זאת בעקבות הצעת החוק שיזמה ח”כ יפעת שאשא ביטון ואושרה על ידי ועדת השרים לחקיקה: “הצעת החוק תשים סוף להיעדר הפיקוח ולעושק המחירים של הצהרונים במדינת ישראל”, כך אומרת שאשא-ביטון, אך השאלה המתבקשת היא האם החוק ייושם במוסדות החינוך שבגליל העליון?
שירי פריאנט
בשורה טובה להורים- החל משנת הלימודים הקרובה, יעמוד המחיר המירבי לצהרון ברשויות המקומיות על 650 ₪. זאת לאחר שועדת השרים לחקיקה אישרה ביום ראשון האחרון את הצעת החוק שיזמה ח”כ יפעת שאשא ביטון יחד עם ח”כ יעקב מרגי. על פי הצעת החוק שהתקבלה, מפעיל צהרון יוכל לגבות עד 650 ₪ בחודש. מפעיל אשר יגבה יותר מהמחיר המירבי ייקנס בסכום של עד 50 אלף שקלים. ח”כ שאשא ביטון אומרת כי “הצעת החוק תשים סוף להיעדר הפיקוח ולעושק המחירים של הצהרונים במדינת ישראל, ובטוחני כי תקל על יוקר המחיה שאיתו מתמודדות משפחות רבות”.
לצורך יישום החוק יוקם מנגנון פיקוח ייעודי במשרד החינוך, אשר יפקח על התנהלות תקינה בצהרונים. למשל, על פי הצעת החוק, בצהרון לא ישהו יותר מ-35 ילדים. כמו כן, נקבע כי המחיר המירבי לחודש יעמוד על 650 ₪, אלא אם תהיה הרחבה של המסגרת והשירותים שיינתנו בו. במקרה זה, המחיר המירבי יעמוד על 935 שקל בחודש. הצעה זו גם מסמיכה את שר החינוך לקבוע את סל השירותים הבסיסי שיינתן במסגרת הצהרונים, והיא תרחיב את הפיקוח על הצהרונים, שיכלול את כל הצהרונים שמקבלים תמיכה כלשהי מהמדינה, גם אם אינם מופעלים ישירות על ידי הרשות המקומית.
למעשה, חוק יום חינוך ארוך, שנחקק בשנת 1997, נדחה שוב ושוב על ידי משרד האוצר ומשרד החינוך. באוגוסט האחרון נמסר כי החוק ידחה בחמש שנים נוספות עד שנת 2022. על פי חוק זה, ילדים מגן חובה ועד לחטיבת הביניים ישהו במסגרת החינוכית במשך רוב ימות השבוע עד השעה 16:00 ואף יקבלו ארוחה חמה. כבר במשך 20 שנה דוחים את יישום החוק ומכאן נובעים המחירים המופרזים של הצהרונים.
כיום בישראל מסבסד משרד הכלכלה בערים אחדות, בעיקר בערי וישוביי הפריפריה, את עלות הצהרונים עבור ילדים שהוריהם עובדים במשרה מלאה. כל השאר משלמים סכומים גבוהים עבור פעילות הצהרונים, במסגרת המופעלת בשעות הצהריים, לאחר שעות הגן או הלימודים. רוב הצהרונים פעילים גם בחופשות של משרד החינוך במשך יום מלא, אבל אז מדובר בסכומים גבוהים יותר, לפעמים מעל השכר שמרוויח ההורה.
ביישובים רבים בגליל מופעלת כבר תוכנית יוח”א, בעיקר בישובים הסמוכים לגבול. כך גם בקרית שמונה ובגנים של מבואות החרמון. עדיין ישנן ערים, כמו צפת, אשר מספקות את שירותי הצהרונים וההורים נושאים בתשלום נוסף עבור מסגרת לילדיהם מהשעה 13:40 עד השעה 16:00.
מעיריית קרית שמונה נמסר בתגובה: “הדיון בעניין תעריפי הצהרונים בגני הילדים התעורר בעקבות המחאה החברתית ויוקר המחייה ברחבי הארץ. לשמחתנו, העלויות להפעלת הצהרונים בקרית שמונה נמוכים בהשוואה לערים אחרות בישראל, ואנו מקיימים יוח”א (יום לימודים ארוך) בגני חובה ומיל”ת (מסגרת יום לימודים) בגני טרום חובה במשאבי הרשות ומשרד החינוך. העלות השנתית בגן חובה הינה 1,400 שקלים לשנה ובטרום חובה 2,300 לכל השנה. המחיר כולל ארוחת צהריים, תכנית סל תרבות, תוכניות העשרה ועוד. התוכנית מופעלת חמישה ימים בשבוע עד השעה 16:00. חשוב להבהיר כי 100% מילדי העיר בגנים לוקחים חלק ממערך זה.
בימים אלה מתגבשת תוכנית במשרד החינוך והאוצר לתיקצוב צהרונים, אשר פרטיה עדיין לא נמסרו לרשויות. ברגע שימסרו לנו את ההנחיות, קרית שמונה תפעל בכפוף להן ותעשה כל שידרש על מנת להמשיך ולתת מענה מיטבי כפי שאנחנו עושים כבר שנים רבות”.
ממועצה אזורית מבואות החרמון נמסר בתגובה: “במבואות החרמון לא מופעלים צהרונים כלל. כל הגנים שלנו מתקיימים במסגרת יוח”א – יום חינוך ארוך עד השעה 16:00 על פי צו ובנוסף משתייכים לתוכנית אופק חדש. הצוות החינוכי וארוחות הצהריים הם על חשבון ובסבסוד משרד החינוך. הצוות החינוכי, אשר משתייך למשרד החינוך, עובד מהשעה 7:30 עד השעה 16:00, בניגוד לערים אחרות, בהן הצוות מתחלף בשעה 13:40 ואז מגיע הצוות של הצהרון. גם בבתי הספר של המועצה מתקיים יום לימודים ארוך ארבע פעמים בשבוע. יש לציין כי במבואות החרמון העלות השנתית לגנים היא כ-2,500 שקלים, כולל ארוחת צהריים.”
ממועצה אזורית גליל עליון נמסר בתגובה: “גני הילדים בקיבוצי המועצה נכללים במסגרת יום חינוך ארוך ואין לנו גנים המוגדרים כצהרונים”.