פסטיבל הכליזמרים יחגוג 30 באירוע מוזיקלי שיתקיים כמדי שנה בסמטאות העיר העתיקה של צפת ובאווירה ייחודית. לקראת הופעתה בפסטיבל, שוחחתי עם החזנית עדי ארד, החזנית הראשונה בארץ, שסיפרה על המאבק בתחילת דרכה להופיע כחזנית מן המניין בפני קהל מעורב:  “אני מכירה את ההלכה היטב וגם את המשפט הידוע ‘קול באישה ערווה’, אבל אני חושבת שהוא לא רלוונטי לעידן שבו דתיים מכניסים לביתם טלויזיה ואינטרנט וחשופים לעולם החיצוני”, אומרת ארד, שתופיע השנה בפסטיבל בפעם החמישית.

 

שירי פריאנט

 

 

עשרות אלפי מבקרים מהארץ ומהעולם צפויים להשתתף זו השנה ה-30 ברציפות בפסטיבל הכליזמרים הבינלאומי בצפת. הפסטיבל הגדול למוזיקת נשמה יהודית מתקיים מדי קיץ בעיר צפת ובמסגרתו מופיעים אומנים רבים ומגוונים. אירועי הפסטיבל מתקיימים בסמטאות העיר העתיקה של צפת מעל מספר במות, שבמהלך ימי הפסטיבל מתקיימים גם אירועים מיוחדים, כגון: סדנאות קבלה ומיסטיקה, סיורים מוזיקלים בליווי הכליזמרים ומופעי סיפורים.

 

חילונים ודתיים חוגגים יחדיו

 

הפסטיבל הצפתי יחגוג השנה 30 שנות כליזמרים ובמסגרתו יתקיימו כ-70 מופעי מוזיקה ייחודיים בהשתתפותם של מיטב אומני הכליזמרים וגדולי מוזיקת הנשמה היהודית מישראל. לצידם יופיעו אמנים בינלאומיים על פני חמש במות שונות הפזורות בין סמטאות העיר באווירה הצפתית המיוחדת מהשעה 20:00 ועד לשעות הקטנות של הלילה.

 

בנוסף למופעים, בימי הפסטיבל השנה יתקיימו גם אירועים מיוחדים במתחמים ברחבי העיר, ביניהם: סיורים, מתחם מופעי ילדים מדי יום בבימת ‘הגן הקסום’ טרם פתיחת המופעים, ‘צפת שלפני הפסטיבל’ – הרצאות ללא תשלום באודיטוריום בית וואהל במכללה האקדמית צפת, עשרות נגני חוצות הפזורים בסמטאות העיר ועוד.

 

 

לדברי יו”ר פסטיבל הכליזמרים, יגאל שטרית, השנה לרגל חגיגות ה-30 תכנית האמנים תהיה מגוונת ומיוחדת. בין האמנים וההרכבים הרבים שיופיעו בפסטיבל בשנה זו – ישי ריבו, אברהם טל, דיוויד ברוזה במופע משותף עם התזמורת האנדלוסית של אשקלון, יונתן רזאל, יצחק מאיר והרכב הכליזמרים, אהרון רזאל, מוסא ברלין, מירל רזניק, ישראל זוהר, יהודה כץ, החזן ישראל רנד, סימפלי צפת, ניר סרוסי, פרחי ירושלים, ניצן חן רזאל, עידו פורטל שיפייט בסליחות ליליות, הכנר הבינלאומי אייל שילוח- מנהלו האמנותי של הפסטיבל בשנים האחרונות שיארח את דור אסרף ואבי צליח, להקת ‘לכתחילה’, אריק דוידוב, חגית כפיר, דב ואיטה זילברמן, הרכבים מקומיים שונים, אמנים והרכבים בינלאומיים כמו ההרכב המבורג כלייזמר ועוד רבים נוספים.

 

שטרית מוסיף כי “השילוב בין אמנים מהמוסיקה ‘הישראלית’ עם אמני הכליזמר והמוסיקה ‘היהודית’ מסמל את פניה של העיר צפת ואת פניו של הפסטיבל, המושך אליו מדי שנה עשרות אלפי מבקרים, בהם חילוניים ודתיים, מבוגרים וצעירים, מבקרים מהארץ ותיירים ממדינות שונות ברחבי העולם – כל אחד מוצא בפסטיבל חיבור תרבותי-ערכי והכול-הכול בחינם לקהל הרחב, דבר שכמעט ואין לו אח ורע בישראל”.

 

חגיגות הפסטיבל יתחילו כבר שבוע לפני בעיר צפת ובמכללה האקדמית עם הפרויקט המוזיקלי של כיתות האמן הבינלאומיות, בהנחייתם של גדולי נגני מוזיקת הנשמה היהודית ומרצים בעלי שם מרחבי העולם.

 

הפרויקט הבינלאומי של כיתות האמן יתקיים במתחמים השונים של קמפוס המכללה, בהנחייתם של מוזיקאים מהבכירים בתחומם והקהל הרחב יוכל להגיע ולהתרשם מהחזרות ומהשעורים וגם מן המופעים הגדולים שייערכו בשעות הערב במתחם בית בוסל, באודיטוריום וברחבת בית וואהל שבמכללה. במקום יתקיימו ערבי ג’ם-סשן עם הרקדות כליזמר, קונצרט קלאסי, ומופע הסיום בהשתתפות של למעלה מ-120 מוזיקאים יחד על במה אחת. מופע זה יהיה מופע הפתיחה החגיגי של פסטיבל הכליזמרים הבינלאומי. מנהל הפסטיבל שטרית אומר כי “החגיגה תהיה רצופה והקהל הרב יוכל ליהנות משבוע מוסיקלי מיוחד במינו. כולם מוזמנים לחגוג עימנו את חג הכליזמרים!”.

 

 

הגברת הראשונה

אחת המוזיקאיות המעניינות שתופיע בפסטיבל היא החזנית עדי ארד, זמרת-יוצרת ושחקנית תיאטרון מוערכת, שהיא גם חזנית אורתודוקסית. היא הראשונה בארץ שהופיעה כחזנית מן המניין לצד חזנים בינלאומיים. מאחוריה קריירה ארוכה כשדרנית, זמרת ושחקנית. ארד נחשבת לפורצת דרך במגזר הדתי כיוון שהייתה הראשונה שיצרה את האפשרות להיות חזנית אורתודוקסית קונצרטנטית, ובכך פתחה את עולם החזנות בפני נשים וזמרות שהלכו בדרכה. למידע 8 היא מספרת שהיא מתרגשת להופיע שוב בפסטיבל הכליזמרים בצפת: “אני חושבת שמדובר באחד הפסטיבלים הכי יפים בארץ, וגם הכי עמידים”, אומרת עדי. “הפסטיבל מתקיים כבר 30 שנה ברציפות. הופעתי לראשונה בפסטיבל לפני כ-15 שנה, כמה פעמים ברציפות, וחזרתי לפני שנה, כך שאני יכולה לראות את ההתפתחות שלו במהלך השנים. דווקא מבחינת הקהל, הפסטיבל לא מאכזב. הקהל  שמגיע להופעות הוא קהל דינמי, קהל שזז מבמה לבמה. בכלל, כל הבמות נמצאות במקומות מאוד פסטורלים. אף פעם לא יצא לי להופיע מול קהל שעומד מאחורי חלונות או על גדרות או גשרים. שם זה קורה. דבר נוסף הוא שהקהל מאוד מגוון. אפשר לראות ילדים קטנים עם הוריהם ולצידם הסבים והסבתות. חלקם יושבים, חלקם עומדים, זה קסום. בגלל הגיוון, התוכנית שאני מגישה בפסטיבל היא רחבה מאוד והיא נוגעת בכל גיל, בכל מוצא ובכל נפש”.

 

החזנית עדי ארד. צילום דור מלכה

 

עדי תופיע בפסטיבל עם אורית דוקלר על הפסנתר, חן פפה מאיר על כלי ההקשה ודור אסרף על הסקסופון והחלילים. היא תשיר לקהל הרחב ותדבר בין לבין. “אני מאוד מזוהה עם המוזיקה היהודית”, אומרת עדי. “אני גם חזנית, הראשונה בארץ, וגם זמרת יוצרת. גם השירים המקוריים שלי עוסקים באמונה ובאנושיות. הנישה הזאת של מוזיקה יהודית היא חלק ממני. לא סתם הזמינו אותי להופיע בפסטיבל. אני מביאה לתוך עולם הכליזמרים את הגיוון הנשי המודרני. כל ההוויה שלי והמוזיקה שלי היא פרו נשית. אני מדברים הרבה על אימהות, נשיות ואמונה בצורה מודרנית. העיבודים לשירים שאני שרה הם שילוב של מוזיקת עולם, קצת מהמזרח וקצת מהמערב, ומקצבים מכל המקומות. המוזיקה היהודית הייתה פעם ארכאית מאוד וחשוב לי להראות שאני מעודכנת במה שקורה סביבי. אני חיה את ההווה, MTV פתוח אצלי כמעט תמיד, אני קוראת עיתונים, ובכל זאת אני בוחרת לקחת את הניגונים של המוזיקה היהודית עליה גדלתי ולהגיש אותם בעטיפה שמתאימה להיום, ולהגיד: הנה, גם לזה יש מקום”.

 

ובכל זאת, נשים דתיות בדרך כלל לא מופיעות מול קהל מעורב

 

“זה לא שהן לא מופיעות, פשוט לא נותנים להן להופיע. אני לוחמת לא קטנה. גדלתי בבני ברק בבית דתי מאוד, אבל מגיל צעיר ההורים שלי הבינו שאני זמרת ושאני צריכה את הבמה, אז הם החליטו לעמוד מאחוריי בכל מצב. הם אמרו לי שאני חייבת להפיץ את הבשורה ושזה הייעוד שלי בעולם, ואז החלטתי שאני לא מופיעה רק בפני נשים”.

 

בתור אישה דתיה, היה לך קשה עם הבחירה הזו?

 

“אני מכירה את ההלכה היטב וגם את המשפט הידוע ‘קול באישה ערווה’, אבל אני חושבת שהוא לא רלוונטי להיום. הוא רלוונטי לזמן בו הוא נכתב אבל לא לעידן שבו גם דתיים מכניסים לביתם טלויזיה ואינטרנט וחשופים לעולם החיצוני. זה כן מתאים לאנשים שחיים בחברה סגורה ללא שום קשר לעולם החיצוני, למקפידים ביותר שנמנעים מהכל. הייתה לי מלחמה עד שנהייתי החזנית הראשונה בארץ. פרצתי דרך שלא הייתה קיימת בעבר. עם זאת, אני עולה על הבמה כאישה, ומגישה תכנים רוחניים. הטקסטים שלי אינם פרובוקטיבים, אני לבושה בצורה מכבדת ואני מדברת בצורה מחזקת על הרוח והאמונה, לא להיפך. אני מאמינה שזה הייעוד שלי. למשל, יש חילוניים שאוהבים את המוזיקה היהודית, אבל הם לא יגיעו לקונצרטים הכבדים של החזנות, הם יעדיפו להגיע למקום שהמוזיקה יותר נגישה אליהם. לצורך העניין, אני נגישה להם יותר, ואני לא חושבת שיש בזה משהו פסול, להיפך”.

 

פסול לא, אבל בהחלט לא אופייני

 

“באופן כללי בחיים אני לא עושה דברים אופיינים, זה חלק ממי שאני. אני לא הולכת לפי מה שהנהיגו אותי, אלא באמת מפתחת מחשבה עצמונית רוחנית. וזה לא שלא אכפת, כי אכפת לי מאוד, אבל אני שלמה עם זה”.

 

ואיך הסביבה מקבלת את זה?

 

“תראי, זו השנה השנייה ברציפות שאני מוזמנת להופיע בפסטיבל וזה אומר המון. גם על הקדמה שלו, גם על המנהל המקסים של הפסטיבל וגם על השינוי שמתרחש לאט לאט. היום יש הרבה יותר פתיחות לנושא. בתחילת דרכי היה לי קשה מאוד. גברים לא אהבו את החוצפה שלי, לא הבינו מי זאת הבלונדינית הזאת שבאה והעזה להופיע בפני קהל מעורב עם פרקי חזנות. היום זה כבר אחרת. יש נשים דתיות רבות שמופיעות ואפילו מושמעות בגלגל”צ, יש לזה הרבה יותר מקום”.

 

מתי ממש הרגשת שהצלחת?

 

“את הגושפנקא שלי קיבלתי בתאטרון הבימה, שם הופעתי במשך חמש שנים. הופעתי כחזנית והצלחתי להביא את הניגונים היהודיים לתאטרון הלאומי של ישראל. רק אז הקהל הדתי ראה שאני מייצגת אותו נאמנה. הוא ראה שהצלחתי להביא לחוד החילוניות את הנשמה והצניעות היהודית, ומאז פשוט קיבלו אותי בחום. היום אני מקבלת חיבוק גדול מהקהל ולא אנטי כמו בתחילת הדרך. בהתחלה לא הבינו איך אני קוראת לעצמי דתיה אם אני מתהלכת ללא כיסוי ראש, אבל המושג ‘דתיה’ הוא כל כך מורכב. אני קוראת לעצמי אישה מאמינה שרואה את החיים בראייה השגחתית”.

 

איך ההרגשה לקראת ההופעה בפסטיבל השנה?       

 

“אני מתרגשת מאוד. יש אינספור פסטיבלים הקיץ ואני מופיעה בעוד הרבה מקומות, אבל משהו בפסטיבל הזה שונה מהשאר, כאילו לא נגעו בו והוא נשאר טהור. זה באמת אחד הפסטיבלים הכי אותנטים והכי מרגשים שיש. אני בטוחה שגם השנה תהיה חוויה”.

 

פסטיבל הכליזמרים, 22.8-24.8, צפת

 

 

 

 

 

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn