לאן נעלמו 30,000 ₪ בשנה
השבוע הוגשה פנייה למבקר המדינה בבקשה לפתוח בבדיקה אודות 30,000 ₪ שהועברו מידי שנה ככרטיסי כניסה לבריכה העירונית מצד הנהלת המקום לידי הנהלת העירייה בנוסף עולה חשש שהעירייה חרגה מסמכותה כשאישרה לזכיין לפתוח חדר כושר במקום
השבוע הוגשה תלונה למשרד מבקר המדינה נגד עיריית קרית שמונה והחברה הכלכלית (החכ”ל). הבקשה הוגשה מטעם מנהלי חדר הכושר בי-אקטיב ועל ידי משרד עורכי הדין רונן יאיר, יראת בנדלק ושות’. הפנייה למבקר נעשתה בחשד לשימוש פסול במשאבי הקרקע והנדל”ן במתחם הבריכה העירונית. לטענת המבקשים מפני ששטח הבריכה העירונית שייך לבעלות העירייה וניהול המקום מתבצע על ידי החכ”ל קיים חשד לאי סדרים ופגיעה ממשית בעקרונות השוק החופשי על ידי הרשות המקומית.
בתחילת שנת 2014 פרסמה העירייה מכרז להפעלת בריכת השחייה – בלבד. במכרז זכה חברת “זיגי ל.ק הפקות ואירועים בע”מ והיא החלה להפעיל את המקום במאי 2014. חמש שנים לאחר שזכתה במכרז, ולאחר כניסתו לתפקיד של ראש העייריה המכהן אביחי שטרן, נפתח במקום חדר כושר בשם iFIT. לטענת עורכי הדין מדובר בצעד שנעשה בניגוד לתנאי המכרז, בניגוד לדין וללא דיון מסודר בישיבת מועצת העיר או לחילופין קבלת אישור ממשרד הפנים.
לטענת מנהלי חדר הכושר בי-אקטיב הנהלת iFIT פעלה במטרה לשבור את השוק תוך ניצול הטבות שקיבלה מהנהלת העירייה: “לאורך שנות הפעילות החברה מכרה מינויים לחדר הכושר במחירים נמוכים מאוד בהשוואה לשוק, דבר שגרר אחריו עזיבה המונית של מתאמנים בחדר הכושר בי-אקטיב”. המחירים הנמוכים בהם נמכרו המינויים לבריכה העירונית העלו חשד בקרב השותפים בהנהלת בי-אקטיב שמכירים את עלויות התפעול, תמחור המינויים ומבצעים סקרי שוק על בסיס קבוע. מכיוון שעל פי כל הפרמטרים המקצועיים לא היה ניתן לקשר בין השירות שמקבלים המינויים לבין עלויות התפעול החליט אוהד יניב, שותף ובעלים של חדר הכושר בי-אקטיב לבקש מהעירייה מידע אודות תנאי הזיכיון עם חברת זיגי ל.ק – וזאת בהתאם לחוק חופש המידע. למרות בקשתו העירייה התעכבה במתן התשובה ודחתה את מסירת הנתונים. לאחר הודעה על דחייה וחריגה של מספר ימים מהמועד הרשמי למתן מענה קיבל מכתב בו נמסר לו כי :העירייה והחכ”ל מצויות “בהליך פינוי מושכר מול החברה ובשל כך לא ניתן למסור מידע נוסף”. “מדובר בהתחמקות ממתן תושבה. אין אישור משרד הפנים ובוודאי אין קשר בין קיומו של אישור משרד הפנים להליך משפטי מול השוכר”, לטענתו.
לאחר בקשות חוזרות העבירה העירייה ההסכמים שנחתמו בין העירייה למפעיל ונמצא ש”מפעיל הבריכה קיבל פטור גורף מתשלומי מיסים והיטלים והיא אינה נושאת בתשלומי שכירות, ארנונה, ביוב ומים עד 10,000 קוב וזאת ללא דיון מוסדר במועצת העיר או קבלת אישור ממשרד הפנים”.
30,000 ₪ בכרטיסי כניסה
בהסכם ההפעלה שנחתם בחודש מאי 2017, התחייבה החברה הזוכה להעביר 30,000 ₪ מידי עונה לעירייה או לחכ”ל לטובת כניסות ואירועים בבריכה, הטבה בשווי כסף שאין זה ברור כיצד, למי ולאיזו מטרה מועבר זיכוי זה. לטענת המתלוננים: ”היעלה על הדעת כי מיסים והיטלים המוטלים על הציבור כולו וצריכים לשמש לטובתו, ישמשו את עובדי עיריית קריית שמונה ו/או עובדי החברה הכלכלית ו/או כל אדם אחר לטובת כניסות לבריכה ו/או לחדר הכושר?”
המתלוננים מוסיפים בתלונתם למבקר המדינה: ”ממידע שנמסר התברר כי כרטיסים אלו נמסרו לעוזר ראש העיר, שחילק אותם כאוות נפשו, ללא אישור מועצת העיר, ללא בדיקה האם מדובר בחלוקה מותרת ובוודאי ללא אישור משרד הפנים”.
יש לציין שעל פי החוזה הנ”ל נכתב במפורש כי הזכיין רשאי להקים במקום “מזנון/ מסעדה/חדר כושר וכן להפעיל את פעילויות תרבות ספורט ופנאי”, כך שאין טענה כלל על מעשיו של מר קריספיל (בעלי החברה המפעילה את הבריכה), אלא קובלנה על מקור הסמכות ממנה שאבה העירייה את האישור לנושא.
לטענת הנהלת בי-אקטיב: “העירייה והחכ”ל פועלות בצורה פסולה ובלתי הוגנת ופוגעת בתחרות החופשית בשוק”. בנוסף, טוענים בהנהלת חדר הכושר שלאחר שנתיים בהם המקום נדרש להיות תחת מגבלות במהלך תקופת הקורונה ספגו מנהליו נזק כלכלי עצום ולא ייתכן שהנהלת העיר פוגעת בעסקים עירוניים שמשלמים מיסים ומתעדפת עסקים אחרים: “האם יכול להיות שעסק בקריית שמונה יקבל הטבות בסדר גודל מעין זה, כאשר עסקים דומים לו נושאים בעול המיסים על מנת לאפשר “טובות הנאה” למי שחפצים בעלי התפקידים. ממידע שנמסר התברר שכרטיסים אלו נמסרו לעוזר ראש העיר, שחילק אותם כאוות נפשו”. יתר על כן, מביעים העותרים לבדוק ממבקר המדינה כיצד ייתכן שמצד אחד גורמים בעירייה ובחכ”ל טוענים שקיימת התנהלות משפטית בינם לבין השוכר ומנגד לבצע שיפוץ נרחב במקום ולקיים שם אירועים.
התנהלות אחזקת הנכסים על ידי העירייה והטיפול בהם נבדקה בדו”ח מבקר העירייה שפורסם בשנת 2021. במהלך הדו”ח קבע המבקר כי הביקורת מצאה ליקויים רבים בדרך ניהול הנכסים על ידי החברה הכלכלית לאורך השנים. ממצאי הביקורת מצביעים על חוסר בקרה מוחלט מצד העירייה ודירקטוריון החברה על החכ”ל. בנושא הבריכה העירונית ציין המבקר וכתב: “קיימים ליקויים רבים בחוזה הפעלת הבריכה שערכה החכ”ל עם מפעיל הבריכה. לפיכך, המלצתנו היא לבטל לאלתר את חוזה הפעלת הבריכה העירונית ויציאה למכרז חדש או לחילופין לבחון את הפעלת הבריכה באופן עצמאי”. למרות דו”ח המבקר החברה בחרה שלא לשנות את תנאי החוזה ולחייב את השוכרים בתשלומים. יתרה מזאת, החוזה בין העירייה והחכ”ל לחברת זיגי הסתיים בחודש ספטמבר 22 ומאז הבריכה מופעלת ללא חוזה ובניגוד לדין.
ממשרד מבקר המדינה נמסר כי התלונה התקבלה ונמצאת בתהליך בדיקה ראשונית.
עד סגירת הגליון לא התקבלה תגובת דובר העירייה.