רווק תל אביבי וקיבוצניק שחזר בתשובה פתחו יחד עסק לקרקרים אורגניים. זה נשמע כמו התחלה של בדיחה, אבל זה ממש לא. מדובר בסיפור הצלחה מקומי, שהתחיל בקטן והמריא בגדול.
שירי פריאנט
אסף (אסי) קאטבי נולד וגדל בראשון לציון וב-20 שנים האחרונות הוא מתגורר בתל אביב. זוהר דבולט הוא קיבוצניק לשעבר שחזר בתשובה ואב לארבעה (אוטוטו חמישה). לאחר ששירתו בצבא ביחד בצנחנים, אסי וזוהר התחברו ושמרו על קשר טוב במשך למעלה מ-20 שנה. אסי עבד כמנהל מכירות בחברות גדולות ונהנה מהחיים כרווק תל אביבי. זוהר, שגדל בקיבוץ כפר הנשיא, תמיד ראה ערך עליון באוכל בריא. הוא עבד במפעל קרקרים בצפון ולפני כשבע שנים המפעל בו עבד נסגר. הוא התקשר לחברו הוותיק והציע לו לפתוח מפעל שמייצר קרקרים טעימים ובריאים. “אמרתי לו: אין מצב, אין לזה שוק”, אומר אסי. “אבל זוהר לא וויתר, אז החלטנו לערוך סקר שוק. הלכנו, בדקנו, ביקרנו בחנויות, הצענו לאנשים ואז קלטתי שיש פה עניין. אפשר לפתח מזה משהו יפה. אז החלטנו ללכת על זה. ובאותו רגע שהאוטו התניע, המפעל רץ”.
זוהר הביא את הידע שלו בתחום ייצור הקרקרים, אבי הביא את הניסיון השיווקי והניהולי שלו, וביחד הקימו השניים את מפעל “לב הטבע”, ששוכן בכפר הנשיא. המפעל אומנם נמצא בצפון, אבל אסי עדיין מתגורר בתל אביב ועושה את רוב העבודה השיווקית משם. זוהר כיום מתגורר במשמר הירדן והוא אחראי על הייצור במפעל. “תמיד הסתדרנו, גם בתור חברים וגם בתור שותפים. העבודה בינינו מעולה. זוהי שותפות שהיא כמו נישואים. צריך לדעת מתי להתעקש ומתי לוותר”, מסביר אסי, “אחרת כלום לא זז”.
אבי מוסיף ואומר: “כשפתחנו את המפעל, חשבנו לייצר רק קרקרים. אבל חיפשנו משהו מיוחד, כי כולם עושים קרקרים. אז התחלנו בייצור של קרקרים אורגניים- קרקרים שכל חומרי הגלם שלהם לא עברו ריסוס. כבר לפני 7 שנים התחילה בארץ התעוררות לנושא של אוכל בריא ואוכל אורגני, כך שאנשים פיתחו מודעות לנושא, אז הלך לנו יפה. הכנסנו את המוצר לחנויות הטבע השונות ולמרכוליות של הקיבוצים. אנשים כל הזמן שאלו אותנו איפה אפשר להשיג את זה חוץ מחנויות הטבע. חשבנו שיחסית לרשתות הקמעונאיות הגדולות, המוצר יקר. אז החלטנו לעשות את אותו קרקר, אבל לא אורגני, רק בשביל להוזיל את המחיר. כך נולד הקרקר הטבעי שעשוי בעבודת יד, אפוי בתנור ללא שמן וללא חומרים מלאכותיים ומהונדסים. זה פתח לנו שווקים נוספים. לפני חצי שנה בערך נכנס המוצר החדש שלנו, הקרקר ללא גלוטן, שהוא מאושר עבור חולי צליאק. ואז התחילו ההזמנות לזרום עוד יותר”.
ההפתעה הגדולה היא שבתור מפעל צפוני, כרגע המוצרים שלהם נמכרים דווקא יותר במרכז הארץ מאשר בצפון. אבל הם לא מתייאשים. “זה הפתיע אותי, אבל במרכז יש מודעות לאנשים והם קונים. אפילו בירושלים מזמינים מאיתנו הרבה, בגלל שיש לנו כשרות של בד”צ. אנחנו שומרים על מחיר הוגן לצרכן. יחסית למוצרים בריאים אחרים, המחיר שלנו לא יקר. כרגע חשוב לנו לחזק את הליין החדש לחולי הצליאק ולפתוח את השוק לחו”ל”.
כיום יש למפעל שלושה מוצרים: קרקר אורגני, קרקר טבעי וקרקר ללא גלוטן (ליין עם פחות מ-20ppm). לאחרונה המותג של השניים החל להימכר ברשתות השיווק הגדולות (שופרסל, רמי לוי, יוחננוף, ויקטורי). “אנחנו עדיין מפעל קטן וצנוע, שמתפרס על שטח של 200 מטרים ועובדים בו שישה אנשים. אבל כן הצלחנו להתברג לרשתות הגדולות ואף לאחרונה התחלנו לייצא לארצות הברית”, אומר אסי. “אנחנו עדיין לא אימפריה, אבל זה שאנשים ממשיכים להזמין – זה כבר עושה לנו טוב”.