צילום: משרד הפנים

השבוע (שלישי) הוחלט במנהלת תחום הוועדות הגיאוגרפיות במשרד הפנים על ידי מנכ”ל משרד הפנים מר מרדכי כהן על ועדה שתידון בחלוקת הכנסות ושינוי גבולות בין הרשויות המקומיות: עיריית קריית שמונה והמועצה האזורית הגליל העליון. בעיריית קריית שמונה מרוצים מההישג, במועצה אזורית הגליל העליון אומרים כי הם מאמינים בשותפות אזורית. כחלק מהתהליך לפני מספר שבועות עורכת הדין ימית ינאי מלול הציגה בפני הועדה לחקר גבולות במשרד הפנים את ממצאי המחקר בו היא עוסקת בנושא.

כתבה מאת דנה אלימלך.

על פי החלטת משרד הפנים בוועדה ידונו בדבר האפשרות להעברה לידי מועצה אזורית הגליל העליון שטח שנמצא בחלקו הצפוני של אזור תעשייה דרומי בקריית שמונה, בשטח של 200.56 דונם. ובהעברת שטח ממועצה אזורית הגליל העליון לעיריית קריית שמונה שגובל בצד הדרומי של אזור התעשייה הדרומי בשטח של 1076.6 דונם. יש לציין, זאת אינה החלטה שכבר נקבעה ונדרש להתחיל תהליך במסגרת הועדה בו יעלו הטענות, התנגדויות של קריית שמונה ומועצה אזורית הגליל העליון.

אזור התעשייה הדרומי הוקם בשנת 1952 ושטחו 675 דונם מגרשים לתעשייה ותעסוקה. מנתונים שנמסרו ממנהלת קריית שמונה בשנת 2018 לקריית שמונה כ – 131 דונם (נטו) ולמועצה אזורית הגליל העליון כ –545 דונם (ברוטו).

צילום: מידע 8

כזכור בתחילת שנת 2019 עיריית קריית שמונה פנתה למשרד הפנים ללא ידיעתם של מועצה אזורית הגליל העליון לפתיחה מחדש של ועדת חקר גבולות שנחתם בתקופת היותו של הרב ניסים מלכה ראש עיר, ומטרתו יציבות אזורית ושיתופי פעולה אזוריים עם הגליל העליון. תגובת מועצה אזורית הגליל העליון לא איחרה להגיע ואמרו, כי אם בעיריית קריית שמונה מפרים את החוזה ללא ידיעתם הדבר משליך על תשלום הארנונה בגובה מיליון שקלים שהמועצה מעבירה לעירייה בכמה פעימות במהלך השנה מתוקף הסכם השותפות בארנונה באזור תעשייה הדרומי בקריית שמונה. כידוע רחוב יניב בשטחה המוניציפאלי של קריית שמונה שייך למועצה אזורית הגליל העליון ובעלי העסקים משלמים ארנונה למועצה.

אומנם בעיריית קריית שמונה פתחו מחדש את ועדת חקר גבולות, אך האם האופן בו נעשו הדברים עלול  להביא לפגיעה ביחסים עם מועצה אזורית הגליל העליון. נראה, כי לא כולם מרוצים מהאופן בו נעשו ההחלטות בעיריית קריית שמונה, ופגיעה ביחסים עם הגליל העליון היא נזק גדול לעומת התועלת בשטחים שעיריית קריית שמונה עתידה לקבל בהתאם להחלטות הועדה. עיקר הטענות הן על כך כי אין בבקשה עתודות בניה לצעירים שהם דור העתיד, ובכך נסתם הגולל על שכונות חדשות בקריית שמונה. ניתן לבקר את ראש העיר הקודם הרב ניסים מלכה על החלטתו לוותר על ועדת חקר גבולות, אך בהסכם שחתם הביא ליציבות אזורית עם הגליל העליון, ותשלומי ארנונה במשך שנים ממועצה אזורית הגליל העליון שסייעו להביא להפחתת תשלומי הארנונה מהתושבים, יציבות שעלולה להיות מופרת אם לא יעשו נכון.

בעיריית קריית שמונה מביעים שביעות רצון מהחלטת משרד הפנים ואומרים, כי לא יכול להיות שבאזור התעשייה של קריית שמונה יש עסקים ומפעלים שנמצאים בתחום שיפוט של מועצה אזורית הגליל העליון ומשלמים תעריף ארנונה שונה ממה שמשלמים בעלי עסקים ומפעלים בקריית שמונה שממוקמים באותו המקום, דבר שיוצר חוסר שווין. זו רק דוגמא אחת לעוולות של שנים והגיע הזמן לעשות סדר.

ממקורב למועצה אזורית הגליל העליון נאמר, כי על פי ההבנות שהושגו בשיח והסכמה בוועדת גבולות האחרונה שנערכה בתחילת שנות האלפיים, העבירו המועצות האזוריות הגליל העליון ומבואות החרמון למעלה מ – 3,000 דונם לקריית שמונה שעל פי הוועדה הגיאוגרפית (כך כתוב בהחלטה) יאפשרו בנייה למגורים עד לגידול העיר ל 35,000 תושבים כולל בניית צמוד קרקע, נכון להיום וכך בעשרים השנים האחרונות אין גידול (אולי אפילו קיטון) באוכלוסייה של קריית שמונה, האוכלוסייה בפועל מונה כ 20,000 תושבים. המשמעות היא לטענתו כי אין בקריית שמונה בעיה של קרקעות לבנייה.                                                                                    

עוד התייחס גם לאזורי התעשייה  ואומר, כי לפני כעשר שנים הוקמה מנהלת אזורי תעשייה משותפת לשתי הרשויות, לשני אזורי התעשייה, האחד בשטחה המוניציפלי של קריית שמונה והשני בשטחה של המועצה האזורית הגליל העליון. מטרת המנהלת כפי שהוגדרה : ניהול משותף של שני האזורים והרחבת אזור תעשייה של הגליל העליון עד צומת הגומא. כאשר הארנונה מאזור התעשייה בשטחה של קריית שמונה הולכת כולה לעיר, בעוד שמאזור התעשייה בשטחה של הגליל העליון מתחלקת הארנונה בין שתי הרשויות. בתוכניות המאושרות (תב”עות) של קריית שמונה, בשטח של קריית שמונה יש שני אזורים המיועדים לתעשייה (מאות דונמים) שכבר שנים רבות ממתינים לתכנון ופיתוח. כך שנכון להיום אין לקריית שמונה מחסור בשטחים המיועדים לתעשייה, מסחר, תעסוקה, יש צורך בקידום התוכניות והיישום.                                                                                           

ראש העיר קריית שמונה אביחי שטרן: “עשרות שנים דיברו על זה. עשרות שנים רצו את זה.  בדרך שלי הצלחנו להשיג את זה. במשך שנים נעשה חוסר צדק בחלוקת ההכנסות. דבר שיצר פערים חברתיים בין הרשויות השונות: פערי שכר, השכלה והיעדר שוויון הזדמנויות. עכשיו הגיעה העת לשינוי. עכשיו נרתמים למהלך חברתי של תיקון עוול היסטורי. אנחנו צועדים לעידן של שותפות בין שווים. שותפות בין הרשויות השונות לטובת תושבי הגליל כולו. שותפות שתביא את האזור כולו לצמיחה כלכלית וחברתית”. ומוסיף, “עכשיו נרתמים למהלך חברתי של תיקון עוול היסטורי. כשיש שוויון כולם מרוויחים. שינוי גבולות וחלוקת הכנסות צודקת יעשו את השינוי הדרוש וההכרחי באזורנו והכי חשוב יעשו צדק עם קריית שמונה ויישובי הגליל. יחד נמשיך לחזק את יישובי הגליל. בהצלחה לחברי הוועדה, בהצלחה לגליל”.

תגובת עורכת הדין ימית ינאי מלול: “קריית שמונה צריכה עירוי דם של תושבים צעירים, היא חייבת לגדול והיא חייבת עתודות קרקע. זה לא יתכן שהעיר תישאר בסטגנציה כל כך הרבה שנים. הדרך היחידה לרפא את הקהילה בגליל העליון היא לפתוח את הפצעים וליישם מודל מתקן של חלוקת הכנסות הסדרת תחום שיפוט ועתודות קרקע נוספות, רק כך נוכל ליצור חברה שוויונית ומלוכדת. יש חשיבות עצומה לעצם ההחלטה הוועדה הגג החליטה להתמודד עם המציאות והעיוותים ההיסטוריים ויחד עם זאת טיפול חלקי רק בחלוקת הכנסות לא יפתור עיוותים היסטוריים ולא יאפשר צמיחה של העיר. כדי להבטיח בעתיד חלוקת הכנסות שתחזיק מעמד לאורך זמן, תחום השיפוט של אזור התעשייה הדרומי ומתחם ביג חייב לעבור לתחום השיפוט של קריית שמונה”. ומוסיפה, “יתרה מכך, קריית שמונה היא עיר שהולכת לאורכה ולכן צריך להתרחב מזרחה (שטחים חקלאיים שצמודים לשכונת הוורדים ומתחת לגבעת שחומית, כמו כן שטחים נוספים מתחת לרכבל צוק מנרה וקטעי שטחים עד צומת הגומא. כיום רק הארנונה של מתחם ביג מתחלקת , החלק של אזור התעשייה הדרומי שבתחום שיפוט גליל עליון ההכנסות לא מתחלקות , גם ההסכם הקיים לחלוקת ההכנסות ממתחם ביג לא מעוגן והמועצה האזורית יכולה להפר אותו”. מלול אף התייחסה למפה שהציגו משרד הפנים ואמרה, כי המפה שהוצגה היא פתרון ביניים אבל אינה פתרון יסודי. כיום רק הארנונה של מתחם ביג מתחלקת , החלק של אזור התעשייה הדרומי שבתחום שיפוט גליל עליון ההכנסות לא מתחלקות , גם ההסכם הקיים לחלוקת ההכנסות ממתחם ביג לא מעוגן והמועצה האזורית יכולה להפר אותו״.

ממועצה אזורית הגליל העליון נמסר, כי מאז ומעולם המועצה תמכה בשיתופי פעולה אזוריים בכל תחום ואף הובילה אותם. המועצה תמשיך לנהוג באופן אחראי, תוך ראיית האינטרסים האזוריים ולצד זה תעמוד על זכויותיה ולא תאפשר פגיעה בהן.

ראש מועצה אזורית הגליל העליון גיורא זלץ, איננו מעוניין להוסיף בנושא זה מעבר לתגובת המועצה, יחד עם זאת בישיבת המנהלת המשותפת האחרונה של אזורי התעשייה, אמר גיורא זלץ על פי הפרוטוקול “אני מאמין בשותפות אזורית ולכן אני חושב שנכון יהיה להכניס למנהלת המשותפת , כשותפים מלאים , כך גם בחלוקת הארנונה את הרשויות הנוספות באצבע הגליל, להן אין אזורי תעשייה, רג’ר, מטולה ומבואות החרמון. ללא קשר לאירוע של וועדת הגבולות מבקש גיורא זלץ להדגיש שוב את עמדת המועצה: המועצה האזורית הגליל העליון לאורך שנים מדגישה את חשיבותה של קריית שמונה כמרכז עירוני אזורי, עיר שתהיה יציבה כלכלית, חזקה, צומחת, עיר המהווה מרכז פעילות ושירותים לכל תושבי אצבע הגליל ומחויבת לתמוך בכך, בכל דרך. המועצה האזורית הגליל העליון הייתה ותמשיך להוביל ולהיות שותפה לכל רעיון של שיתוף פעולה אזורי בכל תחום”.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn