השבוע החל באופן רשמי החורף ועימו גשמי הברכה המרווים את האדמה ומסמנים לזרעים שזה הזמן לנבוט ולצמוח.
אך יחד איתם מביא החורף גם תופעה לא נעימה של דכדוך או עצבות האופיינית לתקופה זו של השנה.

מי לא מכיר את הדכדוך או העצבות התוקפת אותנו בימי החורף הקרים והגשומים?, מי לא מרגיש את הקושי להתעורר בבוקר קר, ולצאת מהמיטה החמה?.
גם שקיעת השמש המוקדמת בימים אלו גורמת להרגשה כבדה ולרצון לסגור כבר את היום ולקוות ליום בהיר ושמשי שיעודד אותנו.
יש המתייחסים לתופעה זו כהפרעה עונתית במצב הרוח ומחקרים שנעשו בנושא מצאו שכאחוז אחד מהאוכלוסייה בארץ סובלים מדיכאון חורף קליני ובמדינות הקרות יותר השכיחות גבוהה יותר. אך לצד תופעת הדיכאון החורפי יש רבים הסובלים מהרגשה של כבדות, עצבות וחוסר אנרגיה, אמנם הם ממשיכים לתפקד אך בעוצמה נמוכה יותר וההרגשה הכללית נעימה פחות.
ההבדל המשמעותי בין דיכאון חורף לבין הדכדוך המוכר לרבים מאיתנו, הוא בעוצמת התופעה ובמידה בה היא מפריעה לתפקוד שלנו.
אחת הסיבות המרכזיות לירידה במצב הרוח בחורף היא צמצום החשיפה לאור, הן בגלל השקיעה המוקדמת והן בגלל הקור המונע מאיתנו להסתובב בחוץ ולהיחשף לקרני השמש. גם צמצום הפעילות הגופנית שלנו בחורף (מאותן סיבות) מגביר את הסיכון לחוות דכדוך ובאופן כללי יש הרגשה שבחורף כולנו נסגרים ומצטמצמים יותר ואולי גם זה תורם לתחושה הכללית של “מתי כבר יגיע האביב”?

מספר פעולות פשוטות שנאמץ לעצמנו יוכלו להפחית את התופעה ואף למנוע אותה.
הכירו בתופעה.
אם אתם מרגישים ירידה במצב הרוח, קושי לצאת מהמיטה, ירידה בתפוקה בעבודה, עליה בחשק למתוקים ופחמימות וירידה כללית ברמת האנרגיה שלכם, זה הזמן להתחיל לפעול כדי לצמצם את התופעה.
החשפו יותר לאור.
צאו לטיול בשמש, נסו למצוא זמנים בהם אתם חשופים לשמש תוך כדי עבודה או בשעות הפנאי. פתחו את התריסים בבית ונקו את השמשות כדי שקרני השמש יאירו את ביתכם.
קומו מוקדם בבוקר ונצלו את שעות האור המעטות והעסיקו עצמכם בפעילות מהנה כמו גם במחשבות חיוביות. ככל שתקדימו להשקיע בעצמכם בשעות הבוקר כך תחסכו ירידה במצב הרוח בשעות המאוחרות יותר.
הרבו בפעילות גופנית ובעיקר באור. פעילות גופנית מגבירה שחרור של אנדומורפינים ומשפרת את מצב הרוח.
היזהרו מכניעה למתוקים.
כשמצב הרוח שלנו ירוד יש לנו נטייה לצרוך מתוק. העלאת הסוכר משפרת (לרגע) את מצב הרוח אך שחרור האינסולין מוריד את רמת הסוכר ואז נרגיש ירידה שתוביל לצריכה נוספת של סוכרים ופחמימות. זו אחת הסיבות להשמנה בחורף. שימרו על דיאטה מאוזנת ותמנעו תנודות ובעיקר נפילות במצב הרוח.

ואם כל העצות הללו לא עזרו לכם, אמליץ לפנות לאיש מקצוע ולשקול טיפול שיסייע לכם להתגבר על התופעה.

נקיטת פעולות אלו בתחילתו של התהליך יגבירו את הסיכוי להיחלץ מהמצב ולהמשיך לשמור על רמת פעילות ומצב רוח טוב לאורך זמן.
בין לבין, רצוי גם להינות מתוצרי הלוואי של החורף ולהגביר ולחזק את הקשר המשפחתי, כי כולם נשארים בבית, להתכרבל עם ספר טוב וכוס תה, ולהתקרב פיזית ורגשית אל בני המשפחה.
שבת שלום

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn