לפני כחודש נפטר רפאל חסין זצ”ל והוא בגיל 88. גבי חסין בנו מספר על אביו שהגיע לארץ ממרוקו בשנת 1963 היישר לקריית שמונה. ביום שבת (18/7) תערך אזכרה לכבוד חודש לפטירתו של רפאל חסין זצ”ל שהשאיר אחריו מורשת מפוארת למשפחתו ותושבי העיר. חלום של רפאל זצ”ל לפני 30 שנה להקים מבנה להדלקת נרות לבאבא סאלי הפך למציאות עם זיכרון לעד.
כתבה מאת דנה אלימלך.

כאשר גבי מספר על אביו רפאל זצ”ל, על הנתינה הגדולה לציבור, הכלמתחבר. מבינים, כי משפחת חסין ירשו מאביהם את העזרה לזולת, הדאגה לתושבי העיר, כשהם נרתמים לסייע בכל פניה אליהם.

גבי אומר כי אביו רפאל זצ”ל לא ביקש מהם לסייע לזולת כאשר עשה זאת, הם ראו את פועלו עוד כשהם ילדים קטנים והם הולכים בדרכו. “ראינו אותו ועשינו” אומר גבי, לראות איך הוא מתייחס בכבוד לנשים, זקנים, מבוגרים, ילדים, את כולם כיבד באותה הרמה ולא היו הבדלי מעמדות מבחינתו.

רפאל חסין זצ”ל היה מנהיג מלידה. הגיע לארץ בשנת 1963 ממרוקו לרחוב אילת בקריית שמונה. מהיום הראשון שהגיע לקריית שמונה היה שליח הציבור של בית הכנסת ברחוב אילת, כמעט 60 שנה, אומר גבי. כאשר כל השנים הוא הנהיג את הקהילה בעיר, תמך במשפחות, עזר לאנשים בשלום בית, משפחות נזקקות, הדרכות לחתנים, לימוד לבר מצווה,ועריכת חופות לתושבי העיר. רפאל חסין זצ”ל בדרכו המיוחדת הגיע ללב התושבים ועזר להם בדרכו הענווה, והצנועה, שכן את כל חיוו הקדיש בשליחות לציבור. הייחוד שלו היה בברכות המיוחדות שהיה מברך את כל מי שהיה רואה. ברכה של רפאל חסין זצ”ל הייתה מיוחדת ומי שקיבל ברכה זכה.

גבי אומר שתמיד ידע שאביו דמות נערצת אך בימי השבעה ובימים לאחר מכן נחשף לפועלו של אביו ובכמה אנשים הצליח לגעת. האנשים שהגיעו לנחם את משפחתו סיפרו על טוב ליבו של רפאל זצ”ל מכל קצוות הארץ והעולם. דמותו של רפאל זצ”ל התאפיינה בגובהו, ועמידתו “שהייתה ישרה כמו סרגל” אומר גבי, ומוסיף, הוא היה אדם צנוע, שמידת הענווה אצלו הייתה מיוחדת מאוד, אדם ללא גאווה או התנשאות. כל השנים מאז שהגיע ממרוקו בשנות ה – 60 היה גר ברחוב אילת, באותו הבית, ובית הכנסת שכל כך אהב. כשהגיע לקריית שמונה עבד בסלילים חולה, לאחר מכן בשנת 1989 נהיה משגיח כשרות באולמי “פאר”, כל השנים היה מתנדב בחברת קדישא ובמועצה הדתית. אנשים מגיעים אל גבי ומספרים לו על אביו שהיה תורם ועוזר לתושבי העיר בסתר בלי שאף אחד ידע, ועכשיו כשנפטר האנשים שנגע בליבם באים לספר, לכבד את זכרו ולהוקיר תודה.


גבי אומר, כי בימים אלה משפצים את בית הכנסת “אוהל שלום” ברחוב אילת שבה היה שליח ציבור ובקרוב בית הכנסת תקרא על שמו משכן רפאל חסין זצ”ל . זוהרה חסין זצ”ל אשתו נפטרה לפני שלוש שנים, גבי אומר שהיא הייתה הכוח המניע מאחורי רפאל זצ”ל והייתה צדיקה בעצמה. רפאל חסין זצ”ל היה חסיד של משפחת אבוחצירה.

בשנת 1989 רפאל זצ״ל חלה והיה מאושפז חודש וחצי בהדסה עין כרם, זוהרה זצ”ל אשתו הייתה לצידו. לאחר חודש וחצי חזר לביתו, ובאחד הלילות התגלה אליו הבאבא סאלי בחלום ואמר לו: “תלך לשיכון ג’ ליד ישיבת הסדר, יש שם בית כנסת של רבי משה פחימה ואברהם חנון, בכניסה ליד הדלת יש סלע ענקית לבנה ואני רוצה שיבנו שם חדר בשבילי וכל מי שלא יכול לבוא אליי לנתיבות שיגיע לפה ידליק נר וזה כמו שהוא בא לנתיבות. שיהיה שם חדר להדלקת נרות״, אמר הבאבא סאלי לרפאל זצ״ל בחלום.

גבי מספר כי למחרת רפאל זצ”ל ניגש לועד בית הכנסת עם הגבאים של בית הכנסת, חביב קיסוס, אהרון אזולאי, מוריס שושן, ויוסי, ושאל אם יש סלע לבנה בכניסה לבית הכנסת, ואמרו לו שכן. סיפר להם את החלום, והם החליטו לקיים את בקשתו של הבאבא סאלי מתוך החלום של רפאל זצ”ל. הרב ניסים מלכה וניסים וענונו נסעו איתו לנתיבות לבאבא ברוך לבן של הבאבא סאלי, וקיבלו את ברכת הדרך להקים מבנה שישמש להדלקת נרות.

לאחר זמן מה הקימו את המבנה, חדר יפה ומסודר עם פרוכת יפה, כאשר הבאבא ברוך הגיע מנתיבות לחנוך את המקום, ומאז במשך שלושים שנה משפחת חסין עורכים את ההילולה של הבאבא סאלי ומגיעים רבנים ופייטנים ומוזיקה. בית הכנסת “אהבת ישראל” על שם הבאבא סאלי, הילולה כמו במרוקו. אומר גבי. בניו של משפחת חסין ימשיכו את המסורת של אביהם רפאל חסין זצ”ל בהילולה בכל שנה.
בנוסף, ביום שלישי הקרוב יקיימו את יום ה – 30 לזכרו של רפאל חסין זצ”ל כאשר לבית הכנסת יוסיפו את השם: “משכן רפאל חסין זצ”ל”. כיום,שם הבית כנסת נקרא “אוהל שלום” שם אהב מאוד ונשאר. בעקבות הקורונה לא תהיה התקהלות בבית הכנסת וגבי מבקש מתושבי קריית שמונה שכל אחד ייקרא פרק תהילים לעילוי נשמתו של אביו רפאל חסיןזצ”ל שתמיד ברך את כולם ועכשיו זאת ההזדמנות לגמול לו על כך.