צילום: מו”פ צפון

שולחן מגדלי המנגו במועצת הצמחים, שירות ההדרכה והמקצוע (שה”מ) במשרד החקלאות ופיתוח הכפר ומו”פ צפון במכון המחקר מיגל, של החברה לפיתוח הגליל, ערכו סיור מקצועי למגדלים ומנהלי חברות בענף המנגו במטעים באזור צפון הכינרת, לסקירת מצב ענף המנגו בישראל והצגת מחקרים יישומיים לעיצוב מטע העתיד.

הסיור בהשתתפות אלקנה בן ישר יו”ר ‘שולחן המנגו’ במועצת הצמחים, חיה רק-יהלום מנהלת מו”פ צפון, מיקי נוי ממ”ר סובטרופיים ארצי בשה”מ, שי צעידי מדריך סובטרופיים בשה”מ, ראובן דור מנהל קשרי חוץ במו”פ צפון, ירון בלחסן מנכ”ל ארגון מגדלי הפירות בישראל, ומעל מאה מגדלים ומנהלי חברות בתחום המנגו.

בן ישר דיווח במסגרת הסיור כי, קטיף המנגו החל בימים אלה וימשך עד חודש דצמבר וצפוי להגיע לכ-60 אלף טון מנגו וכי ענף המנגו נמצא בצמיחה של כ-50% בתפוקת הפרי בשבע השנים האחרונות, כאשר בשנת 2015 יבול המנגו העונתי עמד על כ-40 אלף טון ובעונת הגידול אשתקד כבר נרשם יבול שופע במיוחד שעמד על כ-70 אלף טון.

כמו כן, שטחי גידול המנגו משתרעים על פני שטח של כ-25 אלף דונם בעיקרם בסובב כנרת ובעמק המעיינות והשאר בערבה, בקעת הירדן ואזור עוטף עזה. “לצד הצמיחה בתפוקה, נרשמת גם עלייה עקבית בביקוש העולמי למנגו הישראלי, שמציב אותו כענף הייצוא השלישי בהיקפו בישראל בתחום הפירות, אחרי האבוקדו והתמר.

עיקר הייצוא שעמד בעונה הקודמת על כ-18 אלף טון, מופנה מדי שנה לשוק האירופאי, המתקרב לרוויה והתחרות בו נעשית קשה יותר ועל כן, פועל שולחן מגדלי המנגו לפתיחת שווקים חדשים במדינות המפרץ ובצפון אמריקה, במטרה להיטיב עם המגדלים ולהבטיח את המשך הצמיחה בענף” אמר בן ישר, והוסיף: “ייחודו של המנגו הישראלי מתבטא בשלל היבטים: קליפת הפרי הצבעונית המשווקת ללא פגמים, ציפת המנגו נטולת הסיבים, טעמים משובחים, חיי המדף הארוכים ושלל הזנים המבשילים במועדים שונים”.

במהלך הסיור, הציג ד”ר עומר קראין, חוקר במו”פ צפון-מיגל, מחקר חדש לעיצוב מטע מנגו צפוף בשיטה של מבנה ‘קיר פירותי’ אותו הוא מוביל עם צליל בראס, חוקרת במו”פ צפון-מיגל.

שיטת הגידול תעניק למגדל גישה נוחה יותר לעץ ולפרי, ביחס למטעים כיום ובכך תפתח את האפשרות לשילוב מיכון חקלאי מתקדם, כגון במות קטיף המסיעות את הקוטפים בין העצים וכן רובוטים שיקטפו באמצעות רחפנים, מכונות נוסעות עם זרועות קטיף ועוד, אשר נמצאים בתהליכי פיתוח וצפויים להיכנס לשוק כבר בשנים הקרובות. “המטרה העיקרית במחקר היא לעצב את מטע העתיד שיצעיד את ענף המנגו קדימה בעשורים הקרובים, תוך יצירת יתרונות כלכליים ושיווקיים למגדלים הישראליים, באמצעות מיכון, לחיסכון בידיים עובדות, יאפשר נטיעה צפופה יותר של עצים וכן חשיפה טובה יותר של הפרי לשמש, המשפרת את הפוריות והאיכות של התוצרת” אמר ד”ר קראין.

המחקר מתבצע בשנתיים האחרונות במטעי המנגו של לביא-בנימיני במושב רמות ובחלקת גוש בית אריזה יונתן, בהתבסס על הניסיון המחקרי שנצבר במו”פ צפון בפרט וברחבי העולם בכלל, בעיצוב מטעי תפוחי-עץ ומינים נוספים בשיטה זו.

במהלך הסיור התרשמו המשתתפים מהדגמה של מערכת ‘אדוניס’ של חברת ALTA, לריסוס מדייק באמצעות רחפן מדגם MG, הגורמת להפחתה של עד 90% מהיקף השימוש בחומרי הדברה, מצמצמת דרמטית את הזיהום הסביבתי, הנזקים הבריאותיים והעלויות של החקלאים. בהמשך ביקרו משתתפי הסיור בניסוי בנושא דישון והזנה והשקיה חכמה וברת קיימא על ידי ד”ר נתיב רוטברט, חוקר במכון “שמיר” בגולן, הנערך בשנתיים האחרונות בחלקות המנגו של קיבוץ חוקוק, הבודק את יישום מחקריו של ד”ר אבנר זילבר שבוצעו בליזימטרים בתנאי שדה.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn