כתבה מאת ירדן מיימון
בעוד מספר חודשים יסיים אחד מראשי המועצות הבולטים והמובילים באזורנו את כהונתו וימשיך הלאה לפעילות ציבורית ברמה האזורית והארצית. מלכה נחשב לאחת הדמויות הבולטות בקרב ראשי הרשויות בארץ, בדגש על הגליל המזרחי, וכמנהיג אשר מוביל שינויים ויוזמות אסטרטגיים לאזור. “אני בעיקר מבקש להגיד תודה על הזכות הגדולה שניתנה לי להוביל את הגולן לצמיחה ופיתוח”, מציין מלכה.
מלכה, יליד צפת, נשוי, אב לארבע ילדים וסב לחמישה נכדים, החל את דרכו הציבורית בשנות ה-80 כמרכז משק וגזבר בשני ישובים בגולן, ובשנות ה-90 הוביל את המאבק על ריבונות ישראל ברמת הגולן בתפקידו כיו”ר ועד יישובי הגולן. בדצמבר 2001 נבחר לראשות המועצה האזורית גולן ומאז הוא מכהן בתפקיד זה.
”בתחילת הקדנציה השלישית הודעתי שזו תהיה הקדנציה האחרונה וכעת עם סיום 16 שנים בתפקיד ראש מועצה אזורית גולן אני בעיקר מבקש להגיד תודה על הזכות הגדולה שניתנה לי להוביל את הגולן לצמיחה ופיתוח, ולחבר את חבל הארץ המיוחד הזה טוב יותר למדינת ישראל ולערכים שהובילו את העם היהודי והציונות. אחרי שנים בתפקידים ציבוריים מגוונים, ובעיקר באשכול גליל מזרחי, נחשפתי לפער שיש בין הרשויות באזור ולפער העצום בין האזור שלנו לבין מרכז הארץ. בנושא זה עסקתי רבות בשנים האחרונות ואמשיך לתת מעצמי ויכולותיי במטרה לחבר את המרכז לפריפריה, ואת ההצלחות של מדינת ישראל לאזורים המרוחקים. זה אפשרי שכל ילד וילדה, נער ונערה, ובוודאי דור המייסדים ודור המעברות, ירגישו חלק מההצלחה של המדינה ויחשפו למערכות חינוך, אקדמיה, תעסוקה, בריאות ותרבות ברמה הנמצאת במרכז הארץ. אני בטוח שהתפקיד הבא, בין אם יהיה כאן בגליל ובין אם ברמה הארצית, יעסוק בעיקר בהתמודדות עם האתגר הזה. יש כאן אוכלוסייה מצוינת, עם מנהיגות מקומית ששילבה ידיים למען מטרה משותפת – לקדם ולפתח את האזור, ואם תגיע רוח גבית מירושלים – השמים הם הגבול“, אומר מלכה.
בתום הקדנציה הראשונה, זכה בפרס “כנס ירושלים הלאומי להתיישבות”, אשר הוענק לו לאור ההצלחה בפיתוח הגולן במגוון תחומים ובהם פרויקט אכלוס הגולן, הפיכת הגולן לפארק תיירות ונופש מרכזי בישראל ותנופת עשייה ופיתוח. בתקופת כהונתו כראש מועצה אזורית גולן, נקלטו בגולן מאות משפחות, שהתווספו ליישובי המועצה ואוכלוסיית המועצה ממשיכה לגדול בכ-1000 נפש מדי שנה; פותחה תכנית הקליטה לנחלות חקלאיות ולצידה תכניות לפיתוח חקלאות עתירת ידע; הוקם מערך תחבורה ציבורית ייחודי וראשון מסוגו בארץ, אשר מופעל על ידי המועצה, מיתוג הגולן כחבל ארץ ישראלי איכותי הפתוח לחיים, ויוזמות רבות נוספות, כל זאת תוך שמירה והקפדה על ערכי הטבע, פיתוח אנרגיות מתחדשות וגיבוש תכנית האב לשטחים פתוחים אשר מהווה בסיס לאיזון בין פיתוח לשמירה על הסביבה. במשך כל שנות כהונתו נשאה המועצה בהנהגתו את דגל המינהל התקין; ניהול תקציב המועצה בצורה מאוזנת, אחראית ושקולה ובהתאם לנהלים וזכתה משנת 2003 ברצף במשך 15 שנים בפרסי ניהול תקין.
משנת 2013 מכהן מלכה כיו”ר פורום ראשי רשויות גליל מזרחי ויו”ר דירקטוריון אשכול רשויות גליל מזרחי. במסגרת מינוי זה, מוביל מלכה מזה שנתיים את התכנית לפיתוח הכלכלה והחברה בגליל מזרחי, בדגש על הפיכת הגליל המזרחי למרחב המחקר והפיתוח של מזון עילית ומזון מרפא, בשיתוף עם 18 ראשי רשויות, ומתוך תפיסה אזורית אסטרטגית ארוכת טווח ושיתופי הפעולה בין הרשויות שהפכו לדוגמה לאזורים אחרים.
בתשובה לשאלתנו האם בכוונתו להמשיך בתפקידו כיושב ראש פורום ראשי רשויות גליל מזרחי, עונה מלכה כי “אשכול גליל מזרחי הוא התאגדות משמעותית ויוצאת דופן שנותנת תקווה לבניית חזון אזורי, גיבוש תכניות עבודה ופיתוח הגליל המזרחי כולו. הייתי מאוד רוצה להמשיך ביחד עם חבריי ראשי הרשויות להיות שותף ולהוביל את האשכול. אני חושב שמבחינה תקנונית זה לא מתאפשר, ואם בכל זאת תמצא הדרך, אשמח להמשיך לפעול במסגרת האשכול”.