חברי מועצת העיר קריית שמונה הצביעו נגד סיום תפקידו של החשב המלווה
מאת שי רבין.
נציגי משרד הפנים הגיעו לישיבת מועצת העיר שהתקיימה בשבוע שעבר והציגו דרישות לסיום תפקידו של החשב המלווה. חברי מועצת העיר מהאופוזיציה הביעו תמיהה אודות הדרישות וטענו כי מדובר בפיקציה וכלכלת בחירות של משרד הפנים. ממנגד יש הטוענים כי המתווה מוכיח כי משרד הפנים לא סומך על המדיניות שמוביל ראש העירייה.
מעל 15 שנה עיריית קריית שמונה אינה יכולה להתנהל כלכלית באופן עצמאי וכל הוצאה תקציבית מכספי העירייה דורשת את חתימתו של חשב מלווה. זאת בשל בעיות כלכליות קשות מהן סבלה קופת העיר לאורך שנים. מבחינת ראש העירייה, אביחי שטרן מדובר בהבטחת בחירות: “אמרתי שאני מתכוון להתנהל ללא חשב מלווה”.
תכנית ההבראה שקידם שטרן הינה תכנית ההבראה החמישית שלטענת האופזיציה ונציגי ציבור רבים מדובר בתוכנית דרקונית שרובה ככולה שולמה באמצעות כספי התושבים שזועקים על הכניסה הקשה לכיסיהם. אנשי משרד הפנים הודיעו על סיום מוצלח של תכנית ההבראה אך התנו את שיחרור החשב המלווה, רו”ח עופר לוי בחתימה על מסמך שמחייב את העירייה בפיקוח רואה חשבון חיצוני ותנאים נוספים למרות שבסמכות מנכ”ל משרד הפנים לשחרר את החשב הממונה ללא תנאי.
לטענת אחד מחברי המועצה מדובר כנראה בספין תקשורתי של משרד הפנים שאינו מוכן בשנת בחירות לשחרר את החשב המלווה ואינו נותן אמון בעיריית קריית שמונה שאכן הגיעה לאיזון תקציבי ועמדה בכל אבני הדרך של תוכנית ההבראה ולכן היה על משרד הפנים לשחרר את החשב המלווה ללא תנאי.
ראש העירייה תכנן לשחרר כבר ביום שלישי האחרון את החשב המלווה מתפקידו, אלא שמועצת העיר לא אישרה את התכנית לשחרור החשב כפי שהוצגה על ידי נציגי משרד הפנים.
התכנית של משרד הפנים הוצגה על ידי עינב פרץ, הממונה על מחוז הצפון ורועי יצחק, ממונה הרשות מטעם מחוז הצפון של משרד הפנים. לדברי פרץ מדובר בהבעת אמון של משרד הפנים כלפי הרשות. עם זאת סיום תפקידו של החשב הותנה באישור תכנית בקרה ופיקוח אחר תקציבי העירייה שתבוא בפני מועצת העיר.
הנושא כאמור עלה לסדר היום במליאת המועצה. הצורך בבקרה הדוקה כפי שדורש משרד הפנים מעלה תהיות קשות בקשר להתנהלות העירייה. זאת משום שלאחר ארבע שנים היה ניתן לצפות ליותר אמון מצד משרד הפנים כלפי הנהלת העיר.
על פי התנאים שהציב משרד הפנים עבודת החשב המלווה תופסק אך ימונה רו”ח חיצוני שיפקח על הוצאות העירייה. בנוסף דרשו נציגי משרד הפנים שהעירייה תתחייב לשתף פעולה עם הגורמים החיצוניים כגון שיתוף מידע, גישה לנתונים, המנעות מכלכלת בחירות ועבודה בשקיפות מלאה עם אנשי המשרד: “אנחנו לא נוהגים להגיע לישיבות מועצה, אבל בכל זאת אנחנו כאן על מנת להסביר את התהליך בשקיפות מוחלטת. לשחרר את החשב המלווה ועם זאת להניח תכנית בקרה. אנחנו מודעים לכך שאנחנו עומדים בפני שנה לא פשוטה וגם האתגרים של קריית שמונה לא נסתרים מעיננו”, אמרה פרץ.
בנוסף בישרה פרץ כי משרד הפנים החליט לאשר את תקציב העירייה לשנת 2022עם זאת אמרה: “מה שחשוב הוא שמועצת העיר תאשר את ההתחייבות ויש לכך משמעויות. אנחנו גם בונים תכנית בקרה וצריך לדעת שעוד שנה או שנתיים החשב המלווה יכול לחזור. אם יהיו כאן דברים שאנחנו נראה לנכון שדורשים את חזרתו של החשב המלווה אז לצערי ולמרות שאנחנו לא רוצים להגיע לכך אנחנו יכולים להחזיר אותו בכל עת. אבל אני באמת מקווה שקרית שמונה יוצאת לדרך חדשה אחרי שנים של תכנית הבראה”.
לאחר סיום דבריה של פרץ השיבו נציגי משרד הפנים לשאלות מצד חברי מועצת העיר – חבר המועצה מישל בן שימול: “אני מבקש לדעת האם לגוף הזה ישנן סמכויות? ודבר שני אני מבקש לדעת אם זה נוהל קבוע במשרד הפנים שכל רשות שמסיימת תכנית הבראה נכנסת לנוהל כזה”. פרץ השיבה ואמרה: : “כן, שחררנו מספר רשויות מחשב מלווה במצב הזה. אנחנו מפעילים תכניות בקרה במספר רשויות. חשוב להבהיר שלרו”ח אין סמכויות של חשב מלווה. מדובר בביקורת ובקרה שוטפת בנקודות שינחה משרד הפנים והמחוז תוך דיווח למחוז ובמידת הצורך הסנקציות יופעלו על ידינו”.
חבר האופוזיציה, אלי זפרני הביע את חששו בפני אנשי משרד הפנים כי הם פועלים במשוא פנים עם ראש העירייה ומסייעים לו מבחינה פוליטית וטוען כי אנשי המשרד לא שיתפו את חברי המליאה בפרטים אודות ההסכם: “התקציב לא הגיע לדיון במועצה. לא דנו עליו, לא הגיעו דיווחים, שלחנו מיילים, שאילתות ולא קיבלנו מענה. כל התכנית הזאת היא כדי לנסות לרצות את אביחי שהיה שפוט של משרד הפנים במשך 4 שנים ושחט את התושבים בעשרות מיליוני שקלים שנגזלו מהם”.
זפרני טען כי הנהלת העירייה העבירה דיווח כוזב למשרד הפנים והסתירה גרעון של 2 מיליון ש”ח שהיו צריכים לעבור לקופת העירייה מהמועצה האזורית גליל עליון, כספים שלטענתו לא התקבלו. לכן לדבריו ”כדי שנאשר את המסמך אנחנו מבקשים לדון אתכם יחד בנושא. מכיוון שלא קיבלתי תשובות ענייניות, רציניות ומושכלות לגבי המלווה אני מתכוון שלא לאשר את השחרור של החשב המלווה בעיקר בשנת בחירות”.
זפרני המשיך ותקף את ראש העירייה: “אביחי הקים לעצמו עיתון בשווי של מאות אלפי ש”ח דרך החברה הכלכלית. מכיוון שאנחנו גם מתחייבים שלא יעשה שימוש בכספים לכלכלת בחירות אזי לא נאשר את ההסכם”. פרץ השיבה לזפרני: “כל פעולה שאתה חושב שנוגדת את החוק אתה מוזמן לפנות ליועץ המשפטי או מבקר הרשות. בסמכותם להשיב על זה. קודם כל תמצו את ההליכים ברשות, ובמידה ולא מקבלים תשובה אנחנו כאן בשביל זה. ברגע שאנחנו ניווכח שיש הפרה של הסעיפים יש לנו את הסמכות להחזיר את החשב המלווה”.
חברת המועצה אביבה זריהן ניסתה לקבל תשובה יותר עניינית לגבי 2 מיליון השקלים שלא הועברו לרשות מגליל עליון ופרץ השיבה “העניין אצלי בבוררות”. בתגובה השיבה זריהן: “זה רק מחזק את טענתנו שיש פה פיקציה והתקציב לא באמת מאוזן – זה מריח כמו כלכלת בחירות גם מצד משרד הפנים”.
פרץ דחתה את הטענות על שיקולים פוליטיים ואמרה: “על פי התכנית המקורית מתכונת ההבראה הייתה צריכה להסתיים במרץ. עם זאת השארנו את החשב המלווה כי לא היה תקציב מאוזן. השלב הבא היה באוגוסט וגם אז לא היינו בטוחים והחלטנו להשאיר אותו – אם לא היינו בטוחים היום שהמצב מאפשר את שחרור החשב אז גם היום לא היינו משחררים”. לכך השיבה חברת המועצה לפרץ: “אני מאוד מקווה שמשרד הפנים לא פועל בנוקשות ומכביד על תושבי קריית שמונה בגלל תכנית ההבראה. אנחנו עיר ענייה. לא ניכנס שוב לכיס של התושב כדי להיות עיר עם יותר משאבים. זה לא הגיוני, זה התעמרות ולא מקובל. אני מנסה להחזיק באיזונים מצד אחד שיהיו את הזכיויות שמגיעות לתושבים שהן לא שונות מזכויות של תושבים אחרים במדינה”.
בשלב זה החלו פעילים חברתיים מהקהל להתפרץ לתוך דבריהם של חברי המועצה ואנשי משרד הפנים. ראש העירייה, אביחי שטרן ניצל את ההזדמנות וביקש לנעול את הישיבה, בטענה שהוא חייב להגיע לתחנת המשטרה מיידית, למרות שמרגע זה לקח לסגור את הישיבה עוד 45 דקות.
אופיר יחזקאלי, סגן ומ”מ ראש העיר התנגד למתווה שהציג משרד הפנים ואמר: “לאור העובדה שלא הבעתי את דעתי ולאור זה שביקשנו כמה פעמים מהחשב המלווה להגיע לוועדת כספים ולענות על לא מעט שאלות פה כרגע אני חושב שזה לא נכון לאשר את נוסח ההתחייבות. אני מבקש לקיים דיון מסודר עם נציגי משרד הפנים וחברים נוספים ממועצת העיר ומאוד נשמח לוותר על החשב המלווה כשנרגיש בטוחים – אני נגד”. שותפתו של יחזקאלי, חברת המועצה חן לגיסמו אדלר התנגדה ואמרה: “מבחינתי כרגע בגלל שלא התקיים דיון כמו שצריך ובגלל שאין לי את כל המידע אני מתנגדת”.
חברי המועצה יורם מלול, הרב ניסים מלכה, אביבה זריהן ויצמן, בוריס סידלקובסקי ויו”ר האופוזיציה אלי זפרני התנגדו. זפרני התנה את הסכמתו למתווה בסגירת המגזין ”8” שיוצא לאור מטעם העירייה ועל חשבון משלם הארנונה. כמו כן ביקש לחשוף את המידע ששילמה העירייה עבור חשיפה ברשתות החברתיות. חברי המועצה רויטל צ’קוטאי, יורם ממן ומישל בן שימול הצביעו בעד. למרות תמיכתו במתווה תקף בן שימול ואמר: “באופן אישי יצאתי חוצץ נגד הגישה של משרד הפנים ויחסו לתושבי קרית שמונה. אם אנחנו רוצים לספק שירות נכון, הוגן ושוויוני כפי שכל תושב במדינת ישראל מקבל, אין סיכוי שקריית שמונה כרשות תתן את זה תחת מעטה התקציבים שאתם מנחים”. בן שימול הוסיף ואמר: “משרד הפנים חייב להיות הקול שלנו, האחריות היא לשני הכיוונים גם כלפי תושבי העיר וגם כלפי הממשלה. החישוב הבסיסי מראש הוא לא נכון ולכן עוד שנתיים נגיע שוב לאותו מצב משום שאנחנו נמשיך לתת שירות לתושבים”. בסיום ההצבעה אמרה פרץ: “צר לי שהדיון התקיים בצורה הזאת. ההחלטה שלכם התקבלה ואנו נדון בה גם במחוז. אנחנו רוצים שבשנת 2023 תגיעו אלינו עם תקציב מאוזן שנוכל לאשר אותו. אנחנו רוצים שהעיר הזו תמשיך לצמוח”.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: “בדיון שהתקיים במועצה העלו חברי המועצה מספר שאלות בנושא שחרור החשב, לצערנו עקב מקרה אלימות חריג הדיון הופסק ולכן חלק מחברי המועצה ביקשו להגיע לדיון במשרד הפנים טרם קבלת החלטה בנושא.בנוגע לתכנית ההמראה, קרית שמונה אכן נבחרה להיות אחת הערים בתכנית ההמראה על ידי משרד הפנים ובימים אלו התכנית יוצאת לדרך”.