מפקחי רשות מקרקעי ישראל עושים חיל במרחב הגליל העליון. רצף פלישות בתחומי המועצה האזורית מבואות חרמון טופל ביד קשה, ושטחים שנפלשו הושבו לציבור
*
מאת: רועי אלפסי
*
עסק מסחרי שחסם את גישת הציבור לנחל חצבני, נאלץ לפנות את הקרקע בעקבות פעילות אכיפה של מפקחי רשות מקרקעי ישראל. פולשים שהשתלטו על כ-1,000 מ”ר של קרקעות ציבוריות במושב בית הלל, הקימו עליהן עסק מסחרי והתקינו שער שחסם את דרך הגישה של הציבור לנחל החצבני, נאלצו לפנות את הקרקע בעקבות פעילות אכיפה של מפקחי רשות מקרקעי ישראל. הפלישה לאדמות המדינה אותרה במהלך פעילות אכיפה של מפקחי החטיבה לשמירת הקרקע ברשות מקרקעי ישראל. מדובר בקרקע חקלאית, מחוץ למשבצת החקלאית של מושב בית הלל, הנמצאת בצמוד לגדת נחל החצבני. הפולשים, תושבי בית הלל, שהקרקע כלל לא הוקצתה לשימושם, השכירו את הקרקע לעסק מסחרי שפעל במקום ללא היתר ובניגוד לחוק, תוך פלישה לאדמות הציבוריות. בעלי העסק, הניחו במקום ציוד רב והתקינו שער ברזל, אשר חסם את דרך הגישה של הציבור אל הנחל האמורה להיות נגישה לרווחת הציבור, כל זאת ללא היתר ובניגוד לחוק.
–
–
המפקחים מסרו לפולשים, הן לתושב בית הלל שהשכיר את המקום והן לבעלי העסק שפעל במקום, התראות לפיהן עליהם לפנות את הקרקע, והבהירו להם כי הם מבצעים עבירה של הסגת גבול במקרקעי ציבור, עבירה פלילית שדינה עד שנתיים מאסר בפועל, וכי אם לא יפנו את הקרקע, הם יפונו בליווי המשטרה. בנוסף, המפקחים הבהירו לפולשים כי במקרים בהם מסיגי גבול מסרבים לפנות קרקעות מדינה, רשות מקרקעי ישראל מגישה נגדם תלונה למשטרה בגין הסגת גבול, עבירה פלילית שדינה עד שנתיים מאסר בפועל, בנוסף לתביעות כספיות להחזר דמי השימוש בקרקע ועלויות הפינוי הנגרמות לקופת המדינה.
–
הפולשים פינו את כל הציוד מהקרקע, פירקו את השער והחזירו את הקרקע אותה תפסו לקדמותה ולידי המפקחים והמדינה. מפקחי רמ”י תפסו חזקה בקרקע, החזירו את הקרקע למאגר הקרקעות הציבורי ולרווחת הציבור, ושילטו את השטח בשלטים המתריעים מפני פלישות חוזרות.
–
במקרה אחר, נסגר אתר פיינטבול בלתי חוקי בשטח של כדונם, אשר הוקם ללא היתר על אדמות מדינה במושב משמר הירדן. מדובר בקרקע המיועדת לחקלאות, אך בעל הנחלה איפשר לחברו מהמושב לעשות בה שימוש חורג כאשר הפעיל עליה אתר פיינטבול. הישג נרשם לאכיפה כאשר בעל הנחלה ביצע פינוי עצמי מלא של אתר הפיינטבול, כולל מבנה מגורים בלתי חוקי שהוצב במקום ומבנה שירותים, והשיב את הקרקע לקדמותה והכול על חשבונו.
–
סדרת פלישות לשטחים ציבוריים נבלמה וטופלה על ידי מפקחי רשות מקרקעי ישראל. פולשים בכניסה לנחל החצבני פונו, אתר פיינטבול בלתי חוקי שהופעל ללא היתר במושב משמר הירדן פונה, שלושה מסיגי גבול שונים, תושבי כפר יובל, אשר החלו להכשיר, כל אחד בנפרד, קרקע ציבורית אשר כלל לא הוקצתה להם, נאלצו להפסיק את עבודתם ולהשיב את הקרקע לציבור. ערן ליבנה, מנהל מרחב שמירה צפון: “לפעמים נדמה שאין גבול לחוצפתם של עברייני קרקעות. הפולשים נתקלו בנחישות מפקחי רשות מקרקעי ישראל להגן על האדמות הציבוריות והבינו כי מוטב להם להתפנות בעצמם מאשר להסתבך בתביעות והוצאות נוספות”
–
מפקחי רשות מקרקעי ישראל, הפועלים לשמירה על קרקעות המדינה ברחבי הארץ, שזיהו את ההפרה בשטח, התריעו בפני בעל הנחלה כי הוא מפר את החוזה וכי הוא מבצע בקרקע שימוש חורג מייעוד ההקצאה- חקלאות. המפקחים הבהירו כי אם הקרקע לא תפונה הוא יהיה חשוף לתביעות כספיות ואף יחשף לביטול החוזה עמו.
–
בעקבות האזהרות ופעולות האכיפה שננקטו נגדו, משנוכח בעל הנחלה כי רשות מקרקעי ישראל מתעתדת לפנות להליך משפטי כנגדו, הוא נאלץ לפנות בעצמו את המבנים ולפרק את אתר הפיינטבול הפעיל, לרבות פינוי כל הציוד וניקוי השטח, על מנת להימנע מתשלום עלויות הפינוי ומהגשת תלונה במשטרה כנגדו. בתיאום עם מפקחי רמ”י ובאמצעות ציוד הנדסי ומכני, בעל הנחלה פינה המבנים והציוד מהמקום, ניקה את השטח והשיב אותו לקדמותו לצורך שימוש חקלאי.
–
מקרה שלישי ארע בכפר יובל, בו התרחשו שלוש פלישות לאדמות הציבוריות, אשר פונו בעקבות פעולות האכיפה של מפקחי רשות מקרקעי ישראל. תושבי כפר יובל, אשר החלו להכשיר,כל אחד בנפרד, קרקע ציבורית אשר כלל לא הוקצתה להם, בהיקף כולל של כ-15 דונם, נאלצו להפסיק את עבודתם ולהשיב את הקרקע לציבור כאמור.
–
בעקבות פלישתם, מפקחי רמ”י הציבו שילוט אזהרה במקום והגישו להם התראות, לפיהן עליהם לפנות את הפלישות ולהשיב את הקרקע לקדמותה, אחרת הם יפונו לפי החוק. המפקחים אף הבהירו לפולשים כי אם לא ייעשו כנדרש מהם, הם יפונו בהתאם לחוק ובליווי המשטרה, ואף תוגש נגדם תביעה כספית, בה יידרשו להחזיר לקופת המדינה את העלויות שנגרמו למדינה בעקבות פלישתם, לרבות דמי שימוש רטרואקטיביים בקרקע, עלויות משפטיות, שכר המפקחים והשוטרים, ועלויות הציוד ההנדסי שישמש לפינוי הפלישה. לאחר שהבינו את נחישותם של המפקחים להחזיר את הקרקע לידי הציבור, מיד העדיפו שניים מהפולשים לפנות את הקרקע בעצמם, על מנת להימנע מתביעות והוצאות נוספות, והם אכן השיבו את הקרקע אותה תפסו לקדמותה ולידי המפקחים. הפולש השלישי, טען כי לא ידע מהם גבולות השטח החקלאי שלו ופינויו מהשטח בוצע בהסכמה, כאשר מפקחי רמ”י השיבו את הקרקע לקדמותה, הציבו במקום שילוט המתריע מפני פלישות והשיבו את הקרקע למאגר הקרקעות הציבורי.
–
–
מנהל מרחב השמירה צפון – חיפה ברשות מקרקעי ישראל, ערן ליבנה: “מסיגי הגבול ניסו להשתלט על קרקעות ציבוריות, אך הם נתקלו בנחישות המפקחים להגן על האדמות הציבוריות והעדיפו להתפנות בעצמם. לאחרונה קיימת תופעה פלילית משמעותית בשטחים החקלאים באזור כפר יובל, במסגרתה זיהינו מספר פלישות חקלאיות שתופסות דונמים רבים של קרקע ציבורית. מוטב לאותם פולשים להתפנות בעצמם מהקרקע, אחרת המפקחים וכוחות האכיפה יגיעו לפנותם, והפולשים גם יהיו אלה שיאלצו לשאת בתשלום הוצאות הפינוי שידרשו על מנת לפנותם, וכן בדמי השימוש הרטרואקטיביים בקרקע, ובנוסף, תישקל שוב ההמלצה לוועדת הקרקעות לשינוי תקן הנחלה למושב. לפעמים נדמה שאין גבול לחוצפתם של עברייני קרקעות. תושב בית הלל, אשר הקרקע הנ”ל כלל לא נמצאת במשבצת החקלאית של המושב ומעולם לא אושר לו שימוש כלשהו בקרקע, השכיר אותה תמורת תשלום לעסק מסחרי אשר לא רק שפעל ללא היתרים במקום, אלא אף חסם את דרך הגישה של הציבור הרחב לשמורת הטבע הציבורית. הפולשים נתקלו בנחישות מפקחי רשות מקרקעי ישראל להגן על האדמות הציבוריות והבינו כי מוטב להם להתפנות בעצמם מאשר להסתבך בתביעות והוצאות נוספות. בכך שהפולשים התפנו בעצמם, הם חסכו להם ולקופה הציבורית בזבוז משאבים מיותרים.”
–
בני בן מובחר, ראש המועצה האזורית מבואות החרמון, מסר בתגובה: ”אינני תומך בעבירות על החוק ולא נותן יד לפלישות לשטחים ציבוריים. כל ניסיון להשתלט על מקרקעין, שלא בתיאום עם רמ”י, צריך להיות מטופל בהתאם”.