לפני כחצי שנה, אוניברסיטת בר אילן והמכללה האקדמית תל-חי יצאו בשיתוף פעולה שיאפשר לסטודנטים במסלול רפואה ללמוד את שלוש השנים הראשונות בתל-חי וארבע השנים הנוספות בפקולטה לרפואה בצפת * חודש וחצי לפני תחילת הלימודים, ביטלה המועצה להשכלה גבוהה את הסכם זה מתוך חשש שהתוכנית אינה שיוויונית * מטרת שיתוף הפעולה בין המוסדות הייתה לייצר מסלול לימודי רפואה שיפעל להשארת הרופאים הצעירים בבתי החולים בצפון, המשוועים לכוח אדם נוסף * פרופ’ יוסי מקורי, נשיא מכללת תל-חי: “מדובר בפגיעה קשה ומשמעותית בסטודנטים, בתושבי הגליל, ובמאמצים לצמצום הפערים בשירותי הבריאות בצפון הארץ”
139 סטודנטים שהיו מועמדים ללימודים במסלול הרפואה של אוניברסיטת בר אילן ומכללת תל חי קיבלו השבוע במפתיע הודעה כי המסלול לא ייפתח. כחודש וחצי לפני פתיחת שנת הלימודים האקדמית, הודיעה המועצה להשכלה גבוהה (המל”ג) כי היא מבטלת את שיתוף הפעולה שנחתם לפני למעלה מחצי שנה בין הפקולטה לרפואה בצפת של אוניברסיטת בר אילן ובין מכללת תל-חי, וזאת מתוך טענה כי הסטודנטים יקבלו בעתיד עדיפות בלימודי הרפואה בפקולטה בצפת.
במסגרת שיתוף פעולה זה, הסטודנטים אמורים היו ללמוד במסלול “קדם רפואה” בתל-חי (שקיים משנת 2012 במכללה) במשך 3 שנים, ובסיומן, לאחר עמידה בתנאים אקדמים ואחרים, להמשיך לתכנית ה- 4 שנתית, לתואר ד”ר לרפואה, המתקיימת בצפת. בתוכנית זו אמורים היו ללמוד 25 סטודנטים.
המל”ג טוענת כי התוכנית אינה שיוויונית מפני שהסטודנטים במסלול קדם רפואה בתל-חי יתקבלו אוטומטית ללימודי הרפואה בפקולטה בצפת, בעוד שסטודנטים אחרים יצטרכו להתמודד על מקומם. עם זאת, המועמדים למסלול קדם רפואה במכללת תל-חי נאלצו לעבור מבחנים וראיונות רבים, ולעמוד בתנאי קבלה קשים, כמו ציון מעל 700 בפסיכומטרי ומעל 103 בממוצע בגרויות. כמו כן, המסלול אמור היה להחליף את המסלול הקליני לבוגרי תואר ראשון מבתי ספר לרפואה בחו”ל בלבד, ולכן אין פגיעה בתקנים של בוגרי תואר ראשון שלמדו בארץ ומעוניינים להגיש מועמדות לתכנית הארבע שנתית הרגילה.
פרופ’ יוסי מקורי, נשיא מכללת תל-חי, מאוכזב מהחלטת המל”ג: “נדהמתי מהחלטת המל”ג לבטל את שיתוף הפעולה בין תל-חי והפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן, כחודש וחצי לפני פתיחת שנת הלימודים. מדובר בפגיעה קשה ומשמעותית בסטודנטים, בתושבי הגליל, ובמאמצים לצמצום הפערים בשירותי הבריאות בצפון הארץ. מטרת התוכנית המשותפת לנו ולפקולטה לרפואה בצפת הינה להכשיר רופאים צעירים, שיישארו בגליל וישתלבו בבתי החולים בצפון, הזקוקים נואשות לכוח אדם נוסף. אנו מצפים שהממשלה לא תסתפק רק בהצהרות על חיזוק הפריפריה, אלא תפעל, הלכה למעשה, לעודד תכניות מסוג אלה, שמטרתן לגשר על הפערים בבריאות ולפעול לקידום הגליל”.
מאוניברסיטת בר אילן מסרו כי “קידמנו את פתיחת המסלול בתקווה להכשיר בשנים הקרובות יותר רופאים שישתלבו במערכת הבריאות של מדינת ישראל ויקלו על המחסור הקיים, בייחוד באזור הצפון. המועצה להשכלה גבוהה סבורה שפתיחת מסלול ייחודי זה סוגרת את אפשרות הקבלה לסטודנטים ממוסדות אחרים, ולכן, בשם ההגינות כלפי סטודנטים אלה, לא אישרה את המסלול. האוניברסיטה והפקולטה לרפואה מחויבות להכשיר רופאים מצוינים, כמו גם להעניק שוויון הזדמנויות לאוכלוסיות שונות בקבלה ללימודי רפואה”.
אחת המטרות החשובות של שיתוף הפעולה בין המוסדות היא לפעול למען השארת הרופאים הצעירים בגליל, המשווע לרופאים בתחומים שונים. על פי נתונים שאספו בין השנים 2015-2018 “הפורום האזרחי לקידום הבריאות בגליל” ו”שתיל”, שיעור הרופאים המועסקים במחוז הצפון הוא הנמוך ביותר בארץ, ועומד על 2.3 רופאים לאלף נפש, לעומת 5.1 באזור תל אביב. כמו כן, שיעור הממתינים יותר מחודש ליועץ מומחה בתחום לא שכיח בישוב פריפריאלי הוא 56% מהפונים לעומת 38% בישוב שאינו פריפריאלי, וזמן ההמתנה לתור לניתוח בבתי החולים בצפון ארוך יותר בכ-15% מאשר זמן ההמתנה הממוצע.
יו”ר אשכול גליל מזרחי, בני בן מובחר, פנה לשר החינוך רפי פרץ, לאיילת שקד ולח”כים נוספים, בבקשה להתערבותם המיידית לשינוי ההחלטה ולאישור התוכנית.
במכתב ששלח בן מובחר לשר פרץ נכתב: “שיתוף הפעולה בין המכללה האקדמית תל-חי והפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן הוא חלק ממהלך אסטרטגי רחב לחיזוק האקדמיה והבריאות בצפון, להכשרת רופאים צעירים והשארתם בבתי החולים בגליל. ביטול התוכנית על ידי המל”ג היא פגיעה קשה נוספת בתושבי בצפון, ובזכותם הבסיסית לקבל השכלה גבוהה ושירותי בריאות איכותיים. כפי שוודאי ידוע לך, הנתונים המדאיגים מראים כי שיעור הרופאים המועסקים במחוז הצפון הוא הנמוך ביותר בארץ… בנוסף, גיל התמותה הממוצע בגליל הוא כשש שנים קודם לתושבי מרכז הארץ, וזאת בשל נגישות נמוכה לשירותי רפואה מתקדמים. שיתוף הפעולה ללימודי קדם רפואה בתל-חי הוא חלק ממאמץ אזורי וארצי לתיקון המצב. אני מבקש ומצפה לראות את התערבותך המידית, כיו”ר המל”ג לשינוי ההחלטה”.
תומר קרייזלר, מועמד ללימוד בתוכנית, כתב השבוע מכתב לסגן יו”ר הוו”ת (הוועדה לתקצוב), פרופ’ עידו פרלמן: “מטבע הדברים, התחושות בקרב המועמדים הן קשות. כולנו כוספים ללמוד רפואה בארץ ועשינו מאמצים גדולים והשקענו כספים רבים על מנת להתמיין לתכנית. אנו מרשים לעצמנו לפנות אליך, כיוון שברור לנו שהמל”ג חולקת עמנו את החזון לחזק ולשפר את מצב הרפואה בארץ ולעודד סטודנטים להשקיע, על מנת ללמוד ולצמצם את הפערים במערכת הבריאות בישראל. יתרה מכך, התוכנית נועדה לשפר את מערך הרפואה בצפון, שסובל ממצוקה קשה. אנו, שהמוטיבציה שלנו למקצוע כה גבוהה וכנה, רוצים, מוכנים ומסוגלים להירתם למשימה קדושה זו. אנא אל תמנעו זאת מאתנו”.
תכנית קדם-רפואה בתל-חי מציעה תחומי לימוד ייחודיים והתנסות חשובה, שהינה רלוונטיים לעיצוב דמותו של הרופא העתידי: מצד אחד, ידע רחב במדע הנתונים, באינטליגנציה מלאכותית וכו’, ומצד שני, התנסות בעבודת צוות עם מקצועות נלווים מתחומים המשיקים לרפואה, כמו עובדים סוציאליים, דיאטניות ופסיכולוגים, הפועלים בגליל. המטרה היא ליצור חיבור עז בין הסטודנטים בגליל באמצעות לימודי שדה, אשר יאפשרו לסטודנטים היכרות מקדימה עם אוכלוסיות שונות בקהילה, כמו קשישים, אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים וכד’, ולטפח את יכולת עבודת הצוות של הסטודנטים עם גורמים מקצועיים, אשר עובדים במסגרות השונות בצפון. פרופ’ מקורי, אשר שימש בעברו כדיקן בית הספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב במשך 8 שנים, משוכנע כי זו הדרך הנכונה לגרום לרופאים הצעירים להשתלב בבתי החולים בצפון ולהקים בגליל את ביתם.
מהמל”ג נמסר בתגובה: “התכנית לא אושרה כיוון שהיא עמדה בניגוד לנהלי מל”ג”.