בחזרה לספסל הלימודים

זמני השינה והרגלי האכילה השתנו, ועלינו ההורים מוטלת האחריות לחשב מסלול מחדש. לאחר שהות ממושכת בבית, הילדים יחזרו לספסל הלימודים, אך האם הם מגיעים רעננים עם כוחות מחודשים?

לקראת החזרה ללימודים המומחים של מכבי מציעים דרכי התמודדויות החל מהמלצה לשעות שינה נכונות, דרך משקל אידיאלי לתיקי הגב וגם כיצד חשוב לטעון את הגוף באנרגיה לאחר הצום של הלילה.

מכירים את זה שחופשת הקיץ עומדת להסתיים, אך הרגלי החופש עדיין נמצאים? ככה זה כשבני הנוער התרגלו לשינה לא שגרתית, להירדם בשעות הקטנות של הלילה ולהקיץ בצהרי היום. בכדי למנוע עייפות ובכדי להתחיל את השנה רעננים.

ד”ר עופר בלומנפלד, מומחה לרפואת משפחה מכבי מחוז צפון.
צילום: מכבי שירותי בריאות

פנינו לד”ר עופר בלומנפלד, מומחה לרפואת משפחה מכבי מחוז צפון להתמודדות עם האתגר. “מומלץ שילדי בית הספר היסודי ישנו כעשר שעות שינה רציפה בלילה ועל כן אם מתעוררים להסעות ב06:30 ילכו לישון עד לשעה 21:00. בהתאם מומלץ שבני הנוער הלומדים בחטיבות הביניים והתיכון ישנו בממוצע 9 שעות ועל כן ילכו לישון לא יאוחר מ22:00”.

כשבוע לפני החזרה ללימודים על ההורים לחזור לשגרה הכוללת הקפדה על שעות שינה מינימליות על פי גיל ועל שעת שינה.

בנוסף, יש לשים דגש על צמצום זמן מסכים- משחקי מחשב, צפייה בטלוויזיה וטלפונים החכמים הבאים על חשבון פעילויות חברתיות בעולם האמיתי, על חשבון שעות שינה ומעודדים יושבנות –במקום אורח חיים פעיל.

לימור אילוז, פיזיותרפיסטית מחוזית מכבי מחוז צפון.
צילום: מכבי שירותי בריאות

כאשר הילדים יחזרו לפקוד את הכיתות מדי יום, הם גם יחזרו לשאת משקל רב בתיקי בית הספר שעלול להכביד על גבם. אז מה עושים?

לימור אילוז, פיזיותרפיסטית מחוזית מכבי מחוז צפון, ממליצה כיצד לבחור את התיק המתאים וכיצד לסדר אותו כך שיתאים באופן מיטבי. ” הטיפ המרכזי והחשוב מכולם הוא להשקיע מאמץ ומחשבה בבחירת הילקוט.

ישנה חשיבות רבה להתאמתו שכן באמצעותו ניתן למנוע עייפות, כאבים חזקים ונזקים מצטברים לגב”. לדבריה, חשוב להקפיד כי משקל הילקוט לא יעלה על 15% ממשקל הילד הנושא אותו. על הילקוט להיות עשוי מחומרים חזקים אך קלי משקל. בכדי להקטין את העומס, בתא הגדול, הקרוב ביותר לגב, יש לשים את הספרים הכבדים. בתאים הקטנים והרחוקים יותר יש לשים את הפריטים הקלים והקטנים. 

רותי מיכאליס גרינולד, דיאטנית קלינית ומנהלת מכבי אקטיבי
צילום: מכבי שירותי בריאות

מה לגבי התזונה? תקופת החופש וגם הבידודים לעיתים,  הובילו את הילדים להימצא יותר בביתם וגרמו לצריכה מוגזמת של חטיפים וממתקים, והנאות מאוכל לא בריא במיוחד.

איך נתגבר? רותי מיכאליס גרינולד, דיאטנית קלינית ומנהלת מכבי אקטיבי- המרכזים לטיפול בעודף משקל בילדים במחוז צפון, טוענת כי אוכל לא בריא אינו הפתרון לשעמום, לבדידות ולתסכול. 

תפקידם של ההורים, להקשיב, להבין ולדבר גם על הרגשות שעולים ולא לפצות באוכל. חשוב להקפיד על אכילה ביחד עם הילדים ועם מגוון של ירקות וגם קצת פירות.

לתת דגש על הכנת כריכים בריאים לבית ספר ולאכול כבר לפני היציאה מהבית, כדי לטעון את הגוף באנרגיה לאחר הצום של הלילה. לשתות רק מים והרבה.

עוד ממליצה לשתף את הילדים בהכנת האוכל, במילוי הבקבוקים במים. “חשוב שיהיו חלק מהעשייה למען בריאותם. תנו להם אחריות, ואל תוותרו. חפשו יחד איתם חוגי ספורט מהנים וגם צאו איתם לפארקים לפעילות משותפת. הכל יחד יתרום לחיזוק גופם וגם לחיזוק המערכת החיסונית שתגן עליהם. עזרו להם להיות בריאים בגופם ובנפשם”.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn