מטעי אבוקדו בגליל העליון
צילום: ראובן דור

השנה ירשם שיא של כל הזמנים ביבול האבוקדו בארץ שיעמוד על כ- 210 אלף טון כאשר עד כה יבול האבוקדו הממוצע בשנה עמד על כ- 120 אלף טון. עלייה של כמעט 100% שנובעת מגידול משמעותי שחל בשנים האחרונות בהיקף שטחי מטעי האבוקדו בארץ, כאשר בכל שנה מתווספים אלפי דונמים, בנוסף לכך שאירועי קיצון במזג האוויר שהופיעו לאורך השנה, לא פגעו במטעי האבוקדו בשונה משנה שעברה  בה ניזוקו כ- 20 אלף טון מהיבול.

השנה מתקיים ייצוא של כ-50% מתוך יבול האבוקדו השנתי, בעיקר למערב ומזרח אירופה, וכן ליפן בהסכם שנחתם לפני כשנה, הסכם ראשון לייצוא אבוקדו מזן האס – הפופולארי ביותר בעולם, כאשר שאר היבול (50%) מיועד לשוק המקומי. בנוסף, בימים אלה מתנהלים מגעים ראשונים, לפתיחת ייצוא האבוקדו הישראלי לאיחוד האמירויות והודו.

על פי נתוני מועצת הצמחים בחודשי שיא עונת האבוקדו מחודש אוקטובר עד לחודש דצמבר לערך  נמכר קילו אבוקדו לצרכן בישראל במחיר ממוצע של בין 6-9 שקלים בלבד, כאשר המחיר לחקלאי עבור קילו אבוקדו בעונה זו הינו בין 2-3 שקלים בלבד. המחירים משתנים בכל חודש בהתאם לסוג הזן וכמות ההיצע לאורך השנה כולה.

ירון בלחסן- מנכ”ל ארגון מגדלי הפירות בישראל
צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל

מנכ”ל ארגון מגדלי הפירות בישראל ירון בלחסן אומר כי, בזכות תכונותיו הבריאותיות נמצא האבוקדו בקטגורית ה’סופר פוד’ והביקוש לצריכתו עולה בעולם כולו. עובדה המעודדת חקלאים רבים לגדל אבוקדו. בלחסן אומר כי, רק בשנתיים האחרונות נטעו עוד כ- 20,000 דונם מטעי אבוקדו, עיקרם באזור הנגב המערבי ובעוטף עזה, וכיום היקף מטעי האבוקדו עומד על כ- 140,000 דונם. כמו כן נחשב האבוקדו לפרי הייצוא המוביל בישראל.

ראובן דור- מנהל יחסי חוץ ומנהל מחקרים סובטרופיים במו”פ צפון במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל.
צילום: אלבום פרטי

ראובן דור, מנהל יחסי החוץ ומחקרים סובטרופיים במו”פ צפון במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, ויו”ר שולחן מגדלי האבוקדו במועצת הצמחים מסביר כי, ענף האבוקדו נחשב לאיתן, בעל תמורות גבוהות לאבוקדו בשוק המקומי ובשווקים בחו”ל.

שוק גידול האבוקדו העולמי הוערך בשנת 2018 ב-13.64 מיליארד דולר ובשנת 2026 צפוי שווי השוק לצמוח ולעמוד על כ- 21.56 מיליארד דולר, מגמה זו צפויה להימשך גם בעתיד, מאחר וכיום בענף האבוקדו ההיצע עולה על הביקוש.

בישראל הענף מצליח לשמור על התייעלות עקבית בהתאם לשטחי גידול נרחבים מהרגיל לצד איום משבר האקלים, בשילוב מחקר מתקדם שמתקיים בשיתוף פעולה של מכון מחקר וולקני ומו”פ צפון, במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, המאפשר שיפור היבולים, התמודדות יעילה עם שינויי האקלים, השקיה, דישון, שיפור האבקה, פתרונות לאיכויות המים, והתגברות על הסירוגיות הרבה המאפיינת את זן האבוקדו ‘האס’.

בנוסף לפיתוח והשבחת זנים חדשים ועמידים, דוגמת הצלחת מחקר חדש שהתקיים ב’מרכז לחדשנות בפוסטהארבסט’ ( PostHarvest) במכון המחקר מיגל, כחלק מפרויקט ‘אבוקדו כל השנה’, הנתמך על ידי קרן המדען הראשי, למו”פים חקלאיים, במשרד החקלאות במסגרתו הצליחו החוקרים לאסם אבוקדו למשך שנה שלמה המיועד לשיווק. תוצאות מחקר זה אף יסייעו בהוזלת מחיר האבוקדו לצרכן ונגישות לפרי הישראלי.

עוד מציין דור כי, זה עתה הסתיים קטיף זן גליל והזן דיי והחל קטיף זן אטינגר וזן האס, הנחשבים למבוקשים ביותר בקרב הצרכן הישראלי, זן האס צבעו שחור-סגול, קליפתו מחוספסת וטעמו אגוזי וארומתי, זן האטינגר- הינו פרי גדול וירוק הידוע בצורתו האגסית ומרקמו חלק. בחודשים נובמבר- דצמבר ימשך קטיף האטינגר והאס, אליו יצטרפו זני פינקרטון, פוארטה, ודמוי האס. בחודשים ינואר-אפריל נמשך קטיף האס, פינקרטון ודמוי האס, ובחודשים מאי- יוני ייקטף זן ריד, האחרון בעונה. “ישראלי צורך בממוצע בין 8-9 קילו אבוקדו בשנה, כאשר שיא צריכת האבוקדו הינה בחודשים דצמבר, ינואר ופברואר. קטיף האבוקדו מתקיים כמעט לאורך כל השנה, עם פריסת זנים רחבה במיוחד, כאשר מתוך כ- 140,000 דונם אבוקדו, 70,000 דונם ממוקמים בגרנות, מטה אשר, משגב וזבולון, כ- 44,000 דונם בעמקים הצפוניים, מטה יואב, עוטף עזה ואשקלון, ו- 26,000 דונם באזור ברחובות, השפלה ובחוף הכרמל” אומר דור.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn