ריאיון ותגובת ראש העיר ניסים מלכה ברדיו
השבוע פורסם ב“כלכליסט“ כי משרד הבריאות דחה את בקשתו של ד”ר שמעון שרף, לשעבר מנהל בית החולים ברזילי ויו”ר פורום בתי החולים הממשלתיים, להקים בית חולים פרטי בקריית שמונה. בעקבות ההחלטה מאיים שרף לפנות לבג”ץ בנושא.
מנהל בית החולים ברזילי לשעבר איתר שטח להקמת בית חולים פרטי וקיבל את ברכת ראש העיר. הוא קיווה שרוב עלות הפרויקט, כ–400 מיליון שקל, תגיע מהמדינה, אך במשרד הבריאות חשבו אחרת. כאמור, לאחר ששמע את עמדתו של משרד הבריאות בעניין, הוא שוקל לפנות לבג”ץ.
בקשתו של שרף הוגשה לוועדת הפרויקטים של משרד הבריאות בראשות עוזי קורן לפני כחודשיים. היא נידונה, ובשבוע שעבר, אחרי התייעצות עם מנכ”ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוחלט על דחייתה. הפרויקט, שעלותו נאמדת בידי היזמים ב–400 מיליון שקל, אמור היה לכלול 100 מיטות אשפוז, מכון CT, מכון MRI, חדרי ניתוח, מכון דיאליזה, יחידות שיקום פיזיותרפיה, מחלקה קרדיולוגית, הוספיס ומחלקה סיעודית.
במחוז צפון יש כיום 2,038 מיטות אשפוז בסך הכל, לעומת כ–3,700 במחוז מרכז ו–3,370 במחוז תל אביב. הקמתו של בית החולים הפרטי, אם תתבצע, עתידה להביא לגליל המזרחי וצפון הארץ 100 מיטות נוספות. משרד הבריאות הודיע ליזמים כי אין אישור לבקשתם להקמת בית החולים, זו הייתה המלצת הוועדה בעניין ומנכ”ל משרד הבריאות אישר אותה. בנוסף, משרד הבריאות הודיע ליזמים, כי לא יתנגד להקמת מוסד סיעודי, מכון דיאליזה או הוספיס באזור המבוקש, ו”זאת בכפוף להגשת תוכנית שתעמוד בדרישות של המשרד וככל שהמיקום של המוסד מבחינת התב”ע יאפשר זאת”. אולם היזמים מתנגדים לכך ומעוניינים להקים בית חולים כולל.
לדברי היזמים, נמצא מיקום לבית החולים- מפעל סלילים חולה בצומת גיבור שבקריית שמונה המשתרע על פני 24 דונם, והם זוכים לתמיכה גורפת מראש העיר ניסים מלכה. מלכה פנה לפני כחודשיים לראש הממשלה בנימין נתניהו, בבקשה שיתמוך בפרויקט. “אחרי מאמצים רבים שנמשכו תקופה ארוכה, מצאנו משקיע רציני שמוכן להקים בקריית שמונה בית חולים עבור העיר והאזור”, כתב מלכה לנתניהו. מלכה הוסיף ש”כדי לצמצם את הפער בתחום הבריאות בין הצפון למרכז הארץ, יש צורך דחוף בהקמת בית החולים”.
בידי היזמים ישנו חלק קטן מהסכום הדרוש לפרויקט, ולדבריהם, את מרבית הסכום הדרוש תכננו לגייס ממשקיעים, תורמים ובעיקר מהמדינה. ויסמן מתייחס להקמת בית החולים הפרטי אסותא אשדוד שנפתח לפני שנה, שנקלע כבר לגירעון עתק של 150 מיליון שקל ומבקש כעת עוד מאות מיליונים. ”הממשלה נתנה לו מיליארד ש“ח- 600 מיליון ש“ח לבניית בית החולים ועוד 400 מיליון ש“ח באמצעות האפשרות להעניק שר”פ (שירותי בריאות פרטיים). המדינה, כשיש לה עניין, מוכנה לתת כסף, אך כשאין לה עניין היא לא נותנת”.
בזמן שדיברו על חדר מיון, פעל בשנה האחרונה ראש העיר הרחק מאור הזרקורים כדי להקים בית חולים בקריית שמונה. ראש העיר נפגש בנושא עם היזמים ועם מספר מומחים בתחום כדי לקדם את הנושא ואף נשלחה בקשה ותוכנית מפורטת למשרד הבריאות. העובדה כי אף אחד לא ידע על מהלכיו של ראש העיר, עד לתשובה השלילית שקיבל ממשרד הבריאות, מוכיחה שסביבתו של ראש העיר דיסקרטית.
במישור הפוליטי אפשר כבר לומר כי ראש העיר העלה כעת את הרף לעצמו או לבא אחריו. לא עוד חדר מיון, אלא הקמת בית חולים.
התשובה השלילית של משרד הבריאות תשמש זרז להעברת הנושא לשולחנו של ראש הממשלה שמשמש גם כשר הבריאות. שם טוען ראש העיר כי יש לו השפעה רבה.
משרד הבריאות הגיב לנושא: “משרד הבריאות לא מתנגד לפתיחת מיטות סיעודיות, מכון דיאליזה או הוספיס באזור המבוקש. ככל שתוגש בקשה לפתיחת מיטות סיעודיות, מכון דיאליזה או הוספיס- הנושא ידון בכפוף להגשת תכנית שתעמוד בדרישות הפרוגרמה של משרד הבריאות וככל שהמיקום של המוסד מבחינת התב”ע יאפשר זאת. יש להדגיש כי הקמת בתי חולים כלליים בישראל מחייבת הקצאת מיטות שהינן משאב לאומי. הקצאה זו מתבצעת בהתאם לתעדוף לאומי וככל שנדרש לפתוח בית חולים כללי חדש, הדבר יעשה במכרז. בשלב זה לא מתוכננת בניית בית חולים כללי באזור שצוין ולכן בקשה זו לא אושרה”.
המתמודד לראשות העיר וחבר המועצה, יורם מלול: “כחבר מועצה פעלתי רבות בשנים האחרונות, הן בסוגיית המיון והן בסוגיית הרופאים המקצועיים החסרים בעיר ובאזור. בריאות תושבי קריית שמונה היא החשובה מכל, נכון לשנים האחרונות, מדובר ברעה חולה שיש לתקן אותה ויפה שעה קודם. אני מחויב למתן שירותי בריאות ראויים, בין אם זה במסגרת חדר מיון ובין אם זה תמיכה ביוזמה של ד”ר שמעון שרף, יו”ר פורום בתי החולים הממשלתיים, להקמת בית חולים פרטי בקריית שמונה. נכון עשה ראש העיר לתמוך ביוזמה זו וכך אעשה גם אני כשאבחר לראשות העיר בבחירות הקרובות“.