עקבות התערבותו האישית של שר האוצר משה כחלון ובתום מאבק ציבורי: הושגו תקציבים להסדרת חקלאות הגליל העליון, ובתוכם פיצוי על ייקור המים וקיצוץ המכסות. קיבוצי, מושבי ומושבות הגליל העליון יקבלו תקציבים משמעותיים שיועברו בחמש השנים הקרובות.
הישג ענק לחקלאי הגליל: חקלאות קיבוצי, מושבי ומושבות הגליל העליון תקבל תקציבים בהיקף משמעותי שיועברו בחמש השנים הקרובות. כך סוכם בתחילת השבוע בין משרדי האוצר והחקלאות לראשי הרשויות בגליל העליון וארגוני החקלאים באזור. זאת בעקבות מאבק ציבורי שניהלו הגורמים מיוני האחרון על מנת להסדיר את חקלאות הגליל העליון לשנים הבאות.
בחודש יוני, בהובלה מתואמת של ראשי המועצות האזוריות הגליל העליון, מבואות החרמון ומרום הגליל, החברה לפיתוח הגליל ואגודת מים בגליל, הוצת המאבק למען החקלאות וחקלאי הגליל. המאבק החל בעקבות שינוי מדיניות הממשלה במשק המים, כאשר במרכזו ייקור דרמטי של מחיר המים לשימוש חקלאי הגליל במסגרת תיקון 27 לחוק המים, וקיצוץ נוסף של 25% בהקצבות המים לעומת צריכת המים שהייתה בשנת 2015.
בתום שורת מהלכי מחאה, ומשא ומתן עיקש עם נציגי אגף התקציבים באוצר, שידע עליות ומורדות, ובעקבות התערבותו האישית של שר האוצר משה כחלון, סוכם על מתווה פיצוי ותמיכות, אשר יועברו בשנים הקרובות לחקלאים כפיצוי ישיר על קיצוץ הקצאות המים לגליל העליון לשנים 2017 ו-2018. התקציבים יועברו לטובת ביצוע תכנית חומש לתמיכה והשקעות בחקלאות האזור, למחקר ופיתוח שיקדמו חקלאות יותר חכמה ויעילה, ולהשקעות במפעלי חקלאות אזוריים. כמו כן, אושר מימון לפיתוח מפעלי מים, והחזר כספי מלא בגובה התייקרות המים בשטחי הכבול ל-8 השנים הבאות.
בישיבת הסיכום ציינו ראשי הרשויות שהעבודה המשותפת עם אגודת “מים בגליל”, בהובלת דובי אמיתי ורפי נוי, יחד עם פיתוח הגליל, בהובלת אורי דורמן ושגב ירבעם, היא שתרמה להצלחת המאבק, ולא פחות חשוב מכך, סימנה את הדרך המשותפת לפיתוח החקלאות בגליל העליון לשנים הבאות.
ממשרד האוצר ציינו כי במהלך השנתיים האחרונות הושקעו משאבים על מנת להפחית את העלויות של החקלאים, לתמוך בפעילות חקלאית ולסייע בהתמודדות עם שווקים תחרותיים. בין היתר, בוצעו הפעולות הבאות:
בוטל מס המעסיקים על עובדים זרים בחקלאות – חסכון שנתי לחקלאים בהיקף של 200 מלש”ח; נוספה נקודת זיכוי לעובדים זרים בחקלאות – חסכון שנתי של כ 100 מלש”ח; עודכנו הניכויים בגין עובדים זרים לכ 500 ₪ – חסכון שנתי של 70 מלש”ח; הוארך חוק הגליל לתמיכה במגדלי העופות בצפון-היקף שנתי של 100 מלש”ח; הורחב היקף הביטוח בקרן לנזקי טבע (התקציב השנתי לקרן מתקרב ל 200 מלש”ח); בוצעה רפורמה בתעריפי המים (יש מרווחים ומפסידים) אבל בסך הכל הפחיתה עלויות החקלאים בכ 50 מלש”ח לשנה.
כמו כן, על מנת לסייע בהתמודדות עם שווקים תחרותיים – אשר נפתחו לתחרות על ידי הממשלה על מנת להפחית מחירים לצרכן, ניתנה תמיכה לענפים שונים:
° תמיכה שנתית של כ- 35 מלש”ח למגדלי דגים ותמיכה של כ -30 מלש”ח בשנה למגדלי בקר והכל בהסכמות רב שנתיות.
° סך תקציבי התמיכה בחקלאות מתקרב לכמיליארד ש”ח, הסכום הגבוה ביותר שניתן במשך השנים.
°משרדי האוצר והחקלאות בחנו ועדיין בוחנים, בחינה מעמיקה של מרווח השיווק והפעילו הכלי המשמעותי ביותר העומד לרשותם – צו פיקוח.
° בימים אלו מתגבשות הסכמות עם משרד החקלאות על מתווה לתמיכה בהשקעות בחקלאות: חדשנות, חקלאים חדשים והשקעות במיכון בהיקף משמעותי
° עם ביצוע ההתאמות בתקציב בממשלה, עומדים לאשר חוק עידוד לחקלאות, שייתן הטבות מס לחקלאים מייצאים לאחר שנים ארוכות בהן לא היה עידוד לחקלאות המייצאת.
בנוסף, על מנת לסייע לחקלאי הצפון להתמודד עם הקיצוץ שחל במכסות המים בשל מיעוט הגשמים, החליט השנה שר האוצר, משה כחלון, להקצות 10 מיליון ש”ח לתמיכה במשק המים החקלאי בצפון. התקציב ייאפשר ניהול נכון של הקצאות המים ויימנע פגיעה בחקלאות בצפון בכלל ובמטעים בפרט.
ראשי המאבק הביעו תקווה שהסיכום בגליל העליון ייתן כיוון וחיזוק לפתרונות באזורים נוספים ויתקנו חלק מהכללים שיצרו עיוותים מקומיים בתיקון 27 לחוק המים.
מלשכת שר האוצר נמסר כי השר כחלון מרגיש מחוייבות לחקלאי הגליל ושמח על מציאת הפיתרון המלא לבעיה זו.