למרות התפילות המרובות של תושבי הגליל להציל את חייו, נקבע מותו של הפעוט אימרי פחימה ז”ל, ביום שישי שעבר, שלושה ימים לאחר שהובא לבית החולים “זיו” עם וירוס שגרם לכשל מערכתי בגופו. מהם התסמינים ומה צריך להדליק נורה אדומה?

 

שירי פריאנט

 

טרגדיה בצפון: אימרי פחימה ז”ל, בן השנה וחודשיים, הובא ביום שלישי שעבר לבית החולים “זיו” שבצפת על ידי מד”א. הוא הגיע לבית החולים במצב של שוק, כשל מערכתי כללי, פרכוסים וחום גבוה של 40 מעלות. השמועה התפשטה מהר, בגליל כולו, ובקרית שמונה בפרט, אנשים רבים התפללו עבור חייו. הפעוט שהונשם והורדם, לא הצליח להתגבר על הוירוס הקטלני, ולאחר ניסיונות רבים להציל את חייו, נאלצו הרופאים לקבוע את מותו בלילה שבין חמישי לשישי שעבר. הורים של פעוטות ששהו עם אימרי ז”ל בגן, פנו לבית החולים להיבדק. חלקם שוחררו וחלקם אושפזו לצורך בדיקות נוספות והשגחה. דיברתי עם ד”ר יורי וינר, מנהל היחידה לטיפול נמרץ ב”זיו”, על מנת להבין מהו אותו וירוס שגרם למותו של אימרי ז”ל ומהם התסמינים שידליקו אצלנו נורה אדומה.

 

באיזה מצב הובא אליכם אימרי ז”ל?

 

“הפעוט הגיע לבית החולים במצב של כישלון רב מערכתי. לא מדובר בחיידק הטורף, אלא במחולל ויראלי ממשפחת אנטרו-וירוס, והוא נדבק בו. הוירוס פגע במערכת העצבים המרכזית שלו, בלב, בכליות, בכבד, במערכת הקרישה. לגוף קשה מאוד להתמודד עם העומס הזה. ראינו מול עינינו כי המחלה מאוד סוערת ומאוד מאוד מהירה, ולכן כל ניסיון להשתלט על המצב היה בלתי אפשרי. בדרך כלל, כמו במקרה הזה, המחלה נגמרת בסיבוכים קשים ובמקרים של מוות”.

 

כיצד נדבקים בוירוס?

 

“מדובר בהידבקות רגילה דרך מגע. זה יכול להיות גם נשימתי, אבל בדרך כלל זה קורה על ידי מגע. במיוחד ילדים ששוהים זמן רב בגן, שם ההידבקות יכולה להיות גם מצעצוע שהילד החולה נגע בו, או מישיבה ליד מישהו שהשתעל או במגע פיזי”.

 

ובכל זאת, איך הוירוס קטלני עבור מישהו אחד וניתן לריפוי אצל מישהו אחר?

 

“אף פעם אי אפשר לדעת למה אצל ילדים מסוימים זה יתבטא רק בשלשולים או במערכת העיניים ולילד אחר תהיה השפעה קטלנית. זה מאוד תלוי בגנים שלנו, במערכת החיסונית. עדיין אין לכך תשובה מדויקת. מה שכן, ילדים ששהו עם הפעוט בגן הגיעו להיבדק לאחר המקרה, בשביל להיות בטוחים”.

 

כיצד ניתן להבדיל בין מחלת חום רגילה לוירוס קטלני?

 

“יש ילדים עם חום גבוה שמתפקדים כרגיל- משחקים, עירניים. יש לשים לב אם לחום הגבוה מתלווים  מצוקה נשימתית, הקאות מרובות, אם הילד אפתי או ישנוני, אם הופיעה פריחה כלשהי שלא נעלמת. במקרה כזה יש מיד להגיע לרופא. גם אם אין חום גבוה ויש סימנים חריגים, כגון: פרכוסים, הקאות מרובות, אפתיות וישנוניות, יש להגיע לבדיקת רופא”.

 

יש אפשרות למנוע את התפשטות הוירוס אם תופסים את זה בשלב מוקדם?

 

“אני לא חושב. יש ילדים עם חום שאינם מרגישים סבל רק עד שהמערכות כבר קורסות. יכול להיות ששמים לב למשהו חריג ופחות משעה זה כבר מתפשט בגוף, כך שקשה מאוד לזהות את זה בזמן. אני ממליץ להפעיל שיקול דעת. היום הרפואה מאוד נגישה ואפשר לפנות לרופא מיד שמרגישים שמשהו לא כשורה”.

 

יש לי חום גבוה

 

אלו מידות חום דורשות התייחסות ומה עושים במצב של מחלות חום אצל ילדים? ד”ר אהרון גרומן, מומחה לרפואת ילדים, מנהל היחידה להתפתחות הילד במכבי, מסביר.

 

החורף עדיין כאן ואיתו מחלות החום, מהן סובלים בעיקר תינוקות וילדים. עד גיל חודש, חום מעל 38 במדידה רקטלית דורש התייחסות. מגיל  חודש ועד שלושה חודשים,  חום מעל 38-38.2 במדידה רקטלית נחשב משמעותי. מגיל 3 חודשים ועד גיל 3 שנים, חום גבוה נחשב מ-38-39 במדידה רקטלית וחום מדאיג מעל 39 במדידה רקטלית. בילדים מעל גיל 3 שנים ובוגרים יותר, חום גבוה הוא מ-37.8 ועד 39.4 במדידה אורלית. חום מדאיג הוא חום מעל 39.5.

 

מהן הדרכים הטובות ביותר למדידת חום?

 

מדידת חום בפי הטבעת (מומלץ לילדים עד גיל 3 שנים)

 

מדידת חום רקטלית היא זו שנחשבת ל”טמפרטורת הליבה”, ולפיה נעשו רוב העבודות על חום. מדידה זו שכיחה בעיקר בילדים קטנים, עד גיל 3 (אסור להשתמש בה בילדים הסובלים במחסור בכדוריות דם לבנות – נויטרופניה). יש לחטא היטב את המדחום ולמרוח את קצה המדחום הדיגיטלי בחומר סיכוך. מומלץ להשכיב את הילד בתנוחת שכיבה על בטנו, כשהוא רכון על ברכיו, להחזיק בישבנו של הילד ולהכניס באיטיות את המדחום לתוך התעלה בפי הטבעת, כסנטימטר עד שניים (יש להקפיד לא להכניס עמוק מדי). יש להחזיק את המדחום במקומו למשך 2 דקות. קריאת טמפרטורה במדידה בפי הטבעת בדרך כלל גבוהה ב-0.6 מעלת צלזיוס, לעומת קריאת הטמפרטורה במדידה בפה.

 

מדידת חום באוזן (לילדים בני 3 חודשים או יותר)

 

מדידה זו נעשית עם מד חום מיוחד לאוזן, הקורא את טמפרטורת עור התוף. אם תעלות האוזניים מלאות בשעווה – דיוק המדידה נפגע. יש לפעול על פי הוראות היצרן ולהקפיד להשתמש בשרוולי/כיסויי הפלסטיק, המצורפים למדחום, לפני הכנסתו לתעלת האוזן. מדי החום לאוזן מצויים בשימוש נרחב, כי הם מודדים את טמפרטורת הגוף במהירות רבה, ולעיתים בתוך שניות.

 

מדידת חום בפה (לילדים בני 4 שנים ויותר)

 

חשוב לדעת כי בעת מדידת חום באמצעות הפה, יש להמתין לפחות 15 דקות, אם הילד שתה נוזלים חמים או קרים לפני מדידת החום. יש להכניס באיטיות את קצה המדחום הדיגיטלי מתחת ללשון ולבקש מהילד להחזיק את המדחום במקומו על ידי סגירת השפתיים, מבלי לנשוך את המדחום, למשך 2 עד 3 דקות.

 

מדידת חום בבית השחי (לילדים בכל גיל)

 

יש לשים את קצה המדחום הדיגיטאלי מתחת לבית השחי של הילד, כאשר הזרוע צמודה לגוף, אך איננה מתוחה. יש להמתין 3 עד 4 דקות לפני הוצאת המדחום. קריאת טמפרטורה במדידה בבית השחי, בדרך כלל נמוכה ב-0.5 מעלת צלזיוס, לעומת קריאת טמפרטורה רקטלית.

 

 

במידה שהילד סובל מחום, חשוב להקפיד:

שתייה מרובה – על מנת למנוע התייבשות. חילוף החומרים עולה בשעת חום ודורש יותר מים.

לבוש מתאים – בהתאם לעונה ולצרכי הילד, אין לעטוף אותו בשכבות לבוש רבות.

אמבטיה – הורדת החום באמצעות הזרמת מים באמבטיה על הילד.

מתן תרופה– במידה שהחום לא ירד מומלץ לתת משכך חום.

אוורור – להקפיד על חדר מאוורר עם טמפרטורת חדר רגילה .

להימנע משימוש בכוהל – לא למרוח כוהל על גוף הילד. כוהל נספג היטב דרך העור ויכול לגרום לירידת רמת הסוכר ולפגיעה בילד.

להימנע מלעטוף הילד במגבות רטובות זה מונע את פעולת האידוי הטבעית המורידה את החום.

 

 

תמונת אילוסטרציה

 

 

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn