השבוע התקיים שבוע התזונה הארצי שצוין ברחבי הארץ ובמרכז הרפואי “זיו”, שבוע התזונה נערך בסימן תזונה בריאה, מבוססת דיאטה ים תיכונית,עם ריבוי של ירקות, פירות, דגים ואגוזים בתפריט הצריכה, בדגש על מזון טרי. תזונה בריאה מביאה לחיזוק מערכת החיסונית ואריכות ימים, מרפאת, ואף מונעת מחלות. 

אתי אמיר (45) תושבת הגליל ממושב כרם בן זמרה עובדת במרכז הרפואי “זיו” 21 שנה כתזונאית, עם תואר שני בתזונה ומחקר פעיל בבית החולים “זיו” שעוסק באומגה 3 והפרעות קשב וריכוז. אתי מנהלת את המחלקה לתזונה בשלוש שנים האחרונות עם מערך של 17 דיאטניות המספקותשירות תזונתי למחלקות השונות בבית החולים, וכלל המטופלים, כחלק בלתי נפרד מהטיפול הרפואי של המטופלים והריפוי. אתי התמקצעה בתזונה בילדים, ותזונה בסוכרת נעורים, עם ההתמחות קלינית בסוכרת נעורים.

כמנהלת מערך התזונה במרכז הרפואי “זיו” אחראית על נושא המזון והתזונה הבריאה בבית החולים ולקיים אחר הוראות משרד הבריאות, עם מפקחי תזונה גם בחדרי האוכל במרכז הרפואי. ואומרת, כי תזונאית נותנת מענה למגוון תחומים בהם גם חולי סרטן, כאשר במחלקה האונוקולוגיתכחלק מהמערך הטיפולי קיימות תזונאיות שתומכות במטופלים בזמן טיפולים בהקרנות, כימותרפיה או כשהם מאושפזים בבית החולים. בבתי החולים נותנות שירות תזונאיות קליניות המספקת ייעוץ מבוסס מחקרים רפואיים לתזונה בריאה לכל התחומים הרפואיים כחלק מטיפול מרפא ואף מונע מחלות.

אתי מסבירה כי כל תחום בבית החולים מקבל דיאטנית שמומחית לתחום הרפואי. ניתן למצוא דיאטנית כחלק מהמערך הטיפולי בפגיה, במחלקת ילדים, כירורגיה, הפרעות אכילה ובכל המחלקות מקבלים מענה על פי התחום של הדיאטנית. אתי מספרת כי שהחלה במקצוע התזונה היו פחות דיאטניות כמעט בכל המחלקות, וכיום המצב שונה עם דיאטנית כמעט בכל מחלקה עם מענה למגוון תחומים רפואיים.

אתי בחרה בתחום הטיפול בסוכרת בילדים בגלל היכולת לעזור לילדים שחווים מצוקה עם הסוכרת שהיא מחלה כרונית, עם מעקב כרוני, והילדים מגעים באופן סדיר למרפאה. הטיפול התזונתי כולל ליווי תזונתי, מעקב, ולימוד של הילדים אורח חיים חדש עם המחלה. כמו ילד שמקבל אינסולין צריך ללמוד לספור פחמימות. בתחום הסוכרת קיימות סוגיות תזונה נוספותמרתקות, אומרת אתי, לא רק בעיות עם אינסולין , אלא גם בעיות של ילדים עם עודף משקל ותת משקל, כאשר צריך להתאים את האינסולין לאכילה. 

תקופת הקורונה במחלקת התזונה במרכז הרפואי “זיו”.

במחלקת התזונה במרכז הרפואי “זיו” השתתפו במערך החירום להצלת חיים בזמן משבר הקורונה. התפקיד של התזונאים אפשר להם לעבוד גם מרחוק, ולכן שילבו טיפול מהבית והגעה לבית החולים, כאשר במחלקת הקורונה היו שתי דיאטניות שהתמחו בנושא. בזמן הקורונה הפעילות במחלקת התזונה המשיכה לתת מענה לכל שאר החולים במחלקות.

אתי מסבירה כי טיפול במונשמים כתוצאה מהקורונה דורש הזנה באמצעות זונדה. הזנה שדורשת התמחות מיוחדת של דיאטנית, כדי לקבוע את הצרכים התזונתיים וההרכב התזונתי שנדרש למטופל לחיזוק המערכת החיסונית, סיוע לטיפול הרפואי ואף להחלמה. במחלקת התזונה ערוכים לתת מענה במקרה הצורך ולכמות גדולה של מונשמים כתוצאה מקורונה. ומוסיפה, כי יש דרכים לשפר את ההתמודדות עם הקורונה. למשל, לחזק את המערכת החיסונית על ידי ויטמינים מסוימים, לדאוג לחוסר תזונתי, ולתזונה בריאה. גם חולים בקורונה שאינם מונשמים קיבלו הערכה תזונתית וליווי צמוד לאורך כל הטיפול בקורונה. גם במחלקות אלה יש מונשמים שנדרשים להזנה בזונדה, טיפול ומעקב. גם השגרה דורשת את הפעילות שלנו, אומרת אתי. ומוסיפה, תקופת הקורונה הייתה מדאיגה ברמה האישית, כשצריך לדאוג לארבעה ילדים, ושני ההורים עובדים יותר מהרגיל. בבית החולים תקופת הקורונה הייתה מאתגרת עם הצורך להחזיק מערכת של דיאטנים עובדת ומסייעת במאבק בקורונה. “אני גאה בצוות ובאחווה, כולם התגייסו מיד לפעילות עם גמישות בשעות, עם עבודה מהבית ותמיכה בארגון כדי שהעבודה תמשך”.

שבוע הבריאות והתזונה .

בשבוע התזונה התאפשר לתזונאיות במרכז הרפואי “זיו” להציג את המקצוע ויתרונותיו הטיפוליים לציבור. אתי מספר כי התזונאיות הציגו את מקצוע התזונאית וההבדלים בין תזונאי קליני מוסמך ממשרד הבריאות,ליועצי בריאות שעל פי חוק לא יכולים לעסוק בתזונה ולתת מענה זהה.ומסבירה, כי דיאטנים מתבססים על תזונה מבוססת מחקר וראיות רפואיות , ומחויבים לסטנדרטים רפואיים “אנחנו השליחים של המידע המהימן מבחינת התזונה מההיבט הקליני. בבית חולים אנחנו עוסקים במצבי חולי לעומת נושאים ששמנו דגש עליהם בשבוע התזונה כמו השמנה”.

בשבוע התזונה הועברו מסרים של תזונה נכונה לא רק מהיבט רפואי.הועצמו מסרים של תזונה ים תיכונית שמאפיינת את האוכלוסיות והאזור. אתי אומרת, כי תזונה ים תיכונית נבדקה ונמצאה כבריאה ביותר בעולם, ונקשרה מניעתית למניעת מחלות לב וכלי דם, ותחלואה בכלל. עוד נעשה בשבוע התזונה: הצגת הפעילות במחלקת תזונה על ידי תזונאיות המחלקה כאשר הוקמה עמדה בכניסה לבית החולים כדי לתת מענה לכל הפונים והמתעניינים עם מידע על פי תחום העיסוק של כל תזונאית. ההצגה נעשתה באמצעות מיצג של קריקטורות עם הפרצופים של הדיאטנים ובניהם הסברים על הטיפול התזונתי. משרד הבריאות הפיץ חומרי הסברה לחיזוק המערכת החיסונית והתמודדת עם הקורונה , מתכונים בריאים ומידע רב בנושא תזונה בריאה.

גם חדרי האוכל של המרכז הרפואי “זיו” השתתתפן בשבוע התזונה והגישותפריט ים תיכוני עשיר בחדרי האוכל לאורך השבוע. אתי אומרת “הפצנו את הבשורה לתפריט ים תיכוני ותזונה בריאה”.

בנוסף נערכו שלוש הרצאות בזום בנושאים של אכילה רגשית בימי קורונה ואכילה רגשית בכלל עם המרצה והתזונאית דפנה נתן דיאטנית מומחית להפרעות אכילה במבוגרים, הרצאה על תזונה בהריון, הרצאה מרתקת של עינב הרפז. והרצאה של אדית מליראד דיאטנית לכירורגיה ותזונה לחולי סרטן,לפני האבחון, במהלך הטיפול, ובהחלמה.

התפתחת בתחום הרבה שנים מה מעצים אותך?

“רציתי מקצוע טיפולי שבו אטפל באנשים. התלבטתי, בזמן המכינה אם להמשיך ללימודי רפואה” אך לימודי התזונה עניינו אותה ופנתה ללימודי תזונה שהוא לדעתה מקצוע מרתק ומגוון. אתי אוהבת את העיסוק גם בתחום הסוכרת. ולהיות במקום שעוזר לילדים במצוקה מאוד גדולה. גילוי סוכרת לילד זה דבר מאוד דרמטי ולהיות מסוגל לעזור במצוקה זה מרתק ומרגש.

דיאטה ים תיכונית.

משרד הבריאות מוביל את התזונה הים תיכונית שהוא מסר מבוסס מדעית. העקרונות כוללים ריבוי ירקות ופירות בעונתם, דגים וקטניות, ומיעוט של בשר אדום, הפחתה במזונות מעובדים, בדגש על קיימות ושימוש במזון בסביבה. אתי אומרץ כי התמהיל הזה מוכיח את עצמו ומתבטא במחקרים. אנשים שצורכים תזונה ים תיכונית פחות חולים בסרטן, מחלות לב, פחות חולים ומאריכי ימים עם חיים בריאים, ומניעת מחלות בצורה מובהקת.אזור המגורים מאפשר לנו לצרוך את התוצרת המקומית.

אתי אומרת, כי תזונה בריאה היא המתכון לחיים בריאים. וממליצה להנות מתזונה בריאה ולא לקשר את זה לדיאטה והימנעות ממזון. “אפשר להנותמתזונה ים תיכונית באופן הכי טבעי ולשמור על הבריאות שלנו. תפנו למי שיכול לייצג את תזונה מבוססת מחקר שהיא דיאטנית, תפנו בכל תחוםבמעגל החיים. תחום שמעסיק כל אחד בחייו. מי שמוסמך ומחויב למסר הבריא ולא מזיק לבריאות היא הדיאטנית והתזונאים הקליניים. הייתי רוצה לברך אותנו שנאכל בבריאות ונהנה מזה”.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn