חורף 2020 ייטיב עם המבקרים באתר החרמון ויספק חווית נסיעה נעימה, מונגשת וקלה ברכבל המשוכלל והמתקדם שיאפשר שינוע מהיר של המבקרים וללא התורים ברכבל. בקרוב מאוד יעלו לפסגת אתר החרמון לגובה 2040 מ’ מעל פני הים תוך 5 דקות, 2400 מבקרים בשעה, ב-42 קרוניות חדישות וירוקות. הנהלת אתר החרמון תחנוך את רכבל הקרוניות החדש והמתקדם בארץ, פרויקט לוגיסטי והנדסי מורכב, שארך שמונה חודשים, ומגיע לסיומו בהשקת הרכבל. טקס ההשקה נערך במעמד מנכ”ל משרד התיירות אמיר הלוי.
הרכבל החדש פועל בשיטת ה DETACHABLE– שיטה בה קיימות 2 מערכות נפרדות בהן הקרונית עוברת מהכבל הראשי לתוך התחנה ונכנסת לתחנה במהירות איטית שמאפשרת למבקרים לרדת מהקרונית באופן עצמאי ללא עזרה תוך כדי המשך תנועה וללא עצירה מוחלטת. 42 קרוניות, משקל כל קרונית 750 ק”ג, בכל קרונית יעלו 8 אנשים, זמן עלייה ברכבל 5 דקות. הקרונית עונה על תקני הנגישות ויכולה להכיל בנוסף לנוסעים עד 2 כסאות גלגלים בו זמנית, היכולים לעלות על הקרונית באופן עצמאי תוך כדי נסיעה.
הרכבל בעל הספק העלאת נוסעים רב, כ- 2400 איש בשעה, לעומת הספק הרכבל הישן כ- 700 איש בשעה. מדובר בשדרוג משמעותי לאתר מבחינהטכנולוגית, זמן נסיעה, וקיצור התורים לעלייה ברכבל. במהלך פרויקט הקמת הרכבל, נבנו עשרה עמודים בגובה 7 מ’ הנמוך, ועד 22 מ’ הגבוה ביותר. ובתחנה התחתונה נבנה מחסן אשר ישמש לאחסון הקרוניות במהלך סופות שלג. הרכבל החדש עמיד יותר לרוחות ותנאי מזג אוויר קיצוניים מהרכבל הפתוח ומאפשר העלאת ילדים, תינוקות, בעלי מוגבלויות ומבוגרים כמעט בכל מזג אויר. רכבל הקרוניות ישים קץ לתורי המבקרים בחורף לעלייה לפסגת ההר, משך הנסיעה יתקצר מ-15 דקות ל- 5 דקות בלבד לכל כיוון.
עבודות בניית הרכבל החלו בסוף חודש מרס 2019 . מדובר באחד הפרויקטים המורכבים ביותר שבוצע כולו על ידי צוות אתר החרמון בהובלת רפאל נווה, סמנכ”ל הרכש והלוגיסטיקה באתר. הפרויקט שהחל בפירוק הרכבל הישן והרכבת החדש נמשך כ- 8 חודשים. את הפרויקט הוביל בהצלחה רבה וגאוות יחידה, צוות של 15 אנשים מעובדי האתר. בשלבים מסוימים בלבד נדרש ליווי של אנשי חברת “לייטנר” האיטלקית. תהליך פירוק הרכבל הישן החל בתאריך 24/3, יומו האחרון של הרכבל הישן. סופת שלגים אחרונה ומפתיעה החלה בחופשת הפסח תוך כדי עבודות הפירוק, שנמשכו כל העת למרות 25 ס”מ שלג שנערמו. הרכבל החדש נבנה בדיוק על אותו תוואי של הרכבל הישן, כך שלא ניתן היה לעבוד במקביל. פירוקו הסופי של הרכבל הישן כלל פירוק עמודים, כבלים וכיו”ב ורק אז החל תהליך הקמת הרכבל החדש בו לקחו חלק עשרות מנופים, מאות טונות של ברזל, אלפי קוב בטוןומנופים מיוחדים שהובאו לסייע בהקמת 2 עמודים מעל 20 מ’.
רפאל נווה, מנהל הפרויקט וסמנכ”ל התפעול והלוגיסטיקה באתר, מחייך חיוך מברך, “עמדנו בכבוד במשימה שהוצבה לפנינו, התהליך היה מורכב, אך עמדנו בלוחות הזמנים, בסטנדרטים הכי גבוהים, תוך הקפדה על בטיחות ועבודה בגובה ובתנאי מזג אויר לא קלים. מדובר כאן בפרויקט מוצלח ביותר, מוצר מצוין שיהווה את מוקד הבילוי לכל ציבור המבקרים. כבוד גדול לכל השותפים בארץ ובחו”ל”.
הרכבל החדש הובא מספרד, את תהליך הבאתו ליווה והוביל צוות טכני- לוגיסטי של אתר החרמון, שיצא כבר בסוף אוגוסט 2018לספרד והשגיח על תהליך האריזה למכולות שנמשך כארבעה חודשים. התהליך היה ארוך ומוקפד מבחינת פיקוח של צוות החרמון והחברה האיטלקית “לייטנר“. 48 קרוניות הועמסו ל-8 מכולות, כבל באורך 2500 מ’ (1200 מ’ לכל כיוון) ועשרה עמודים. סך כל הציוד הועמס ל 60 מכולות סה”כ, מתוכן 10 מכולות רק לקרוניות.
הנהלת אתר החרמון שמה לעצמה מטרה מרכזית, לשדרג ולפתח את האתר כאתר תיירות ובילוי רב שנתי מוביל ולא רק כאתר שלג וסקי. חורף 2019, הסתיים ונרשם כעונת שיא מבחינת כמויות השלגים ומספר ימי הסקי באתר,62 ימי סקי נרשמו בחורף האחרון
אלון פרידמן מנכ”ל אתר החרמון: “רכבל הקרוניות החדש שהוקם באתר החרמון מהווה בשורה של פיתוח ושדרוג האתר. מדובר בעורק התנועה המרכזי שישרת את אלפי המבקרים שפוקדים את האתר בכל ימות השנה, הרכבל יצמצם תורים והמתנות וישפר בעשרות מונים את חווית הביקור בפסגת החרמון. אני גאה לעמוד בראש צוות מיומן שהוביל את תהליך הקמת הרכבל תוך הקפדה על דרישות בטיחות מחמירות. אנחנו גאים לפתוח את חורף 2020 עם בשורה לציבור הישראלי, תקופה חדשה מתחילה באתר החרמון, מדובר בהשקעה אדירה שקיבלה הנהלת החברה באומץ, עוד בשנת 2018, שנה שהייתה דלה במשקעים. חזון האתר הוא להיות מרכז בילוי ונופש תיירותי 365 יום בשנה ואנו נפעל להגיע ליעד הזה”.
היקף ההשקעה בפרויקט הקמת רכבל הקרוניות החדש מסתכם בלמעלה מ- 15 מיליון ₪, כל הסכום הושקע מכספי בעלי החברה ללא מענקים או השקעות חיצוניות.