למען תושבי המועצה בכלל, והאוכלוסיות החלשות בפרט, בן מובחר עומד מול שנה אינטנסיבית לקראת הבחירות לראשות המועצה. ולא, הוא לא מתכוון לצאת מהמירוץ, גם לא אחרי 15 שנה כראש מועצה.
אין הרגשה של שחיקה?
”את שומעת את הפאשן בקול שלי. אני לא רק רוצה לרוץ עם זה, אנחנו מועצה שבשיא התנופה שלה ואנחנו נמשיך עם התנופה. כל הישובים שלנו בצמיחה דמוגרפית, אנו בונים חמישה גני ילדים חדשים, מה שמעיד על כך שמגיעים לכאן זוגות צעירים וגם בנים שבים הביתה. גם המרכז החדש שיוקם יתרום עד 150 מקומות עבודה חדשים. רק בפתיחת חדר הכושר, קלטנו 10 עובדים חדשים. הדבר הכי חשוב עבורי הוא לתת איכות חיים לתושבים בין החרמון לכנרת. לשמחתי, הדירוג הסוציואקונומי שלנו הוא כמעט 8, 7.9, מה שאומר שיש אצלנו יותר אקדמים, פחות מובטלים, רמת השכר עלתה ואיכות חיים אחרת.זה עדיין לא מושלם, אבל התפתחנו בכל כך הרבה תחומים: בחינוך הבלתי פורמאלי, בתרבות, בקרוב יבנה אולם ספורט בכורזים עם 550 מקומות ישיבה, וזה יהיה מטורף, נקיים הופעות ומשחקי ספורט לרווחת התושבים. כבר היום אנו מקיימים הופעות, הרצאות, טיולים, ארוחות בוקר, מועדון לגיל הזהב שפועל 3 פעמים בשבוע. המתנ”ס היום אנחנו מקיימים גם פעילויות ביישובים, וגם כאן במועצה. כבר 15 שנה שאני ראש מועצה ועד היום אנשים פונים אליי לעזרה. הדלת שלי תמיד פתוחה ועל כרטיס הביקור שלי כתוב ‘אשמח לסייע בכל עת’. אני כל כך אוהב את מה שאני עושה וממשיך באותה דרך. אני לא מושלם. את מה שצריך, מתקנים ומשפרים כל הזמן, אבל תמיד אני מסתכל קדימה. הדירוג הסוציו-אקונומי שלנו מראה על אוכלוסיה חזקה, נתוני הגיוס שלנו מעולים. אני כל כך גאה להיות במערכת הזאת ואני עדיין בחור צעיר עם אש בעיניים שרוצה להמשיך להוביל את מבואות החרמון למקום שהם רואים בו”.