פרופ’ עידו וולף פרסם דו”ח ועורר סערה בקרב תושבי הצפון

על פי הדו”ח, בפריפריה חולים יותר משום שהאנשים הגרים בה ממעמד כלכלי- חברתי נמוך, מעשנים ומשמינים יותר”

 

שירי פריאנט

 

לרגל יום הסרטן הבינלאומי, פירסמו משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן את שיעורי התחלואה והתמותה מהמחלה. פרופ’ עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי איכילוב ויועץ לאגודה למלחמה בסרטן, פירסם מאמר ובו ציין מדוע בפריפריה חולים יותר. התגובות לא איחרו לבוא ועוררו סערה לא קטנה.

 

פרופ’ וולף כותב בפרסומו: “הפער בשיעורי התמותה בין הפריפריה למרכז, דורש התייחסות. אמנם הטיפול בסרטן ניתן כחלק משירותי הבריאות הבסיסיים בישראל, וסל הבריאות שלנו בתחום זה הוא מהרחבים בעולם, אך הנגישות לטיפול האונקולוגי שונה בין המרכז לפריפריה. כדי להקטין את הפערים בתמותה בין המרכז לפריפריה עלינו לוודא כי לכל חולה אונקולוגי יש גישה למרכז אונקולוגי מנוסה והוא מקבל את הטיפול על ידי צוות מקצועי. הניסיון העולמי מראה כי טיפול במרכז כזה מעלה מאוד את סיכויי ההחלמה ומשפר את שיעורי ההישרדות של החולים.”

 

מה שפרופ’ וולף שכח לציין כי בפריפריה הצפונית הנגישות לטיפול אונקולוגי אינה קיימת. חולים רבים נאלצים להגיע עד לחיפה ואפילו לתל השומר עבור קבלת טיפול ראוי. אך הסיבות שפרסם הפרופ’ לשאלה למה חולים יותר בפריפריה עוררה הדים רבים בקרב תושבים רבים.

 

על פי כותבת הדו”ח, פרופ’ ליטל קינן־בוקר מהמרכז הלאומי לבקרת מחלות, ניתן לשער כי בפריפריה חולים יותר מאחר והאוכלוסיה המתגוררת בפריפריה היא אוכלוסיה ממעמד חברתי-כלכלי נמוך והאנשים הגרים בה הם בעלי השכלה נמוכה יותר. אי לכך, בעיות כמו עישון ועודף משקל נפוצות יותר בקרב אוכלוסיה זו. כמו כן, “לא מפתיע אם כך, שהפערים הגדולים ביותר בין המרכז לפריפריה נצפו בסרטן הריאה (הסיכון לחלות גבוה ב־22% בגברים בפריפריה) והמעי הגס (הסיכון גבוה ב־17% בגברים וב־12% בנשים בפריפריה). מחקרים רבים קושרים בין סוגי סרטן אלה לבין לעישון, אורח חיים לא פעיל, השמנה ותזונה לא בריאה”.

 

גיא ורון, כתב הצפון, פירסם בעמוד הפייסבוק שלו פוסט זועם בתגובה: “מנותקים נמאסתם. פרופ’ עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי באיכילוב תל אביב מנסה לענות לנתונים שפורסמו אתמול ולפיהם אם אתה תושב הפריפריה, סיכוייך לחלות בסרטן הם גבוהים יותר. מהן הסיבות שנותן הפרופסור מתל אביב? ‘אנשים ממעמד חברתי-כלכלי נמוך מעשנים יותר וסובלים מעודף משקל’ (?!) וגם שהמודעות וההיענות לביצוע בדיקות נמוכה בפריפריה ‘למרות שהבדיקות נגישות לכלל האוכלוסיה’. אז אדוני הרופא הנכבד, מעמד כלכלי נמוך יש גם בתל אביב, ובעיות מודעות יש גם ברעננה. הבעיה מתחילה ומסתיימת שבמחוז הצפון אין את אותם שירותי בריאות כמו שיש במרכז תל אביב או בשרון. שהמתנה לבדיקה שגרתית עורכת חודשים ארוכים, ושמי שכבר גילו לו ממצא מחשיד, נאלץ להמתין עוד חודשים לטיפול מקצועי קרוב לבית או שנדרש להתנייד שעות במכונית על מנת לקבל טיפול ראוי. אלו הן הסיבות היחידות לכך שבצפון מתים יותר ותוחלת החיים קצרה בשנתיים (!!) משאר מדינת ישראל.”

 

עוד מן הפרסום של פרופ’ וולף: “את התחלואה בסרטן המעי הגס ניתן להקטין משמעותית על ידי ביצוע בדיקות לגילוי מוקדם. כשמגלים פוליפ בבדיקות הסקר אפשר להסיר אותו לפני שיהפוך לסרטני, וכך יורדים הן שיעורי התחלואה והן שיעורי התמותה. בהחלט ייתכן שהמודעות וההיענות לביצוע בדיקות אלה נמוכה בפריפריה לעומת המרכז, אף שמדובר בבדיקות המצויות בסל הבריאות ולכן המחסום לביצוען אינו כלכלי דווקא והן נגישות לכלל האוכלוסייה”.

 

על הצד החיובי, פרופ’ וולף מציין כי דווקא בסרטן השד, הסיכון לחלות בפריפריה נמוך יותר לעומת המרכז. אך לאחר שציין כי בפריפריה מעשנים ומשמינים יותר, פרופ’ וולף מבטיח כי “אם ניישם רק את הידע הקיים כיום, נוכל למנוע כ-50% משיעורי התמותה מסרטן. בעולם ללא טבק, עם פעילות גופנית סדירה, תזונה בריאה ומניעת השמנה, בתוספת היענות לבדיקות סקר שהוכחו כיעילות, וטיפול אונקולוגי מקצועי מהמעלה הראשונה לחולים, נוכל להמשיך למנוע תחלואה ולהציל חיים”.

 

גולש נרגז כתב בתגובה: “פרופ’ עידו וולף, חתיכת חצוף! מי אתה חושב שאתה? זה שאתה רופא מאפשר לך לזלזל באוכלוסיה שלמה של אנשים? אז זהו, שלא. זאת פשוט יריקה לפרצוף של חולים שלא מעשנים, שומרים על אורח חיים בריא ועדיין, תתפלא, חולים בסרטן. גועל נפש. הכל נובע מאותו מקום של גזענות ושל האמונה שבפריפריה האנשים הם סוג ז’. פרופ’, הרשה לי לגחך”.

 

 

המאמר מהעיתון:

 

 

 

 

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn