השבוע חשף משרד החינוך את התיכונים המובילים בארץ מבחינת אחוזי הזכאות לבגרות * בקרית שמונה והסביבה מובילים בתי הספר אולפנית דרכא וישיבתית דרכא המתמיד עם כ-92 אחוזי זכאות לבגרות מכלל נבחני בית הספר ודירוג מעל הממוצע של זכאות לבגרות מצטיינת על פי מדדי משרד החינוך * בתחתית הרשימה: עמק החולה וברנקו וייס
השבוע פרסם משרד החינוך את התמונה החינוכית לשנת הלימודים הקודמת (תשע”ח) ובה שיעורי הזכאות לבגרות על פי בתי הספר ברחבי הארץ. במסגרת השקיפות בחינוך, אותה מנסה לקדם משרד החינוך על ידי הנגשת מידע בעל חשיבות לציבור, פורסמו נתוני בתי הספר והמוסדות החינוכיים ברחבי הארץ בנוגע לזכאות לבגרות, זכאות לבגרות מצטיינת, טוהר הבחינות, ותעודת בגרות הכוללת 4 ו-5 יחידות באנגלית ומתמטיקה.
על פי הנתונים שפורסמו השבוע עולה כי 53 בתי ספר בארץ דורגו כבתי ספר בעלי 100% זכאות לבגרות, ביניהם גם “בני הגולן” שבגולן, ותיכונים בתל אביב, ירושלים, חיפה, הוד השרון, כפר סבא ומודיעין מכבים רעות. כמו כן, פרסם משרד החינוך את רשימת היישובים בעלי אחוזי הזכאות הגבוהים ביותר לבגרות, וממנה עולה כי ההתנחלות אלקנה מובילה ברשימה עם 98%. ראוי לציין כי הממוצע הארצי עומד על 69.9 אחוזי זכאות לבגרות, עלייה של 1.7% משנת תשע”ז ונתון שיא של כל הזמנים.
היישובים המובילים בראש הרשימה לאחר אלקנה הם גבעת שמואל ומועצה אזורית לב השרון עם 97.3% זכאות, רמת השרון עם 94.6%, והמושב שפיר עם 94.3%. בתחתית הרשימה נמצאים מודיעין עלית עם 5.6% זכאות, בני ברק, ביתר עלית, המועצה המקומית רכסים והמועצה המקומית חצור הגלילית עם 37.2% זכאות לבגרות.
באזורנו, תמונת המצב החינוכית נראית חיובית למדי. ישיבתית דרכא המתמיד שבקרית שמונה מובילה ברשימה עם 92.9 אחוזי זכאות לבגרות ומיד אחריה אולפנית דרכא שבקרית שמונה עם 92.5%. זאת, כאמור, לעומת הממוצע הארצי שעומד על 69.9%. הבאים ברשימה הם: הר וגיא שבדפנה 81.2%, דנציגר שבקרית שמונה 71.6%, עינות הירדן שבעמיר 63.5%, עמק החולה שבכפר בלום 62.9%, ובתחתית הרשימה בית הספר ברנקו וייס שבקרית שמונה עם 44.8 אחוזי זכאות לבגרות.
מבחינת אחוז הזכאים לתעודת בגרות מצטיינת, מובילה אולפנית דרכא עם 15%, לעומת הממוצע הארצי, שעומד על 8.2%. הבאים ברשימה הם בתי הספר ישיבת דרכא המתמיד עם 10.7% ומיד אחריו מקיף עינות הירדן עם 10.6%. בבית הספר דנציגר, 4.4% מכלל תלמידי בית הספר זכאים לתעודת בגרות מצטיינת, בעמק החולה 3% מכלל התלמידים, בהר וגיא 2.4% ובברנקו וייס 0% מהתלמידים זכאים לתעודת בגרות מצטיינת. תעודת בגרות מצטיינת מוגדרת כבגרות המכילה 30 יחידות לימוד, כאשר בתוכן 5 יחידות באנגלית ולפחות 4 יחידות במתמטיקה, ובעלת ממוצע משוקלל של לפחות 90 או כזו המכילה לפחות 25 יחידות לימוד, בתוכן 5 יחידות באנגלית ובמתמטיקה, ובעלת ממוצע משוקלל של לפחות 95.
אחוז המחברות הפסולות מודד את טוהר הבחינות ואחוז ההעתקות. המדד של משרד החינוך מחשב את אחוז מחברות הבחינה הפסולות מתוך כלל מחברות הבחינה בבית הספר ומציג את בית הספר לפי צבעים: צבע אדום לבתי ספר אשר אחוז המחברות הפסולות במשך שנתיים לפחות גדול מ- 3%; צהוב – אחוז המחברות הפסולות הינו בין 1%-3%; וירוק – אחוז המחברות הפסולות הינו בין 1%-0%. כל בתי הספר בצפון שצויינו בכתבה מסומנים בירוק, כלומר שאחוז המחברות הפסולות עומד בין 0 ל-1 אחוזים, כאשר הגבוה מביניהם הוא ישיבתית דרכא (0.8%) והנמוכים הם עמק החולה וברנקו וייס עם 0% מחברות פסולות. הממוצע הארצי עומד על 1.1%.
אחוז התלמידים הזכאים לתעודת בגרות הכוללת אנגלית ברמה של 5 יחידות לימוד עומד על 37.7% בממוצע הארצי. בתי הספר אולפנית דרכא וישיבתית דרכא מובילים גם פה עם כ-57%. לאחר מכן, נמצאים בתי הספר עינות הירדן עם 52.9%, הר וגיא עם 42.4%, עמק החולה עם 39.5% ודנציגר עם 29%.
לגבי הזכאות לתעודת בגרות הכוללת מתמטיקה ברמה של 5 יחידות, תמונת המצב שונה לגמרי. ישיבתית דרכא עומדת על 17.9%- 2.4% מעל הממוצע הארצי, האולפנית עם 15%, הר וגיא עם 13.9%, עינות ירדן 12.9%, דנציגר 7.7% ו-0% בברנקו וייס.