מאת רועי אלפסי
הסיגריה ממשיכה להצית את הפגיעה באיכות החיים בעיר קריית שמונה 0 החוק שאוסר עישון במקומות ציבוריים הורחב מספר פעמים בשנים האחרונות, אך ציבור המעשנים לא תמיד מיישם את התקנות 0 מתלונות רבות של תושבי העיר קריית שמונה עולה, כי ישנם עוד הרבה מעשנים במגרש הכדורגל, באולמות האירועים ובמבנים ציבוריים
עשרות תלונות בכל חודש. זהו האומדן המשוער של המתלוננים באצבע הגליל בכלל ובקריית שמונה בפרט, על עישון במבנים ציבוריים ואולמות אירועים, ללא אכיפה משמעותית. חוק העישון הורחב בשנים האחרונות והוא כולל בין היתר איסור עישון במוסדות חינוך, בתי חולים, מרפאות, בתי מרקחת, תחנות אוטובוס, בריכות שחייה ואולמי שמחות, אולם נראה כי עיריית קריית שמונה לא עושה די לאכוף את האיסור. לפי החוק נגד עישון במקומות ציבוריים, הקנס למעשן במקום ציבורי עומד על 1,000 שקלים. המחוקק קבע עונש מרתיע כדי לעזור באכיפה, אך למרות זאת, לא מעט תושבים ממשיכים לזלזל בסביבתם ומדליקים סיגריה בתוך קופות חולים וקניונים, בהם ילדים ומבוגרים.
תושב העיר קריית שמונה מספר לנו כי ישב בתחנת האוטובוס, כאשר איתו אנשים רבים נוספים שהמתינו לאוטובוס. בתוך התחנה ישבה אישה על הספסל ועישנה ללא הפרעה ובכך גרמה לסובבים להפוך למעשנים פסיביים בעל כורחם. חלק מהשוהים בתחנה “סובלים בשקט” ונמנעים מעימות עם המעשנת שלצדם. אחרים, מיואשים לא פחות, מתרחקים כדי לנסות לנשום אוויר צלול קצת יותר, אומר התושב.
מהם נזקי העישון הפסיבי?
עשן הסיגריה נשאף לריאותיו של המעשן הפסיבי, ובכך גורם לאותם נזקים בריאותיים כשל נזקי העישון האקטיבי. מחקרים שנערכו בעולם הוכיחו, כי בגוף המעשן הפסיבי נספגים חומרים מסרטנים, בדומה לאלו הנספגים בגופם של המעשנים.
העישון הפסיבי, בטווח הקצר, גורם לגירוי בעיניים, לכאב ראש, לבחילה ולסחרחורת. שיעור התחלואה מסרטן הריאה וממחלות לב בקרב אנשים שאינם מעשנים, החיים עם בני זוג מעשנים, גבוה ב-25% מאנשים שבני זוגם אינם מעשנים.
עישון פסיבי עלול להאיץ התפתחות גידולים סרטניים על ידי זירוז יצירת כלי דם חדשים בגידול, ולכן העישון מסוכן פי כמה לחולי סרטן. מחקר שנערך ביפן אף הראה כי חשיפה של 30 דקות בלבד לעישון פסיבי, גרמה לעלייה משמעותית בסיכון ללקות בהתקף לב.
חשוב לדעת כי לפני כשנה לערך בית המשפט העליון התייצב להגן על צרכנים הניזוקים מעשן סיגריות במקומות ציבוריים, וקיבל ערעור שהוגש בנושא. בית המשפט העליון הפך את ההחלטה התקדימית של סגנית נשיאת בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופטת ד”ר דרורה פלפל, שקבעה כי לא ניתן להגיש תובענה ייצוגית בגין הפרת חוק העישון, מאחר שמדובר בחוק פלילי ולא אזרחי. משמעות הדברים היא כי כיום ניתן להגיש תביעה ייצוגית כנגד רשות מקומית או בעלים פרטיים של מבנה ציבורי המשרת את הציבור בסך מיליוני שקלים, בגין עישון במקומות ציבוריים, זאת למרות שמדובר בחוק עם סנקציה פלילית.
תמיר שאול, בעל אולם השמחות תהילה התייחס: אנו מכירים את הטענות הללו לא מעט זמן, האולם עושה את המקסימום שביכולתו לסייע לאכיפת החוק ולתת מענה למוזמנים הסובלים מהעישון בשולחן. המלצרים ומנהל האירוע מתודרכים לבקש ממי שמעשן באולם לכבות את הסיגריה, במקרים הבודדים שאין שיתוף פעולה, אין לנו יותר מדי מה לעשות בעניין. מעולם לא נכנסו לאולמות האירועים פקחים של העירייה, כך שמי שלו הסמכות לקנוס ולטפל, לא מגיע לכאן.
בשנה שעברה פורסם דו”ח שר הבריאות, אותו הוא מחויב להגיש בכל שנה, על מצב האכיפה של החוק כנגד עישון בציבור. מהדו”ח עולה כי ישנה התעלמות של ראשי רשויות מחובת הדיווח שלהם על פעילות האכיפה של החוק למניעת העישון, וכן אי אכיפת החוק על ידי גורמי הפיקוח ברשויות המקומיות מחייבת חשיבה מחודשת. בנוסף עולה מן הדו”ח, כי למרות דרישות החוק, רובם המוחלט של הרשויות המקומיות לא מעבירות למשרד הבריאות את הדיווח כנדרש בחוק, וגם כאשר המשרד פונה באופן יזום אל ראשי הרשויות עם טופס דיווח מובנה על מנת להקל על הדיווח, רק חלק קטן מהרשויות מתייחס לפנייה ומעביר דיווח. התנהלות זו נמשכת כבר מספר שנים, ולאחרונה אף חלה החמרה – ירידה חדה בדיווחים. ניסיונות שונים לשיפור המצב, כגון פנייה לסיוע של משרד הפנים מול ראשי הרשויות או דרך מרכז השלטון המקומי, לא צלחו. הדרישה הברורה בחוק לדיווח על האכיפה, נועדה לאפשר למשרד הבריאות, הממונה על החוק למניעת העישון, לעשות פיקוח ובקרה על פעילות האכיפה ברמה המקומית, אך גם לאפשר שקיפות בהתנהלות הרשות המקומית מול הציבור הרחב, הניזוק מאי אכיפת החוק למניעת העישון במרחב הציבורי ברשות המקומית.
אם כן, נראה כי מצב האכיפה בארץ כולה בכי רע, ומשרדי הממשלה המעורבים שוברים את הראש כיצד ליישם את אכיפת החוק בצורה המועילה ביותר.
האגודה למלחמה בסרטן: “מדי שנה מתים בישראל כ-800 איש כתוצאה מחשיפה לעישון פסיבי, הגורם למחלות כמו סרטן הריאה, הלוע, הגרון, המעי הגס, שלפוחית השתן, הכליה, הלבלב, צוואר הרחם וכן מחלות לב, שבץ מוחי, מוות פתאומי ועוד.
זכותם של אזרחי ישראל לאוויר נקי. החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים עבר תיקונים רבים והורחב עם השנים, והוא אוסר היום עישון באולמות, אצטדיונים ועוד. על הרשות המקומית והתושבים לקיים את לשון החוק. לכל אזרח הנחשף לעישון כפוי: אנו קוראים לגלות מחויבות אזרחית, ולהתלונן לרשות המקומית. הדבר גם יעודד את הרשות להציב פקחים כנדרש. ניתן להיעזר בטופס תלונה באתר האגודה למלחמה בסרטן, ולשלוח לרשות המקומית האחראית על האכיפה.
מעיריית קריית שמונה נמסר בתגובה: “הרשות המקומית מבצעת פיקוח נגד מעשנים באיצטדיון הכדורגל בעיר. לגבי פיקוח באולמות הבעיה ידועה. קיימת בעיה אובייקטיבית של כ”א במחלקת הפיקוח העירונית. אין אפשרות לשלוח פקח לכל מקום בכל עת. אנו מקווים כי לאחר שיופעיל בעיר פרוייקט השיטור הקהילתי ניתן יהיה לבצע אכיפה גם באולמות האירועים בעיר”.