מאת מאמנת אישית רבקה צדוק.
”אני לא יכולה לקום בחמש בבוקר”, “אני אף פעם לא אצליח להגיע בזמן”, “אני חייב להצליח במבחן” – יצא לכם לשמוע מישהו אומר את אחד המשפטים האלו? כל משפט כזה הינו למעשה אמונה, כלומר, דבר מה שאנו מאמינים בו ואנחנו פועלים בהתאם אליו בין אם זה נכון ובין אם לא.
אמונה הינה הרגשה של וודאות מוחלטת לגבי דבר מסוים. כאשר אנו מאמינים במשהו – אין לנו ספק לגביו, ולכן הוא הופך להיות המציאות עצמה. כך שאמונה היא בבחינת “נבואה שמגשימה את עצמה”. אם אנחנו מאמינים במשהו, אנו גורמים לו לקרות – ולהיפך, מה שאיננו מאמינים שיכול לקרות, לא יקרה.
אמונות הן מחשבות ורעיונות שגיבשנו בילדותנו כתוצאה מהפירוש הסובייקטיבי שלנו את המציאות, או ממסרים שונים (מילוליים והתנהגותיים) שקיבלנו מהסביבה הקרובה. במהלך הקליטה של אינפורמציה דרך החושים (ראיה, שמיעה, חישה, ריח, טעם) החומר הנקלט עבר עיבוד מסוים שלנו כולל עיוותים השמטות או הכללות.
כאשר יש לכם אמונות מגבילות – אתם כבולים, מוגבלים. לדוגמא, אם אתם מאמינים שאתם לא יכולים לבקש העלאה במשכורת, כנראה שלעולם לא תלכו לבקש זאת. אם אתם רוצים ללכת לבוס ולדרוש את ההעלאה הרצויה עבורכם, אתם קודם כל צריכים לשנות את האמונה שמגבילה אתכם, ואז תוכלו לשנות את ההתנהגות (ולבקש העלאה!).
למעשה, כל אמונה כוללת שני חלקים: החלק החושב והחלק המוכיח. החלק החושב חושב מחשבה, והחלק המוכיח, מוכיח שהיא נכונה, על ידי השמטת אינפורמציה המפריכה את האמונה, והתמקדות באינפורמציה התומכת באמונה.
לדוגמה, אדם שמאמין שהוא לא איש שיווק מה הוא עושה?
הוא מנסה לשווק, אך לא מצליח מיד (בכל זאת זה תהליך שלוקח זמן), שוב מנסה לשווק, ושוב לא מצליח. לאחר מספר קטן של ניסיונות, הוא מחליט שהיו לו מספיק “הוכחות” לכך שהוא איננו איש שיווק.
האמת הכואבת היא שאמונות מגבילות משרתות אותנו, הן מאפשרות לנו להישאר באיזור הנוחות ולא להתעמת עם מצבים מאתגרים. לכן הרבה פעמים אנחנו בוחרים באופן לא מודע להשאיר אותם אצלנו.
האם אמונות יכולות להשתנות?
החדשות הטובות שניתן לשנות אמונות מגבילות, החדשות הפחות טובות שזה לא קסם, זה דורש נחישות, כוח רצון והתמדה.
עובדה היא שיש אמונות רבות שהאמנתם בהן בעבר אך כבר אינכם מאמינים בהן היום. מאחר והמחשבה היא למעשה הבסיס למנגנון שיוצר האמונה. משמעות הדבר היא שכאשר משתנה המחשבה, משתנה גם האמונה.
דוגמא: היה זמן שבו האמנתם שאינכם יכולים לרכב על אופניים, או שאינכם יכולים לנהוג ואז זה היה נכון, אך כיום אתם עושים זאת בקלות רבה. השאלה היא איזה סיפור אנחנו מספרים לעצמנו.
כריס הול, אחת ממורות ה-NLP המיומנויות ביותר בעולם, שתרמה רבות לפיתוח התחום, אומרת: “אנשים תמיד יכולים לעשות את הדברים שהם אומרים שאינם מסוגלים לעשות”.
וכן, כולנו מכירים סיפורים מעוררי השראה על אנשים שעשו את הבלתי אפשרי, כמו איתן חרמון, שאיבד את רגלו הימנית במלחמת לבנון השנייה, והוכתר כאלוף העולם לקטועי רגליים במסגרת מרתון לונדון. איך אומרים? הקול בראש.
יש מספר שיטות לשינוי אמונות מגבילות והפיכה של אמונה מעכבת לאמונה מקדמת ואין אפשרות לתאר פה לעומק את כל השיטות לכן אתמקד בהבנה של השלבים:
השלב הראשון – עצירה והתבוננות. הרבה פעמים אנחנו בכלל לא מזהים שהמחשבה שעוברת לנו בראש היא אמונה מעכבת. אפשר פשוט לתאר בדיוק את מה שאנחנו רואים, בלי שיפוטיות, ובלי פרשנות.
השלב השני – נייצר לעצמנו אמונה אחרת פחות מלחיצה, אמונה מקדמת. זה תהליך שניתן לעשות אותו באמצעות מגוון של טכניקות של אימון מנטלי או בשיטות אחרות כמו NLP. בכל מקרה חשוב שבסוף התהליך יהיה לנו משפט אחר שיוצר בנו תחושה נעימה ויכול להחליף את האמונה המגבילה באמונה פחות מלחיצה.
ואם נחזור לאיש השיווק – ועכשיו הוא מאמין שהוא יכול ללמוד לשווק איך זה ישפיע על ההתנהגות שלו? הוא ינסה, וגם אם הוא לא יצליח בפעם הראשונה, הוא ימשיך לנסות וללמוד, ואולי גם להיעזר בגורמים מקצועיים, ובסופו של דבר, הוא אכן יצליח!
תרגיל אימוני
רשמו לעצמכם 3 משפטים שמתחילים ב-“אני לא יכול/ה…..”
עכשיו שאלו את עצמכם: מה היה קורה אם הייתי יכול/ה? מה זה היה מאפשר לי?
מקווה שאתם מתחילים להרגיש את השינוי במה שאתם מאמינים על עצמכם…