‘חוקר פסגות’: משירות צבאי בחרמון למחקר פורץ דרך בטבע
‘חוקר פסגות’: משירות צבאי בחרמון למחקר פורץ דרך בטבע
לא כל יום נתקלים בחוקר שהוא גם לוחם אלפיניסט, פרופ’ דן מלקינסון, מצליח לשלב בין שני תחומי העיסוק שלו ומתאר את הקשר המורכב בין האדם לסביבה * הצצה מרהיבה לשטחי השלג בכתר החרמון מעדשת מצלמתו.
פרופ’ דן מלקינסון, חוקר בכיר במכון שמיר למחקר בקצרין ובאוני’ חיפה, מייצג שילוב ייחודי של מחקר מדעי אקדמי עם פעילות יישומית בשטח, גם בשירותו הצבאי. כחייל מילואים, אלפיניסט, הוא מתמודד עם תנאי מזג אוויר קיצוניים בפסגת החרמון. כאקולוג הוא חוקר את יחסי הגומלין בין חיות הבר לבני האדם בסביבות שונות – מהטבע הפראי של הגולן ועד סביבות עירוניות.
מחקריו עוסקים במכלול נושאים הבוחנים את הקשר המורכב שבין פעילות האדם, והשפעתו על המערכות האקולוגיות הסובבות אותנו. החל בשטחים העירוניים, שם בחן את התנהגות חזירי הבר, את הגורמים המכתיבים את פעילותם ועד המרחבים הפתוחים בגולן, שם חקר את השפעת הציד והחקלאות על אוכלוסיות חיות הבר, בין אם אלה זאבים או צבאים, או גורל אוכלוסיות מלך העופות – הנשר המקראי.
“החרמון הוא לא רק זירה של יופי טבעי, אלא מעבדה פתוחה,” הוא מסביר. “אם בשירות הצבאי או במחקר, תמיד אפשר ללמוד מהשטח על הקשר המורכב בין האדם לסביבה.” במהלך שירות המילואים החל לחקור את תופעות מזג האוויר הקיצוניות אשר מתרחשות בשיא החרמון, וללמוד את פעילות חיות הבר בתנאים אלו.
במהלך תקופה מאתגרת זו, המחויבות לשמירה על בטחון המדינה שזורה במחויבות להמשך קיום המחקר הסביבתי. “גם בפסגת החרמון ממשיכה להתקיים ההדדיות המורכבת בין האדם לחיות הבר. הלוואי ובמהרה ניתן יהיה לחקור ולחוות אזור פראי זה, וכי מרחבי ההר יהיו פתוחים לכל החפץ לבקר שם”, מסכם פרופ’ מלקינסון.
צילומים מרהיבים מהחרמון: צילום פרופ’ דן מלקינסון / תמונת פרופ’ דן מלקינסון – צילום פאוזה הפקות .