השבוע נחנך מכון ההקרנות הראשון אשר יספק שירות למטופלים מאיזור הגליל, טבריה, כרמיאל ורמת הגולן, המכון הראשון אשר נמצא צפונית לחיפה.

הקמת המכון אכן תמנע ממטופלים רבים להדרים עד חיפה על מנת לקבל טיפול, אך עבור חולי הסרטן, השמחה מהולה בעצב גדול. אפרת “שושה” אונימה, חולת סרטן, אומרת: “כשמטופל אונקולוגי מגיע לצפת ומאושפז במחלקה פנימית, כי אין מחלקה אונקולוגית, זה חמור מאוד”.

 

שירי פריאנט

 

הפערים בין מערכת הבריאות במרכז לזו שבפריפריה עדיין עצומים. עם זאת, השבוע יש על מה לחגוג. השבוע נפתח מכון ההקרנות של הצפון לטיפול בחולי סרטן בבית החולים “זיו” שבצפת. רק שישה מכוני הקרנות פועלים בבתי החולים הציבוריים בארץ. המכון החדש יספק שירות למטופלים מאיזור הגליל, טבריה, כרמיאל ורמת הגולן, והוא בעצם המכון היחיד אשר נמצא צפונית לחיפה. הקמת המכון תמנע סבל ממושך וחוסר צדק של אלפי חולי סרטן אשר נאלצו להיתקע בדרכים לקבלת טיפולים בחיפה ובתל השומר.

 

ד”ר סלמאן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו, מברך על הקמת המכון ואומר כי זהו רגע מכונן והאירוע הרפואי החשוב ביותר שהתחולל בעשור האחרון בצפון. “חזון המרכז הרפואי מתמקד בהענקת שירות רפואי מקצועי איכותי ושלם לתושבי האזור. רכשנו את המאיץ המתקדם והחדיש ביותר שקיים להקרנות בגידולים סרטניים וגייסנו את האנשים הטובים בתחום. לטובת המטופלים שלנו אנו מקיימים שיח ושיתוף פעולה עם בית החולים שיבא תל השומר, המגבים ומלווים אותנו לאורך כל הדרך ועל כך אני מודה להם ומלא הערכה. אנו נמשיך לקדם את הבריאות, להתפתח ולהוביל למצוינות בדרך להגשמת החזון למען התושבים”.

 

פרופ’ ג’מאל זידאן, מנהל המערך האונקולוגי בזיו, מוסיף ואומר: “אני נרגש להגיע לרגע שבו חולים וחולות סרטן לא ייאלצו לוותר על שירות ההקרנות, רק בכדי להימנע מנסיעה ארוכה וטלטול כל המשפחה אל מחוץ לשגרת חייהם. טיפולי ההקרנות הינם טיפולים מצילי חיים שאף אדם אינו צריך לוותר עליהם בשל המרחק והקושי הכלכלי או המשפחתי, ולבצע אותם מיידית בהתאם להמלצה הרפואית”.

 

גם המרכז הרפואי שיבא מברך את בית החולים “זיו” על פתיחת השירות הרדיותרפי. מכון הקרינה יהווה מרכז לווייני, לשיתוף פעולה ופיקוח מקצועי של המרכז הרפואי שיבא, וזאת על מנת להבטיח את איכות הטיפול שיינתן למטופלים ב”זיו”. במסגרת שיתוף הפעולה, רופאים מומחים מהמרכז הרפואי “שיבא” יהיו שותפים בתכנון, ייעוץ וטיפול במכון ההקרנות בצפת. פרופ’ יצחק קרייס, מנהל המרכז הרפואי שיבא אמר: “זהו צעד נוסף של שיבא במימוש החזון של סיוע ופיתוח הפריפריה, מדובר באירוע היסטורי בזכותו סוף סוף גם תושבי הגליל והגולן יוכלו לקבל שירותים רפואיים, אשר לא נופלים ברמתם מאילו שמקבלים תושבי המרכז”.

 

מבית החולים זיו מדווחים כי המכשור שנרכש עבור מכון ההקרנות בצפת ויובא מארה”ב, הינו מודל קדמה של מכשור ההקרנות הטוב ביותר כיום וכולל מערכת מכשור CT סימולטור של חברת ‘טושיבה’ ומאיץ קווי של חברת ווריאן, המאפשרים טיפול בכל סוגי גידולי הסרטן הדורשים טיפול בקרינה, ללא תלות בגודלם ותוך שמירה על האיברים הבריאים הסמוכים אליהם. ד”ר שיאון קורן, הפיזיקאי הראשי בזיו אומר כי “תושבי הצפון שנזקקים לטיפול בהקרנות צריכים לדעת מהיום שהם מקבלים את הטיפול הטוב ביותר והמהיר ביותר שקיים. בתי חולים אחרים מביטים בנו וכבר התעניינו בציוד שאותו ירכשו בעתיד לחוליהם”.

 

מכון ההקרנות בצפת. צילום: בי”ח זיו

 

מבית החולים “זיו” נמסר כי עלות פרויקט הקמת מכון ההקרנות החדש, עומדת על 37 מיליון שקלים, זאת בנוסף לרכישת ציוד הקרנה וציוד ייעודי נוסף בעלות של כ- 20 מיליון שקלים. יש לציין כי מכון ההקרנות החדש יספק שרות לחולי סרטן המתגוררים בגליל העליון, הגליל התחתון, אזור כרמיאל, עמק הירדן, טבריה, עמק בית שאן ורמת הגולן.

 

מכון ההקרנות החדש משתרע על פני שלוש קומות בשטח כולל של 2580 מ”ר, כאשר בחלקו המרכזי של המכון, הוקמו שני חדרים למאיצים קוויים המשמשים להקרנות, חדר למכשיר CT לצורך סימולציות ומחלקת ברכיתרפיה, שיטת טיפול קרינתי בה ההקרנה נעשית מתוך גוף המטופל באמצעות אפליקטורים בה מטופלות בעיקר חולות סרטן צוואר הרחם.

 

בראש המערך האונקולוגי כולו ניצב פרופ’ ג’מאל זידאן, מנהלת יחידת ההקרנות היא ד”ר אולגה בלוצ’ינסקי והפיזיקאי הראשי במרכז ההקרנות הנו ד”ר שיאון קורן. כמו כן, גויס כוח אדם מקצועי מבתי חולים בארץ, שעברו עם משפחותיהם להתגורר בצפון. בימים אלו, מכון הקרינה נמצא בתהליך קליטה של רופאים נוספים (רדיותרפיסט ונוירו כירורג), פיזיקאים ורנטגנאים.

 

הקמת מכון ההקרנות לחולי סרטן ערכה כשנתיים בה הוכשרו התשתיות, הושג הציוד המתקדם ביותר מארה”ב ומונה צוות רפואי מיומן ומקצועי מהארץ ומחו”ל. לאחר שמועד הקמתו נדחה מספר פעמים, ביום ראשון חנכו חגיגית את המכון החדש.

הקמת המכון דרשה מאבק של שנים בהובלת המרכז הרפואי זיו, ראשי הרשויות באזור, המטופלים ותושבי הגליל, עמותות שונות וארגונים, כמו עמותת “שתיל”, סטודנטים ממכללת תל חי ועוד. במכון האונקולוגי בזיו מטופלים ונמצאים במעקב אלפי חולים אונקולוגים, אליהם מתווספים מידי שנה  כ- 500 מטופלים חדשים. קיימת עליה בשיעור הלוקים במחלת הסרטן על סוגיה השונים. המכון האונקולוגי במרכז הרפואי זיו ביצע עד היום אבחון, מעקב וטיפול אונקולוגי מכל הסוגים. כעת הוא גם יוכל לטפל בהקרנות, עם ציוד חדיש וטוב.

 

ומה אומרות בעלות הנסיון על הקמת המכון?

 

ללא ספק, מדובר בצעד אחד קדימה לשדרוג מערכת הבריאות בפריפריה הצפונית. מכון ההקרנות החדש מציב את בית החולים “זיו” בשורה אחת יחד עם מרכזי הרדיותרפיה המתקדמים בארץ. עם זאת, הדרך לצמצום הפערים עוד ארוכה. ככה אומרות שלוש נשים אשר התראיינו למידע 8 בעבר על החיים בצל המחלה והקושי להתמודד איתה, בעיקר בגליל.

 

אפרת “שושה” אונימה אומרת: “אני שמחה שיש התקדמות בפן הרפואי בצפון, אך זה עדיין מעט מדי. צריך לזכור שהרבה מתושבי הצפון עדיין ממתינים שבועות וחודשים לתורים עבור רופאים מומחים. ברוב הפעמים לוקח זמן רב מדי בשביל לאבחן בעיות רפואיות חמורות. זה נחמד שנפתח מכון הקרנות בצפת, אבל זה לא מספיק. כשמטופל אונקולוגי מגיע לצפת ומאושפז במחלקה פנימית, כי אין מחלקה אונקולוגית, זה חמור מאוד. אצל רוב המטופלים האונקולוגים, מערכת החיסון חלשה והגוף לא יכול להתמודד עם וירוסים וזיהומים. אז זה יפה שהקימו את המכון, אבל יש עוד דרך ארוכה לעשות למען הרפואה בצפון”.

 

ללי גרציה מקיבוץ דפנה אומרת: “זהו יום חג אבל מהול בעצב. מצד אחד, צריך להודות בקול שמחה וצהלה כי מדובר בשינוי מדהים, זוהי סנונית של אור ותקווה. זה מקצר בחצי את זמן הנסיעה לטיפולים ואני מודה על כך. מצד שני, זה קצת מדי. עדיין חסרות מיטות אשפוז ועוד דברים רבים ונוספים. אני לא ממעיטה בערך של מרכז ההקרנות ואני יודעת כמה אנשים עבדו עליו, מדובר בעשרות שנים של עבודה מאומצת, אבל אסור לרגע להוריד את הרגל מהגז.”

 

ללי גם מתייחסת לעניין המחלקה האונקולוגית בבית החולים. “עדיין לא אישרו את החדרים האונקולוגיים כדי לקבל את החולים, ואין אפשרות להתאשפז במחלקה ייעודית לחולי סרטן. אם אני עולה למיון בצפת וצריכה להתאשפז, אני מתאשפזת בפנימית, שזה גזר דין מוות מבחינתי”.

 

רוני סובול משדה נחמיה אומרת: “מדינת ישראל דוגלת, כביכול, בשוויון לכל אזרחיה, כך שלמעשה מבחינה אזורית זו ממש בשורה משמחת לדעת שסוף סוף יש מענה לאוכלוסיה גדולה מאוד, שלא תזדקק לנסוע למרכז הארץ עבור 5 דקות טיפול  ושגרת יומה תהיה בדיוק כפי שכל מטופל במקום אחר בארץ מקבל.

ברמה האישית זה משמח לדעת שבמידה ואזדקק, המכון נמצא ממש בהישג יד. בעיקר משמח לדעת שהמכון החדש ילווה על ידי מחלקת הרדיולוגיה מבית החולים תל השומר, שבו אני מטופלת, וכך אוכל לקבל שירות קרוב לבית. יחד עם זאת, לצערי אין עדיין מספיק אונקולוגים בכירים בצפת בכדי שאקבל את הטיפול הראוי לי ביותר. אבל, שינויים מתחילים לקרות והלוואי וגם זה ישתנה בעתיד”.

 

רוני סובול. צילום שירי פריאנט

 

 

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn