לפני תשע שנים, הלך לעולמו אברהם אלוני ז”ל, ראש העיר הראשון של קריית שמונה * אלוני, היה ממקימי העיר ואחראי במידה לא מבוטלת לבנייתה, פיתוחה ועיצוב צביונה *על אף שבשנה אשתקד הכירה מועצת העיר בחשיבותה על הנצחה ראויה לפועלו של אלוני וקיבלה החלטה לפיה יקרא שלב א’ של שכונת יובלים על שמו, בוחרת עיריית קריית שמונה לגרור רגליה ביישומה של החלטה זו * במלאת תשע שנים לפטירתו של אלוני, מבקש מידע 8 להזכיר למועצת העיר את אשר שכחו
כתבה מאת: אביגיל אלקובי
ראשי עירייה נבחרים ומתחלפים, אך ישנם שמטביעים את חותמם, נשארים ולא נשכחים – כמו ישראל רוקח בתל-אביב, אברהם קריניצי ברמת-גן, יוסף ספיר בפתח-תקוה, עובד בן-עמי בנתניה, טדי קולק בירושלים, אבא חושי בחיפה ואברהם אלוני בקריית שמונה.
בשבוע הבא, יום ו’ ה-7.6 תתקיים אזכרתו של אברהם אלוני ז”ל, בבית העלמין של קריית שמונה. תשע שנים עברו מאז הלך לעולמו ראש העירייה הראשון והמיתולוגי ודבר לא נעשה על מנת להנציח את האיש ופועלו. על אף שרק לפני שנה החליטה מועצת העיר לכבד את זכרו ולקרוא לשלב א’ של שכונת יובלים על שמו של אברהם אלוני, טרם כיבדה העירייה את זכרו בהנצחתו. אלוני, במהלך כהונתו כראש העיר הראשון של קריית שמונה הביא לתנופת בנייה ופיתוח מרובה, אשר לא זכורה כדוגמתה והיה אחראי להקמתם של: בית הקשיש, הבריכה האולימפית, שכונת אשכול, מרכז הטניס, בית הספר תל-חי, שכונת האצ”ל, המרכז המסחרי, המשביר לצרכן, השקם, תחנות הדלק פז ודלק, קולנוע שניר, מלון הצפון, רוב בתי הכנסת בעיר, שכונת פלדמן, מד”א, קופת חולים “מרכז”, בנק הפועלים, המתנ”סים בית אדלשטיין, כל נדרי וארתור פוקס, גיבור, תע”ש, המאפייה המרחבית, עוף הגליל, בית העלמין החדש, אצטדיון האתלטיקה, בית הליכוד ומעוז בית”ר, הבימה המרכזית, מכללת תל חי והקמפוס, מרכז הנוער, אזור התעשייה הצפוני כמו כן הביא אלוני להקמת רבים מהמקלטים, סלילת כבישים, הקמת גני משחקים לילדי העיר ולהכנסת המחשבים הראשונים למערכת החינוך.
תרומתו הגדולה של ראש העיר הראשון של קריית שמונה הייתה הרבה מעבר לאנושיותו החמה, הוא הטביע בעיר שאהב את חותמו בכל פינה, בחזון והגשמה ששייכים לבני דור אחר שצעד כאן פעם, בקרבנו. בונה הארץ ובן לדור הנפילים, מן הראוי שהעיר שבנה במו ידיו תדע להחזיר לו באופן המכבד את שמו והמכבד את עירו.
בהחלטה שהתקבלה באוגוסט 2018 במועצת העיר, הוחלט לקרוא לשכונת יובלים- שלב א’ בשם: “שכונת אברהם אלוני”, אך צעדים לקידום המהלך טרם נעשו, על אף הבטחות שניתנו על ידי חברי מועצת העיר שהביעו את תחושתם באשר לחשיבות המהלך. נזכיר, שזו איננה הפעם הראשונה שמתקבלת החלטה להנציח את אלוני, כאשר קדמה לכך החלטה לשנות את שמו של רחוב “הירדן” בעיר לשמו אל אלוני, החלטה שנתקלה בהתנגדות תושבי הרחוב למהלך.
אין צורך ללכת הרחק על מנת לראות רשויות מתוקנות המכירות ומוקירות את ראשית הדרך: זאכי אלחדיף כיהן כראש העיר הראשון בטבריה – רחוב אלחדיף קיים בעיר שנים רבות. ברוך ונגר כיהן כראש העיר הראשון בכרמיאל – פארק ברוך ונגר נבנה לכבודו. משה פדהצור היה ראש העיר הראשון של צפת – בעיר ישנן מדרגות ייחודיות המובילות לגן המצודה, שמם “מעלות משה”, ראש המועצה הראשון של חצור הגלילית הוא הלל לנדסמן – פארק הלל בחצור הגלילית נקרא על שמו.
העיר חבה לאלוני הרבה כמי שהטביע את חותמו בכל פינה בעיר שלא הייתה נראית כפי שהיא נראית בלעדיו, מן הראוי שיקבל מקום של כבוד בה, כפי שנהוג ביישובים אחרים בהם הונצחו ראשי ערים שעשו כנראה הרבה פחות, עם הרבה יותר.
תושבי העיר קריית שמונה דווקא זוכרים ומוקירים את מי שניהל את העיר מימיה הראשונים וחולקים לו כבוד ברשת:
”איש יקר מאין כמותו, קבע יתד באדמה הזו, קריית שמונה מוקירה לך על אלפי שנים של חסד נתינה איפה ישנם עוד אנשים כמו האיש הזה”.
”ראש העיר שעשה רבות לרווחת התושבים ושעד היום לא השכילו להנציח אותו בכבוד הראוי לו וחבל אבל התושבים הוותיקים זוכרים אותו במבנים שקיימים עד היום תחנת אגד בניין מדא ועוד תהיה נשמתו עדן”.
”ראש עיר מיתולוגי, תרם רבות לבניין העיר וקידומה. מתגעגע לאיש בעל נועם ההליכות והלב הגדול לעזור לכל תושב. יהי זכרו ברוך”.
”יהי זכרו ברוך, איש יקר וראש עיר מעולה שתמיד ייזכר כאדם ששינה את פני קריית שמונה לטובה”.
”ראש עיר משכמו ומעלה. היה מאוד אנושי וחם שנטה תמיד לעזור, איש של חסד. סייע כספית מכיסו פעמים רבות למי שהתקשה כלכלית להתקדם בלימודים. חבל על דאבדין ולא משתכחין יהיה זיכרו ברוך!”.
מזה שנים מגיבה עיריית קריית שמונה: “הרשות מטפלת בנושא במלוא הכבוד לאדם שתרם רבות לפיתוחה ושגשוגה של העיר. פועלו של אלוני ראוי להוקרה והערכה ואין ספק כי הרשות תמצא את הדרך להנציחו בצורה מכובדת וראויה. תקבע ישיבה בנושא בימים הקרובים, כדי לאשר את הקריטריונים להנצחת אישיים וראשי עיר לשעבר בקריית שמונה”. עד היום תגובת העירייה לא השתנתה.
מעיריית קריית שמונה נמסר: “רחובות שכונת יובלים ייקראו בשמות נחלים כחלק משיתוף ציבור שהמליץ זאת ואנוכי והנהלת העיר החדשה מתכוונים לאמץ את המלצת הציבור. אנו מעריכים מאוד את תרומתו ופועלו של ראש העיר הראשון של קריית שמונה אברהם אלוני ז”ל ונמצא את הדרך המכובדת להנציח את זכרו ונעשה זאת בשיתוף המשפחה.”
תגובת המשפחה: ”עד היום מאות מתושבי קריית שמונה ואף כאלו שעזבו את העיר פונים ושואלים מדוע לא מצאה עיריית קריית שמונה את הדרך להנציח את זכרו. מאז מותו ועד היום אנו עושים מאמצים רבים על מנת להנציח כראוי את פועלו. לצערנו במשך 8 שנים לא מצאה עיריית קריית שמונה מקום להנציחו כראוי ולכן שהוצע לנו ע”י ועדת השמות ואח”כ ע”י מועצת העיר בחודש אוגוסט 2018 להנציח את שמו תוך קביעת שמה של השכונה החדשה ”שכונת אברהם אלוני” כיבדנו החלטה זו. מאז ולמרות שעברו כבר 9 חודשים לא נעשה ולו צעד הכי קטן לכבד החלטה ראויה זו. זאת ועוד, נעשו פניות מצד גורמים רשמיים למנוע את קביעת שמה של שכונת יובלים על שמו של אברהם אלוני ז”ל ומתוך מניעים שאין בהם אלא אינטרס אישי אשר מטרתו לשנות החלטה זו. על כך לא תשב המשפחה בחיבוק ידיים ותפעל בכל הערוצים המקובלים על מנת שתיושם ההחלטה שהתקבלה במועצת העיר. נציין רק שתגובת העירייה כפי שנמסרה מדברת על שמות הרחובות בתוך השכונה קביעה מכובדת וראויה אך אין מדובר על קביעת שמה של השכונה עצמה. התגובה המעליבה של העירייה מדברת בעד עצמה. אנחנו מקווים שהחלטה כפי שהתקבלה במועצת העיר תקוים ולכבודה של העיר תקרא שכונת יובלים על שם ראש העיר הראשון אברהם אלוני.” (מנהל עיתון מידע 8 הוא בנו של ראש העיר הראשון, אברהם אלוני).