בשבועיים האחרונים נמצאת המכללה בליבה של סערה ציבורית ותקשורתית, בעקבות שני אירועים שהתרחשו לאחרונה וזו הזדמנות טובה עבורנו להיפגש עם מנכ”ל המכללה אלי כהן ועם דיקן הסטודנטים ד”ר אמיר גולדשטיין לפגישה בארבע עיניים, לשמוע איך הם רואים את השתלשלות האירועים ומה הניע אותם לפעול כפי שפעלו
שניכם בני קריית שמונה, אתם יכולים להבין את הסערה המתחוללת בשבועיים האחרונים?
אלי: “שנינו בני קריית שמונה, עשינו מסלול דומה כתלמידים וכפעילים חברתיים בתנועת הנוער ובבית הספר התיכון ‘דנציגר’, שנינו אוהבים את העיר שבה גדלנו ופועלים לאור הערכים שקיבלנו בקריית-שמונה. פעלנו לקדם את העיר בשנות בגרותנו ומבחינתנו התפקידים שנטלנו על עצמנו במכללה האקדמית תל-חי הן דרך נוספת לקדם את העיר והאזור. הכעס שאנחנו חווים מחלק מתושבי העיר בימים האחרונים כואב לנו, דווקא כבני קריית-שמונה המובילים את המכללה.“
אמיר: “צריך לזכור שאקדמיה טובה מבוססת על חופש ביטוי, דיבור, ראייה ביקורתית, הקשבה וסובלנות כלפי דעות שונות. המילה סובלנות, לא במקרה, מבוססת על השורש ‘סבל’, כיוון שמאוד לא קל להקשיב לעמדות איתן איננו מסכימים לחלוטין. עם זאת, לב ליבה של ההשכלה הגבוהה, היא המחויבות שלה לשיח פתוח ומעמיק, ללא מורא. לכל אחד מאיתנו, כאלי וכאמיר, יש דעות שונות בסוגיות אקטואליות, אנחנו משוחחים ואף מתווכחים זה עם זה על הדעות האלה, אבל מחויבים יחד לשמור על האופי הפתוח והמכבד של הדיון בקמפוס. אנחנו מבינים את הקושי של חלק מהאנשים ואת התחושות שלהם ביחס לפעילות כזו או אחרת שהתקיימה במכללה, אך לא נאפשר לשיח המתלהם לגרור את המכללה מטה.“
אלי: “המכללה האקדמית תל-חי היא גורם רב חשיבות בפיתוח העיר והאזור שלנו. בזכותה באים אלפי צעירים מדי שנה לאצבע הגליל, מכל רחבי הארץ. אנחנו גאים במערכת היחסים המצוינת בין רוב גדול של תושבי העיר והאזור לבין הסטודנטיות והסטודנטים בתל-חי. אלה זוכים בחיבוק ובתמיכה, לומדים לאהוב את קריית-שמונה והגליל העליון, ואנחנו משוכנעים שכך יימשך. הסטודנטים שלנו מעורבים כמעט בכל מוסד חינוכי וחברתי במרחב שסביבנו, משלבים למידה ועשייה, פועלים עם ילדים עם צרכים מיוחדים, קשישים, תלמידים מצטיינים, משולבים בכל מוסדות הרווחה בעיר, המרכז האקדמי לנוער בתל-חי קולט בכל שנה עשרות תלמידים בני העיר ומסייע להם לעשות בגרות במקצועות המדעים ועבודת חקר ברמה הגבוהה ביותר, כך גם לגבי המרכז למחוננים ומצטיינים הפועל כבר שנים רבות מתוך המכללה, קהילות וכפרי הסטודנטים שלנו המעורבות בפעילות חברתית ותרבותית ענפה לאורך כל השנה-כך שהמעורבות של המכללה בקריית שמונה היא, לשמחתנו, עמוקה מאוד.“
מה הגבול בין מדינה דמוקרטית להסתה מבחינתכם? האם יש מקום לבטא את כל הדעות באקדמיה למרות שהן יוצרות התססה בקרב תושבי האזור?
אמיר: “הקמפוס בתל-חי משקף את החברה הישראלית. הוא קמפוס מגוון: יהודים וערבים- הדו-קיום בתל-חי מרשים ומשמח וההיכרות ההדדית בין התרבויות ובין דור העתיד של מדינת ישראל חשובה ומעודדת. חילוניים ודתיים- בשבוע שעבר שמחנו לקיים מפגש עם עשרות סטודנטים מהחברה הדתית ולשמוע מהם על הגידול במספר הסטודנטים הדתיים בתל-חי ועל אהבתם למוסד ולאזור כולו. ימין ושמאל- נמשיך לעודד פעילות של תאים פוליטיים בתל-חי מכל גווני הקשת, גם תאים של אלה שאיננו מסכימים כלל עם דעתם, ונפעל לטפח יחסים של כבוד, במקביל לוויכוחים הנוקבים על הסוגיות השונות שצצות במדינת ישראל לעיתים קרובות. אם מתקיים במכללה אירוע כלשהו שמארגנים עשרים סטודנטים מבין אלפים רבים- אין כל סיבה לצבוע אותו כמייצג את דעתנו של אלי או אמיר וודאי אין לצבוע אותו כמייצג את המכללה. רוב גדול של הסטודנטים בתל-חי שירתו שירות משמעותי בצבא ומוסיפים לשרת במילואים, ואנו כמכללה מוקירים את השירות הזה באירוע חברתי גדול מדי שנה ובתמיכה וליווי לאורך שנת הלימודים. עובדי המכללה מחבקים לאורך השנה את חיילי צה”ל שעל הגבול הצפוני.“
אלי: “חונכנו על דרך של בנייה ויצירה. שנאה והכפשה שלצערנו גוברים בעידן הרשתות החברתיות לא יהפכו את האזור שלנו לטוב יותר. כבני קרית שמונה, אנחנו רואים במכללה עוגן לאזור, מאות תושבים מועסקים בתל-חי ותורמים לשגרת החיים בה. המכללה ממשיכה להתפתח. קיבלנו לאחרונה אישור לפתוח תואר שני במדעי המחשב, תהליך אישור התואר השני בכלכלה וניהול נמצא אף הוא, בשלבים האחרונים. אלה מצטרפים לכעשרה תארים שניים שכבר קיימים בתל-חי, בחלקם גם מחקריים, כלומר מהווים בסיס ללימודי דוקטורט, ואנחנו פועלים להוביל יחד עם מיגל את מכון המזון החדשני שעתיד לקום באזור ולהפוך את הגליל כולו לבירת הפוד-טק של מדינת ישראל. פיתוח הגליל העליון מחייב שילוב ידיים ושמירה על מרקם חיים משותף וחיבור בין המכללה לאזור. אנחנו מחויבים לכך ויודעים שגם תושבי העיר והאזור.“
למה הסכמתם לקיים את ההרצאה של “שוברים שתיקה“ שמגנה את פעילויות צה”ל בשטחים, במיוחד אתה, אלי, שהשתחררת מצה”ל בדרגת אלוף משנה.
אלי: “היוזמה הייתה של אחד מתאי הסטודנטים. הם חשבו שנכון לשמוע מקרוב על עמדתם ופעולותיהם ולא רק דרך התקשורת. גם לשאול אותם שאלות קשות. אישרנו את קיום האירוע כחלק ממחויבותנו לאפשר בקמפוס דיון פתוח ומכבד בסוגיות אקטואליות שונות. ישנה חשיבות יתירה לקיום מפגשים שכאלה, כאשר מדובר בסוגיות רגישות המצויות תחת מחלוקת המאתגרות את היכולת לשוחח ולהסכים. כמוסד אקדמי בחברה דמוקרטית, לצד מחקר בתחומי המדע השונים, המכללה אמורה להעניק לסטודנטים את החופש ללמוד, להקשיב, לשאול שאלות קשות ולגבש את השקפת עולמם כאנשים שיובילו את העולם מחר.“
אך המהומות לא הסתיימו בהרצאת “שוברים שתיקה” שהפכה לתקרית אלימה אשר גררה אחריה ביקורות חריפות כנגד המכללה, ובמיוחד נגד אלי ואמיר. ביום שלישי האחרון עמדו קבוצת סטודנטים במכללה דקת דומייה לזכר ההרוגים בעזה, מה שיצר התחממות נוספת בקרב התושבים. ראש העיר ניסים מלכה לא נשאר שקט: “אני רואה את הדבר בחומרה. לא אתן להפוך את מכללת תל חי למכללת ביר זית. מי שיוצא נגד המדינה, נגד חיילי צה”ל ונגד אזרחי המדינה, מוטב שיחפש מקום אחר ללמוד בו. בושה שסטודנטים שלומדים בישראל, מקבלים מלגות ותנאים טובים, בוחרים לעמוד דקה דומיה לזכר מחבלים צמאי דם. אני קורא לראשי המכללה לסלק את הסטודנטים האלה מהמכללה. אני בעד דמוקרטיה, אך נגד ניצול הדמוקרטיה. מי שמצדד במחבלים מקומו לא איתנו. אסור שמכללת תל חי תהפוך למקום של הסתה ופגיעה במדינה. עלינו לעצור את הניסיונות של גורמים עויינים להרוס את המכללה שחשובה מאוד לקריית שמונה ולצפון”.
מה תגובתכם להודעתו של ראש העיר ניסים מלכה לגבי האירועים האחרונים?
אלי: “צר לנו על התגובות. אנחנו כמובן מגבים את צה”ל ואת כוחות הביטחון. חשוב להדגיש שהסטודנטים לא הניפו שלטים, לא יצאו נגד צה”ל. במכללה, בה כעשרים אחוז מהסטודנטים הם ערבים, יש תחושות ועמדות שונות. חשוב לא להוציא את האירוע מפרופורציות.“
לאחר שנים בהן נרקמו יחסים טובים בין האקדמיה לקהילה ולתושבי קרית שמונה והאזור, נראה כי בין רגע נוצרה מלחמה ומופנת אליכם ביקורת חריפה ורצון עז למעשים ולא להסברים. כיצד אתם מתכוונים להשכין שלום ולהחזיר את המצב לקדמותו?
אמיר: “שיתוף הפעולה עם קרית שמונה והאזור חשוב לכולנו. נשמח כמובן לשוחח ולהיפגש עם כל מי שמעוניין בדיאלוג ובדיון משותף. כבני קרית שמונה לא קל לנו עם הביקורת, אבל אנחנו מקבלים אותה באהבה. פנו אליי כמה וכמה תלמידים והזדהיתי עם התחושות שלהם לגבי האירועים האחרונים. אני חושב שמי שמקשיב לעובדות ולא לסטטוסים-מבין ותומך. רוב מוחלט של תושבי העיר והאזור רואה במכללה נכס. אלי ואני נמצאים בפגישות רבות ברחבי הארץ עם גורמים שונים המעורים במערכת האקדמית בארץ. למדנו על ההערכה הרבה שהם רוחשים למכללה האקדמית תל-חי. התמלאנו שמחה וסיפוק על כך שדווקא המכללה הממוקמת באצבע הגליל, שכנה לקריית שמונה והצפונית בישראל, נתפסת כאחת המכללות הטובות בארץ ובלא מעט פרמטרים גם מדורגת ראשונה. המכללה היא מנוף חשוב לקידום כלכלי וחברתי של קריית שמונה והאזור ואנו נמשיך במלוא המרץ לפעול למען קידום הגליל העליון.“