החג האהוב ביותר על בני הנוער והילדים הוא גם המסוכן ביותר – בעיקר אם לא מקפידים על כללי בטיחות סביב המדורה. חוסר המודעות וחוסר הזהירות עלולים לגרום לחג להסתיים בבכי. המשרד להגנת הסביבה ובית החולים “זיו” מפרסמים הנחיות לציבור, על מנת לצמצם את הפגיעה בבריאות, בסביבה, ובבטיחות החוגגים.

 

שירי פריאנט

 

במרכז הרפואי זיו נערכים לקראת חגיגות ל”ג בעומר, אשר יחלו בהילולת רבי שמעון בר יוחאי במוצ”ש בהר מירון, אליה צפויים להגיע כחצי מליון איש במהלך החג. שאר הציבור יחגוג ביום ראשון בערב והתלמידים אף יהנו מחופשה מבתי הספר והגנים ביום שני.

 

מהמרכז הרפואי זיו מוסרים כי מדי שנה במהלך ההילולה בהר מירון ובמדורות החג, קולט חדר המיון בבית החולים מבוגרים וילדים שנפגעו. רוב הפגיעות הבלתי מכוונות הן מכוויות בקרב ילדים בגילאים 0-14 ולכן אין להשאיר את הילדים בסמוך לאש ללא השגחה, אפילו לא לרגע.  ד”ר יוסף נביה, מנהל מחלקת המיון במרכז הרפואי זיו, אומר כי על ההורים לעבור עם הילדים על הוראות הבטיחות לפני הדלקת המדורה, בכדי למנוע אפשרות של פגיעה מכוויות.

 

מבית החולים ממליצים להקפיד על מספר כללי בטיחות, החל משלב איסוף העצים ועד לכיבוי המדורה:

 

במהלך החיפוש אחר קרשים, רצוי לא להיכנס למקומות בהם הצמחייה עזובה, מחשש להימצאות נחשים ועקרבים. אין להיכנס לאתרי בניה מחשש לנפילות, חבורות וחתכים. בשלב הקמת המדורה מומלץ כי אדם מבוגר ילווה את התהליך ויקפיד על מיקום המדורה בשטח נקי מקוצים ועשבים, לא מתחת לקווי חשמל וטלפון, או בקרבת עצים, שיחים ומתקני אחסון גז ודלק. בנוסף, יש לתחום את המדורה באבנים, כדי למנוע מילדים להתקרב אל האש יתר על המידה וכן לוודא שהמרחק מהמדורה השכנה גדול דיו. את הקרשים אין להעמיד במבנה גבוה מדי מכיוון שהם עלולים ליפול בעת התלקחותם ולגרום לפגיעות ולהתפשטות האש.

 

מומלץ לנעול נעליים גבוהות וללבוש מכנסיים ארוכים וחולצה מתאימה, להגנה על הגוף מפני גצים וגחלים וכן מעקיצות זוחלים ומעופפים הנמשכים אל חום המדורה. רצוי להצטייד בתיק עזרה ראשונה ובפלאפון שממנו אפשר יהיה להתקשר למכבי האש או לאמבולנס בעת הצורך וכן להחזיק בקרבת המדורה לפחות שני דליי מים מלאים למקרה של התלקחות שריפה.

 

אין להשאיר את חומרי ההדלקה בשטח וחובה להרחיקם מהישג ידם של ילדים קטנים, אין לזרוק למדורה בוערת מיכל תרסיס, חזיזים, או קליעי נשק העלולים להתפוצץ ולפגוע ביושבים סביב המדורה. כמו כן, אין להתיז דלק או חומר הדלקה נוזלי על האש הבוערת. הוספת עצים וקרשים לליבוי המדורה תיעשה בזהירות מרבית.

 

לא מומלץ לישון בתוך שקי שינה סגורים סמוך למדורה, מחשש למלכודת אש ורצוי לקיים הפעלות לילדים, לצד המדורה ולא מסביבה. בנוסף, לפני הגשת תפוחי האדמה לילדים יש לוודא שהם אינם חמים מדי לאכילה, משום שתפוחי-אדמה ובצלים חמים אוגרים חום רב ועלולים לגרום לכוויות קשות בפה.

 

במקרה של כוויה במהלך אירועי ל”ג בעומר, מסביר ד”ר נביה כיצד להעניק לנפגע טיפול ראשוני: 

 

  • במידה והאש אוחזת בבגד יש להשכב על הקרקע ולהתגלגל מספר פעמים, בשום אופן לא לרוץ!
  • יש להרחיק את הנפגע והמטפלים בו ממקור האש ולהסיר בעדינות את בגדיו בשטחי הכוויות. במידה והבגד אינו יורד, ניתן להשתמש בעדינות במספריים או להשאירו במקומו. בכל מקרה לא להסיר בכוח!
  • רקמות פגועות נוטות להתנפח ולכן יש להסיר מהאזור הפגוע או בסמוך לו כל חפץ העלול להפריע להתנפחות הרקמות הפגועות, כגון: שעון או נעליים ולשבש את זרימת הדם התקינה.
  • יש לשטוף את שטח הכווייה במים קרים במשך מספר דקות.
  • יש לכסות את אזור הכוויה בתחבושת סטרילית, לא מהודקת מדי, או לעטוף את הנפגע כולו בסדין נקי ויבש. אין למרוח משחה, שמן או כל חומר אחר על העור. אין להשתמש בחומר מחוספס כגון צמר גפן. העור החשוף מייצר שלפוחיות המגנות עליו מפני זיהום ולכן, אין לגעת בשלפוחיות אלו או לפוצץ אותן.
  • יש לדאוג לנוחיותו של הנפגע ולתת לו לשתות מים בלגימות קטנות, זאת כדי למלא את המחסור בנוזלים, עקב הכוויה.
  • לאחר הטיפול הראשוני יש להזעיק עזרה רפואית ולהביא את הנפגע לחדר המיון הקרוב בדחיפות!

 

מהמשרד להגנת הסביבה מוסיפים ומציינים כי מדי שנה בל”ג בעומר נרשמת עלייה חדה ברמות זיהום האוויר. על מנת לצמצם את הפגיעה בסביבה, המשרד להגנת הסביבה מפרסם את ההנחיות הבאות:

 

  • אין להשליך למדורה חומרי פלסטיק וניילונים.
  • יש להימנע מלזרוק למדורה כוסות, צלחות וסכו”ם חד פעמי מפלסטיק וכלים מקלקר. שריפתם של חומרים אלה גורמת לפליטה של חומרים מסרטנים ובנוסף מלווה בריחות רעים.
  • מומלץ לחגוג בחברותא כדי להפחית את זיהום אוויר (אבל לא להגדיל את המדורה משמעותית בשל איחוד המדורות).
  • מומלץ לא לשבת קרוב למדורה ולא בכיוון שאליו פונה העשן, כדי להימנע משאיפה מיותרת של מזהמים.
  • אין לשרוף תחליפי עץ מלא כמו מלמין, D.F ופורמייקה.
  • יש להימנע מתחליפי עץ מאחר שתהליך ייצורם כולל ערבוב עם דבקים שונים, והם פולטים לאוויר בעת שריפתם חלקיקים המכילים חומרים מסוכנים בתהליך המלווה בריחות רעים.
  • אין להשליך למדורה עצים צבועים בצבע או בלכה.
  • אין להשליך למדורה זכוכיות ואבנים.
  • זכוכיות ואבנים עלולים להתפוצץ מחומה של האש ולהוות סכנה לחוגגים סביב המדורה.

 

חג שמח ובטוח!

 

 

צילום: עידו שקדי

 

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn