מהפיכה חינוכית במבואות החרמון: הישג חסר תקדים נקבע עם אישור תכניות בינוי במוסדות החינוך, בדגש על החינוך המיוחד. בין הפרוייקטים שאושרו: הוספת 6 כיתות בבית הספר רמת כורזים, הכפלת מספר הכיתות בבית הספר לחינוך מיוחד “עגורים”, הגדלה של % 150 בבית הספר לחינוך מיוחד “שחפים” והוספת גנים חדשים באמנון ובאליפלט.

 

 בני בן מובחר, ראש המועצה מבואות החרמון, מאושר עד הגג: “לא נשאיר אף ילד עם שום קושי מאחור”

 

מאת: שירי פריאנט

 

הישג חסר תקדים נקבע השבוע בישיבת עבודה חגיגית שהתקיימה במועצה האיזורית מבואות החרמון. בישיבה החגיגית, בה אירח ראש המועצה בני בן מובחר את ממונה מחוז הצפון של אגף הבינוי במנהל החינוך, מר פארג’ פרג’, התבשרה הרשות על ההיענות החיובית של משרד החינוך לבקשות הבינוי, שהוגשו עבור מוסדות החינוך במועצה, וזאת עוד בתקציב 2017.

 

נציג משרד החינוך, מר פארג’, הביע שביעות רצון מטעם משרד החינוך לנכונות המועצה, ולעומד בראשה בני בן-מובחר, להירתם לפרויקטים חינוכיים “על אזוריים” בתחום החינוך המיוחד. מר פארג’ בישר את ההכרה בצורך להרחיב ולהוסיף מוסדות חינוך חדשים בישובי המועצה, בשל ההרחבה המואצת בישובים והצורך האזורי.

אורח הכבוד בישיבה השבוע היה ראש המועצה הקודם, מר שלום רובין, איש חינוך בעל זכויות רבות באצבע הגליל, ששמח לנוכח התפתחות הרשות בתחום החינוך, ובירך במלים חמות את בני בן-מובחר על הובלת החזון החינוכי הרחב במועצה.

 

ד”ר אורנה שמחון, מנהלת המחוז, אף היא בירכה על הבשורה: “שמחתי להתבשר שהיום, בישיבה שנערכה במועצה האיזורית מבואות החרמון, ניתן אישור עקרוני לתכנון מוסדות חינוך בתחומי המועצה בהיקף כולל של כ- 25 מליון שקלים”.

 

קרלוס גולדברג, מנהל אגף החינוך במועצה, הדגיש כי הפרויקטים שאושרו הם רבי היקף, וביחד עם קובי זרקא, מנהל פיתוח והנדסה, הם נערכים בהתרגשות לקראת מאמץ מרוכז לעמוד בלוחות הזמנים.

 

בין הפרוייקטים שאושרו נכללים גנים חדשים באמנון ובאליפלט, הוספת כיתות בבית הספר “רמת כורזים”- מ-12 כיתות ל-18 בתוספת של כ-1000 מ”ר, תוספת בינוי של כ-600 מ”ר לכיתות ולחדרי ספח בבית הספר “עגורים”, תוספת בינוי של כ-1500 מ”ר לבית הספר לחינוך המיוחד “שחפים” (כולל חדרי כיתות, חדרי טיפולים ואולם רב תכליתי משותף לבתי הספר שחפים ועגורים), וכן היערכות לבינוי וקליטת כיתות גן בבית הספר “שחפים”. יורם מכלוף, מנהל שירותי חירום ובטחון במועצה וקב”ט מוסדות חינוך, הדגיש כי תוכניות אלה יתנו פתרון לפערי המיקלוט הקיימים במוסדות החינוך האלו היום.

 

מר פארג’ פרג’ מציין בנוסף כי ראשי הרשויות של מבואות החרמון, הגליל העליון וראש פינה, יגבשו במשותף בקשה מיוחדת לפתיחת חטיבת ביניים חדשה, שתוקם ברמת כורזים, ושתתן מענה לישובים הדרומיים המרוחקים, אשר נאלצים לנסוע לבתי הספר התיכוניים הצפוניים באצבע הגליל.

 

כיום, תלמידים מ-24 רשויות שונות מבקרים בבתי הספר של החינוך המיוחד, הממוקמים במתחם המועצה, רק אחד מהם ממבואות החרמון. בית הספר השיקומי “שחפים” לחינוך מיוחד, הוא בית ספר על אזורי, המיועד לתלמידים בעלי פיגור בינוני, קשה וסיעודי, בקשת גילאים רחבה ומכל המגזרים. בית הספר “עגורים” הוא בית ספר-על אזורי לעיצוב התנהגות עבור תלמידי כיתות ז’-יב’, אשר פיתח מודל ייחודי לקליטה ולקידום של תלמידים שלא הצליחו להשתלב במסגרות הרגילות.

 

הבשורה על האישור לתכנון מוסדות חינוך בתחום המועצה, בדגש על החינוך המיוחד, מחזקת את מעמדה של המועצה האזורית מבואות חרמון, וראש המועצה בני בן מובחר, כמובילים ברמה האיזורית בתחום החינוך והטיפול של אוכלוסיות מיוחדות.
מר פארג’ הודה במיוחד לראש המועצה על נכונות המועצה לקלוט ולצרף לבית הספר “שחפים” שלושה גנים של התפתחות הילד, שהיו ממוקמים בבית החולים “זיו” בצפת, בתנאים שלא התאימו לסביבה הלימודית הנדרשת. לאור המקצועיות שנרכשה במבואות החרמון בשנים האחרונות בטיפול ובמתקנים מותאמים, כגון: מרכז הידרותראפי וחדר כושר טיפולי, פנה משרד החינוך בבקשה לבן-מובחר לחבק ולקבל את ילדי כיתות הגן. המרכז האזורי ייתן מענה מקיף, ויהפוך אבן שואבת למשפחות עם ילדים בעלי צרכים מיוחדים.
ראש המועצה בני בן-מובחר מאושר עד הגג, ומאז שהתקבלה הבשורה, הוא מרחף על ענן . מפגישה לפגישה, על מנת לקדם את הפרויקט תחת לוח זמנים צפוף, הוא מתראיין למידע 8 ומנסה להסביר במילים את התרגשותו ושביעות רצונו מקבלת האישור העקרוני, במיוחד בגלל שתחום החינוך המיוחד קרוב לליבו, והוא פועל במלוא המרץ במשך שנים לקדם את הנושא.

 

בן- מובחר מסביר שבקרוב מאוד יקום המרכז הגדול ביותר לבעלי צרכים מיוחדים מכל קשת הרצף התיפקודי, מגיל 3 ועד גיל 21. בנוסף, במהלך החודש הקרוב יתקבלו היתרי בניייה להקמת מסגרת מתאימה לבני 21 ומעלה בעלי צרכים מיוחדים.

 

ישנו רק תלמיד אחד מישובי המועצה מבואות החרמון, שמתחנך במסגרת החינוך המיוחד של המועצה, אבל לבן-מובחר זה לא משנה. “אני, בכל שנותי במועצה, פועל במרץ על מנת לקדם את נושא החינוך המיוחד, משום שישנם משפחות רבות שנטשו את הגליל כי אין להם פתרון לקרוביהם בעלי הצרכים המיוחדים. זה יכול להיות בת, אמא, דוד וכו’. אני החלטתי לפני 15 שנה להוביל ולקדם את נושא הצרכים המיוחדים, בכל רמות התיפקוד ובכל רמות הנכות. אנשים בעלי צרכים מיוחדים הם בדיוק כמוני וכמוך, מגיעות להם את אותן הזכויות שמגיעות לכל אדם אחר. למה הם לא מקבלים את המענה שהם זקוקים לו? הכרתי משפחה שנטשה את הצפון בשביל להתחיל לעבוד טיפולים בתל שומר. למה הם צריכים להשכיר דירה במרכז הארץ כשהבית שלהם פה? הנושא הזה חשוב, לא פחות מבניית כביש, מדרכה או מועדון נוער. אני רוצה להוביל פעולה עם אמירה, עם משמעות, וזה מה שאני עושה עבור אנשים עם צרכים מיוחדים, ללא הבדל מין, עדה או דת”.

 

מדוע לדעתך החליט לאשר המשרד את התוכנית דווקא עכשיו?

 

“משרד החינוך נוכח לראות שבמשך השנים אנחנו כל הזמן גדלים, מתפתחים ונותנים מענה מקצועי. לאחר התמדה, פיתוח ועשייה של שנים, העבודה הקשה השתלמה. ילדים בחינוך המיוחד נמצאים במסגרות השונות משבע בבוקר עד שש בערב. ההורים שלהם מפקידים בידינו את היקר להם מכל, והאנשים שעובדים במערכות האלו הם אנשים עם לב גדול ונשמה טהורה. בזכותם, הבאנו את ההורים למצב של אמון מוחלט במערכת, והם יוצאים לעבוד עם ראש שקט ועם ידיעה שהילד שלהם מטופל ואהוב.”

 

מאין הגיע הביקוש הרב למסגרות?

 

“בבית הספר עגורים התחלנו את השנה עם 8 תלמידים וסירבנו ל-13, כי לא הייתה לנו אפשרות לתת מענה. בכחל ובאמנון יחדיו נקלטו 120 משפחות חדשות, וגם בכורזים ובכרכום יקלטו בהדרגתיות 200 משפחות חדשות. ולכן, על פי התוכנית, לבית הספר כורזים יתווספו עוד 6 כיתות לימוד, כיום יש 12. מספר הכיתות בעגורים יוכפל, לשחפים אושרה תוספת בנייה של 1500 מ”ר, כולל כיתות, חדרי טיפולים וחדרי ספח. זה דבר אדיר. אני יכול לומר שעכשיו, משפחות שעזבו את הצפון כי לא היה להם מענה הולם, יכולים לחזור הביתה.”

 

להגיד שבן מובחר מאושר זה אנדר-סטייטמנט. בן מובחר מרחף באוויר מרוב אושר. “זה השכר לעמל שלי ב-20 שנה האחרונות במועצה. היום אני יכול לומר שמדינת ישראל הכירה בפעילות שלי ואמרה שכל העקביות, ההתמדה והמסירות שלי לא היו לחינם. זאת התודה שלהם. אז, ללא ספק, עומדת להיות תקופה עמוסה ולחוצה, עמידה בלוחות זמנים וכו’, אבל זה שווה את זה. אף אחד לא רצה לקחת על עצמו את החינוך המיוחד, כי זה דורש המון אחריות.  הפרויקט הזה הוא לא כמו להרחיב בית ספר רגיל, זה הולך להיות מגה פרויקט שהוא כולו למען בעלי הצרכים המיוחדים”.

 

האם אתם ערוכים מבחינת כוח אדם?

 

“בבית הספר שחפים יש 56 תלמידים ו-62 אנשי צוות. החינוך המיוחד דורש המון מטפלים, מורים וסייעות, אבל אנחנו ערוכים להרחבה. אנחנו כל הזמן מכשירים אנשים לחינוך המיוחד, ולמזלי, יש יותר ויותר בוגרים בתחום”.

 

בשבועיים הקרובים יתקבלו גם אישורים לבניית שלושה גנים לחינוך המיוחד, בסמוך לבית הספר שחפים, ותקציבים לשני גנים רגילים בישובים אליפלט ואמנון. בן-מובחר המרוצה מסכם ואומר: “אנחנו לא נשאיר אף ילד עם שום קושי מאחור. ניתן לילדים שלנו לחיות בזכות ולא בחסד בגליל העליון. כן, גם הגליל הוא חלק ממדינת ישראל”.

 

 

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn