פרופ’ אמיר גולדשטיין יעביר הרצאה בנושא רגיש זה בכנס מחקרים חדשים של הגליל וסביבותיו שמקיימת המכללה האקדמית תל-חי זו השנה ה- 21 ברציפות * פרופ’ גולדשטיין יחזור לוועדת הגבולות הראשונה שהוקמה בשנות ה-50 לבירור סוגיית הגבולות בקרית שמונה ויבחן את שורשי תהליך קבלת ההחלטות על חלוקת הגבולות
כנס מחקרים חדשים של הגליל וסביבותיו יתקיים זו השנה ה-21 ברציפות במכללה האקדמית תל-חי. הכנס יכלול מגוון מושבים בנושאים העוסקים בהיבטים שונים של הגליל: היסטוריים ופרה-היסטוריים, גיאוגרפיה, שימור הזיכרון, תהליכים חברתיים וכלכליים, מחקרים בתחום בעלי החיים, חינוך, סביבה ועוד.
הכנס, שיתקיים ב-3 וב-4 באפריל, מאורגן על ידי הועדה המדעית, הכוללת את ד”ר זאביק גרינברג, פרופ’ ציונה גרוסמרק, ד”ר טלי גולדברג וד”ר מיה דואני.
פרופ’ אמיר גולדשטיין יעביר הרצאה בכנס שתתמקד בנושא היסטורי, אשר מעסיק את האזור כבר למעלה משישה עשורים, ‘צדק חלוקתי בין קריית-שמונה למועצה האזורית הגליל העליון – מבט היסטורי’. מזה זמן רב, ובאופן מודגש בשנים האחרונות, עולה לסדר היום הציבורי באזור שאלת שטחי השיפוט של קריית-שמונה ושל המועצה האזורית הגליל העליון. מתברר שהנושא החשוב, הרגיש והלא פשוט, עלה לדיון לראשונה בשנות החמישים המאוחרות.
ההרצאה תציג את הפולמוס הראשון בנושא, שהתעורר בסוף שנות החמישים, לקראת שנת העשור להקמת קריית-שמונה, זמן רב לפני שהמושג צדק חלוקתי שובץ בדיון על קרקע ושוויון. פרופ’ גולדשטיין יחזור לוועדת הגבולות הראשונה שהוקמה לבירור סוגיית הגבולות בקרית שמונה ב-1959, יבחן את שורשי תהליך קבלת ההחלטות על חלוקת הגבולות ואת הטיעונים השונים שהועלו בדיונים בשלב המוקדם ההוא, ואת תהליך קבלת ההחלטות ברמה הממשלתית בסוגיה. ההרצאה תחתום את הכנס במסגרת מושב שכותרתו – שלטון, קרקע וזהות בעיירות גליליות.
שתי הרצאות נוספות שצפויות במושב הזה הן של שמחה גואטה-בוקובזה, שכותבת את עבודת הדוקטורט שלה על חצור הגלילית באוניברסיטת תל אביב. גואטה-בוקובזה תרצה על “חצור- מישוב חסר מעמד מוניציפאלי למועצה מקומית נפרדת”. ד”ר איציק דהן מאוניברסיטת חיפה ירצה על “גרעינים תורניים, שלטון והבניה חברתית: תיאוריית הממשל העירוני בהדגמה על עכו”.
מושבים נוספים בכנס יעסקו במגוון רחב של נושאים, ביניהם: הגולן כמודל לשותפות של אקדמיה וקהילה, המרכז היהודי הנודד מיהודה לגליל ולגלות, ביוטכנולוגיה של צמחים, נצרות בגליל, שימור המורשת הנעלמת בגרעינים העירוניים ההיסטוריים בגליל, מחקרי חרקים בגליל, חינוך ותרבות בגליל ובגולן, מחקרי פטריות בגליל, מחקרים חדשים של מוקד המחקרים באגמון החולה, זיכיון החולה- סיפור רכישת אזור הביצות דרך מפות, מערכת אגן-אגם הכינרת: הצורך בראיה אינטגרטיבית, סטטוסים שונים בישובים כפריים דילמות ואתגרים, השפעת הבצורת על צפון הארץ, הקשר בין ישראל לנוצרים בלבנון ועוד.
במסגרת הכנס יתקיים ערב חגיגי לכבוד השקת הספר השלישי בסדרת מחקרים חדשים של הגליל וסביבותיו, בהשתתפות הסופר מאיר שלו. האירוע יתקיים ביום רביעי, ה- 3 באפריל, בשעה 18:15 באודיטוריום זרנגין בקמפוס מזרח. תושבי האזור מוזמנים.