מתקרבת האפשרות להשבתת כלל שירותי העירייה בעוד כשבועיים.

השבוע קיימה ההסתדרות שיחת עובדים לכלל עובדי העירייה במסגרתה הכינה את העובדים לאפשרות של השבתת העבודה בעקבות סכסוך עבודה שהולך ומעמיק בין עובדי מערך הפיקוח העירוני לבין הנהלת העירייה I בעוד כשבועיים ייפגשו הצדדים אצל הממונה על העבודה במשרד העבודה והתעסוקה ובמידה ולא יגיעו הצדדים להבנות, ככל הנראה לא יהיה מנוס מהשבתה גורפת של כלל השירותים העירוניים בקרית שמונה

שי רבין

העירוני- ארכיון יח”צ עירייה

כשמונה חודשים חלפו מאז פרץ המשבר שהתפתח בין עובדי מערך השיטור העירוני להנהלת העירייה. במשך הזמן התרחקו הצדדים מהדרך לפתרון והמחלוקות בין הצדדים העמיקה. השבוע נמדד שיא נוסף במשבר בין ההסתדרות לעירייה כאשר ביום שלישי בבוקר, החליטו בהסתדרות להשהות את העבודה באגפי ובמשרדי העירייה למשך כחצי שעה לצורך קיום שיחת עובדים שהתקיימה בנוכחות ועד העובדים ויונה פרטוק, יו”ר מרחב הגליל העליון. לטענת גורמים בהסתדרות. כעשרה עובדים שמועסקים על ידי העירייה במערך השיטור העירוני לא קיבלו את מלוא שכרם על העבודה שביצעו במסגרת תפקידם. המחלוקת בין הצדדים נוגעת בעיקר לשני סעיפי שכר עיקריים. הסעיף הראשון הוא לגבי שכר עבודתם במהלך שבתות ומועדי ישראל והשני נוגע לתוספת שכר שמתוקצבת על ידי המשרד לביטחון פנים על סך 50 שקלים למשמרת.

החוק “לייעול האכיפה והפיקוח העירוניים ברשויות המקומיות” מעניק סמכויות נרחבות לפקח המאפשרות לו לשלב כוחות וסמכויות עם כוחות השיטור ובשילוב ידיים הם מייעלים את הסמכויות שבידיהן ומעניקות לתושב מענה נרחב יותר מול הרשויות. לדוגמה, לשוטר סמכויות נרחבות יותר במרחב הפרטי לעומת הפקח שסמכויותיו נובעות גם מחוקי עזר עירוניים שמקנים לו סמכות נרחבת יותר בשטח הציבורי. יחידת השיטור העירוני בקרית שמונה נחנכה ביולי 2017. מטרת  הקמת היחידה, מורכבת משוטרי סיור של משטרת ישראל הפועלים בצוותא עם פקחי הרשות המקומית. תפקיד היחידה לטפל ולמנוע כל פגיעה באיכות החיים של התושבים ובעבירות המטרידות את האזרח הנורמטיבי בחיי היום יום בדגש על רעש, אלימות ובריונות כביש. פעילות יחידת שיטור עירוני בקרית שמונה תהווה מכפיל כוח משמעותי לשירותי משטרה מיטביים הן לתושבי העיר והן לאזרחים הפוקדים אותה מדי יום. לדברי גורמים בפיקוח העירוני העבודה עם המשטרה מתבצעת “כתף אל כתף”. המשימות הן ברובן משותפות וכנגזרת של הגברת תחושת הביטחון הם מתעסקים גם בסמים, פריצות, בריונות, אלכוהול ומטרדי רעש: “בסופי שבוע היינו מסיירים במרכז העיר רואים את הצעירים שמתקבצים להם בכל מיני פינות. גני משחקים, פארקים, יושבים בין הבתים, התקהלות, מהשעמום מתחיל ונדליזם, אלכוהול, סמים, התבוללות והיד עוד נטוייה והתפקיד שלנו להיות שם לראות אותם לתת להם הכוונה. אם צריך להחרים את האלכוהול, לעצור עבירות פליליות, לזמן את ההורים ולהשגיח על העיר. הפסיקו לנו את השבתות מסיבה כלכלית בלבד, החליטו שאנחנו עולים ביוקר”.

שלומי לוי (שם בדוי) עובד כפקח מזה שנים במערך השיטור העירוני. בריאיון ל’מידע 8′ הוא מספר על המאבק שהוא וחבריו מקיימים מול המעסיקה שלהם, עיריית קרית שמונה כדי שזו לדבריו “תפעל על פי החוק”. לדברי כהן, מערך הפיקוח בעיר התמודד שנים רבות ועדיין מתמודד עם בעיות שנגרמו בשל שנים של הפקרות והזנחה בכל הקשור לניהול תקין של עיר: “כשנכנסו לעבוד היה פה תוהו ובהו. לא היה סדר בעיר. היינו צריכים לייצר תרבות של סדר ומשמעת מול קבלני ניקיון, חברות דיור ושיכון, חברות בנייה וגם מול אזרחים מהשורה שהיו מרשים לעצמם לעשות מה שהם רוצים. מהתוצאות של אותה הזנחה כולנו סבלנו. היינו רואים ערימות של פסולות בניין ולכלוך בכל מקום. היום זה כבר לא קורה. כולם יודעים שאנחנו באים, חופרים, שמים כפפות וחופרים בתוך הזבל, עמוק בפחים כדי לאתר ולהגיע למי שאחראי למפגע”.

לטענתו של לוי כשהתקבל לעבודה במערך השיטור סוכם עימו שהעבודה תתבצע גם בשבתות ומועדי ישראל. לדבריו, לא נחתם עמו הסכם שמסדיר את גובה התשלום בימי המנוחה אבל הוא הסתמך על החוק שמסדיר את העניין: “אין סדר בכל הנושא של השכר במנגנון של הרשות. ברור לכולם, לפי חוקת העבודה שאם אדם עובד בסופי שבוע צריך להיות מתוגמל בתעריף אחר”.

דוד כהן
– הסתדרות העובדיםדוד כהן

המשבר בין הנהלת העירייה לעובדי השיטור החלה בנובמבר 2022 כאשר גילו הפקחים שנוכו להם עשרות ימי חופש “באופן חד צדדי ואכזרי”. לדברי לוי, באופן אישי הורידו לו 70 ימים: “בגלל שעבדנו בשבתות, יום המוגר כ”יום מנוחה” קיבלנו ימי חופש. בפועל לא ניצלנו את ימי החופש ובמהלך השנים שעבדנו כל אחד צבר לעצמו הרבה ימי חופש והנהלת העיר החליטה באופן שרירותי לחתוך לכולם”. עובדי השיטור פנו לאגף משאבי אנוש ומכאן החלה בדיקה שהובילה לדברם לשרשרת מחדלים: “התחלנו לבדוק לעומק את התלושים שלנו והבנו שכל הזמן הזה לא שילמו לנו על פי חוק – לא שולמו נסיעות בשבת למרות שאין תחבורה ציבורית, כמו כן בשבתות ובחגים היינו אמורים לקבל 200% ובפועל שילמו 175%. בשישי לילה היינו אמורים לקבל 225% ושוב קיבלנו רק 175%. אני מאוכזב מאוד, פשוט השתמשו בנו. אשתי הייתה נשארת לבד עם הילדים בחגים, ערבי שישי ובשבתות בזמן שאני בפארק הזהב נותן את הנשמה ואת הלב בזמן שכולם יושבים ונהנים ובסוף לא קיבלתי על כך את התמורה הראוייה”.

במהלך הבדיקות שקיימה ההסתדרות נמצא שסעיף פקח מסייע מתוקצב על ידי המשרד לביטחון פנים בסך של  50 ₪ תוספת שכר עבור כל משמרת: “לא ידענו אפילו שהיינו אמורים לקבל את הסכום הזה. כלומר שמ-2017 לא שילמו לנו במהלך שש שנים וזה לבד סכום של כ-80,000 ₪. הכסף הזה לא הופרש לפניסה, קרנות השתלמות”.

איך הגיבו בעירייה לטענות שלכם?

“כל החודשים האחרונים הנהלת העירייה מתנערת מאיתנו, טוענים שאין חוב. בחודש אפריל האחרון הנושא עלה למשרד הכלכלה ובמקביל נפתחה בדיקה של מבקר העירייה. המבקר שכר את שירותיה של חברה חיצונית שקיבלה את כלל החוזים, תלושי השכר, שעות העבודה והנתונים הרלוונטיים לנושא והכינה דו”ח שהיה אמור להיות מוצג להנהלת העירייה, אלא שלפי טענות שהגיעו ממספר גורמים המעורבים בנושא, ההנהלה ביטלה את הפגישה כבר מספר פעמים”. אורן ירמיהו, מבקר העירייה אישר שמתקיימת בדיקה בנושא שכר העובדים ואמר: “דו”ח מבקר העירייה נערך על כלל עובדי העירייה, ביניהם על שכר עובדי השיטור העירוני. עבודת המבקר נעשית לפי זמנים ומועדים המוגדרים בחוק”. 

טענות להחלשת השיטור העירוני מסיבות פוליטיות:

לוי אף מעלה חשש כבד שהתנהלות העירייה כלפיו וכלפי חבריו נובעת ממניעים פוליטים ורצון להחליש את מערך הפיקוח: “אנחנו מונינו בתקופה של ניסים מלכה. הוא חושב שאנחנו יחידה פוליטית, הוא לא מבין שאנחנו יחידה שעובדת עם המשטרה. אנחנו לא יכולים להיות פוליטיים, גם העבודה שלנו בשטח מעידה על זה. יש אנשים שבוחשים לו בראש ולוחשים לו באוזן כל מיני שטויות. הוא בורח לאן שהוא רוצה לברוח הוא יודע שהוא צריך לשלם. כשנגיע לבית משפט הוא ישלם הרבה מעבר למה שהוא צריך לשלם כיום”. יורם ביטון, מנכ”ל עיריית קרית שמונה התייחס לנושא ברדיו קול רגע ודחה את כל הטענות של עובדי השיטור וההסתדרות. עם זאת הוא מסכים כי יש במחלקות שורשים פוליטיים: “הם אוספים זוטות ומנסים לעשות סיפור גדול. במקומות עבודה שיש 500 עובדים מדי פעם יש בעיוות ולא צריך על כך דבר לעשות סכסוך עבודה. לדעתי, הסיפור הוא פוליטי בגלל שנת הבחירות”. עוד טען ביטון כי לא ידע כלל על כך שעובדי השיטור עובדים בשבתות ומועדי ישראל: “בשנת 2019 הייתה שריפה בפארק הזהב וביקשתי שהשיטור יעבדו בשבת לפקח שלא ידליקו מנגלים בפארק. אחר כך, הייתה קורונה והם המשיכו לעבוד וכשנגמרה הקורונה לא היה לנו יותר צורך בעבודה בשבת. לאחר שנגמרה הקורונה התברר לי שהאגף המשיך לעבוד בשבת, אולי הם עבדו עם המשטרה אבל הם לא עשו עבודה למען העירייה. הפקחים מנסים לגרוף כספים שלא מגיע אליהם באמצעות “לחץ של שביתות והפגנות”. אנחנו לא נשלם שום דבר ללא אישור של משרד הפנים והממונה על השכר”.

דוד כהן, מזכיר האיגוד המקצועי בהסתדרות מרחב הגליל התייחס לממצאי הבדיקה שעלו ואמר כי ההסתדרות תפעל בכל הכוח שברשותה כדי להביא את הפרשה לסיומה. לדבריו, היו מספר נושאים שנויים במחלוקת בין העירייה להסתדרות בנושאי שכר עובדים. לרוב הנושאים נמצא פתרון וכעת נותרו שני נושאי ליבה העיקריים בדבר עובדי מערך האכיפה ותשלום נוסף לסייעות שעובדות בגנים ארוכים: “לאחר בדיקה ראשונית שנעשתה בעניין הפקחים קיימנו בדיקות נוספות והגענו למסקנה שהפקחים צודקים בטענתם ורבות מן הזכויות לא שולמו להם”. לפי גורמים בהסתדרות עד כה יש ממצאי ביניים על חלק מהנושאים ועל חלק מהנושאים קיימת הסכמה והעירייה צריכה להעביר את הכסף בהקדם: “יש חוק והם לא יוכלו לחמוק כך. הממונה על יחסי עבודה במשרד הכלכלה נכנסה לתמונה וקבעה דיון אצלה ב8.8.23  כעקרון, יש לנו סכסוך פתוח והיינו יכולים להשבית את העירייה אבל משום שהממונה ביקשה שנגיע אליה לתיווך החלטנו לכבד את בקשתה ולא מימשנו את צו השביתה”.  כהן הוסיף והזהיר את הנהלת העיר שתעמוד בסיכומים ואמר שלאחר השיחה שהתקיימה השבוע ברחבת העירייה יצרו עמו קשר עובדים בעירייה שטענו שהנהלת העיר מבקשת לנכות חצי שעה משכרם של העובדים שנכחו בשיחה: “אי אפשר לעשות צעד חד צדדי ולהגיד מצד אחד בוא נמתין לממונה ומצד שני מורידים להם שכר על אסיפת עובדים שנמשכה חצי שעה – אם זה קורה אנחנו משביתים את העיר – יש לנו אישור!”.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn