כתבה מאת רועי אלפסי
על פי מדד השקיפות לשנת 2017 שפורסם השבוע על ידי עמותת שבי”ל- “שקיפות בינלאומית-ישראל”, הגיעה קריית שמונה למקום ה-37 מתוך 49 במדד שקיפות האתרים ברשויות המקומיות לשנת 2017, והיא עומדת ב-52% מהקריטריונים שנקבעו. מדובר בירידה משמעותית לעומת השנה שקדמה לה. בשנת 2016 עמד אתר עיריית קריית שמונה ב-58 אחוז מהקריטריונים שנקבעו, כשהעירייה דורגה במקום ה-22. הירידה בשקיפות אתר עיריית קריית שמונה משמעותית, במיוחד ביחס לעובדה שבשנה זו התקיימה עלייה דרמטית בממוצע הארצי, לעומת השנה שעברה, מ-61% בשנת 2016 ל-75% בשנה הנוכחית. בהקשר זה, יש לציין כי אחת הסיבות לציון הנמוך אותו קיבלה עיריית קריית שמונה הוא העדר יישום החלטת המועצה פה אחד לפני כשנתיים לצילום ופרסום ישיבות המועצה באתר העירייה, החלטה שכאמור לא יושמה, למרות שהובטח כי תיושם יותר מפעם אחת בשנתיים האחרונות על ידי מנכ”ל העירייה אשכול שוקרון. יחד עם זאת, משיחה עם דובר העירייה עולה כי בשעה זו עובדים על הקמת אתר חדשני לעיריית קריית שמונה. לדבריו, האתר יהיה ידידותי יותר ויעניק פלטפורמה לשקיפות רבה יותר.
–
המדד מתפרסם פחות משנה לפני הבחירות המוניציפליות. זהו מדד השקיפות האחרון של העמותה לקדנציה הנוכחית של ראשי הערים. המדד בוחן את השקיפות באתרי הרשויות המקומיות, בכל 75 הערים בישראל. מבין 76 הערים בישראל, רק לשפרעם אין אתר אינטרנט כלל.
–
ממצאי המדד נקבעו על סמך 57 קריטריונים, בהם: חשיפת תקציב הרשות, חוזים, מכרזי תשתיות ורכש, מכרזי כוח אדם, מידע הנוגע לחברות עירוניות, דיווח על אלמנטים סביבתיים, ועוד. מדובר במדדים שנבדקים על ידי עמותות שקיפות בינלאומית בכ-100 מדינות בעולם. החומר נאסף באמצעות סטודנטים מתוכנית צוערים לשלטון המקומי באוניברסיטת בן גוריון ובאוניברסיטת חיפה ומוצג בוועדת השקיפות של הכנסת.
–
עם זאת, צריך לזכור שמדובר רק באתרי אינטרנט ולא בשקיפות הרשות ככלל. בנוסף, המידע החשוב בדבר השימוש בכספי ציבור, עדיין אינו שקוף. בעמותה מציינים ש”בכל הקשור לשימוש בכספי ציבור כפי שמשתקף בספר התקציב, בחוזים ומכרזים, מענקים ותמיכות במישרין או בעקיפין באמצעות חברות עירוניות, הנתונים עדיין מדאיגים”. יו”ר העמותה, השופטת (בדימוס) נילי ארד ומנכ”לית העמותה יפעת זמיר, גם ציינו בהודעה שפרסמו ש”בכל הנוגע לחברות עירוניות. עדיין נשמר חלק ניכר מהמידע רחוק מעיני הציבור”.
–
מעיריית קריית שמונה נמסר בתגובה: “אנו רואים חשיבות רבה בקידום השקיפות וחופש המידע ברשות, ולשם כך מושקעים מאמצים ומשאבים רבים בהקמת אתר אינטרנט עירוני חדש ומונגש, שיחליף את האתר הנוכחי. לאחרונה סיימנו תהליך של בחירת ספק זוכה, שכבר החל בעבודות איסוף חומרים והנגשת האתר, ובקרוב אמורים להסתיים עבודות הקמת האתר החדש והמונגש של עיריית קריית שמונה, בו נוכל ליישם הלכה למעשה את את כל נושא השקיפות וחופש המידע. ראוי לציין כי בשנה האחרונה עסקנו רבות באיפיון האתר החדש כדי שיהיה בו כל המידע הרלוונטי לתושבים. מדד השקיפות שמתפרסם השבוע הוא מדד חשוב מאוד ואנו מייחסים לו חשיבות רבה, אולם בשנה זו הנתונים כלל לא רלוונטים לרשות, שעסקה במהלך החודשים האחרונים בבניית אתר חדש ולא בהכנסת נתונים לאתר שעומד לרדת מהאוויר בכל רגע נתון, מה גם שבפרמטרים עליהם קיבלה הרשות ניקוד נמוך, מדובר בטעות של מחברי הדו”ח. כך, למשל, לא מופיע באתר העירייה דו”ח המבקר, בשל העובדה שבשנה הקודמת, מבקר העירייה הקודם יצא לגמלאות ובמשך שנה לא היה ברשות מבקר, ומן הסתם, שגם לא היה דו”ח שנתי שניתן היה להכניס לאתר. גם בנושא הפרוטוקולים של וועדת התכנון ובניה שלא נכנסו לאתר, הבעיה ידועה ונעוצה בצו ההגנה הזמני שניתן למהנדס העיר על ידי מבקר המדינה, ובשל כך לא הייתה להנהלת העיר כל שליטה על התנהלות המהנדס, והנפגעים מכך היו כמובן תושבי העיר. כאמור, הנושא כבר מאחורינו ואין לנו ספק כי לאחר שנסיים את בניית האתר החדש של עיריית קריית שמונה, נדורג כבר בשנה הבאה במקום גבוה מאוד במדד השקיפות של אתרי הרשויות המקומיות בישראל”.
–
לדברי יו”ר ועדת השקיפות של הכנסת ח”כ סתיו שפיר: “לכל אחד מאזרחי ישראל מגיע לדעת כמה משקיעה הרשות המקומית בחינוך ילדיו, בבריאות ובתשתיות. איך היא משתמשת בכספי המסים שלנו ואיך היא מנהלת מכרזים ושירותים”.
–
יו”ר העמותה, השופטת (בדימוס) נילי ארד ומנכ”לית העמותה יפעת זמיר: “מדד 2017 מצביע על שיפור ניכר של השקיפות באתרי הרשויות המקומיות ולא בכדי. הרשות המקומית, העומדים בראשה ומוסדותיה, הם שליחי הציבור ומופקדים על עשיית השימוש בכספי ציבור לשירות הציבור ולמענו, בשקיפות, ביושרה, בשוויון, באחריותיות ובמחויבות לאינטרס הציבורי. דרישת השקיפות באתרי הרשות המקומית ובפעילותה, במיוחד בכל הנוגע להתנהלות כלכלית, היא המהות של שירות טוב לציבור. נכון להזכיר כי בכל הנוגע לחברות עירוניות, כפי שחוזר ומציין גם מבקר המדינה לאחרונה, עדיין נשמר חלק ניכר מהמידע רחוק מעיני הציבור. לנגד עינינו עומדים דבריו האלמותיים של השופט ברנדייס: ‘אור השמש הוא המטהר הטוב ביותר, ואור המנורה הוא השוטר היעיל ביותר’. הקפדה על ערכים אלה והתנהלות לאורם, תסייע להתמודדות עם תופעות של שחיתות והימנעות ממנה.”