המקרר הקהילתי בקריית שמונה הוא מהמצליחים בארץ. תושבי קריית שמונה והגליל העליון שותפים למיזם שמצליח ומתפתח מיום ליום. המיזם הוא בשיתוף סגן ראש העיר מישל בן שימול ועיריית קריית שמונה שנרתמים לסייע. נוסף לחברות מסחריות קבועות שתורמות, ופעילות קהילתית שמוביל עמר אלוני מפתח המיזם. “בקריית שמונה יש אנשים חמים וטובים שהקהילתיות חלק בלתי נפרד מהם. המקרר לא מיועד רק למעוטי יכולת אלא לכל מי שצריך. מטרת המקרר היא לסייע לקהילה אך בדרך נוצרים חיבורים קהילתיים שמחממים את הלב” אומר עומר.

כתבה מאת: דנה אלימלך.

עומר אלוני (48) תושב קריית שמונה הוא בנו של אברהם אלוני ז”ל ראש העיר הראשון של קריית שמונה, עומר כמו אבא שלו אברהם ז”ל תמיד עוזר לנזקקים ומעוטי יכולת. אברהם אלוני ז”ל התאפיין בעזרה שהעניק לתושבי העיר ונראה כי בנו עומר הוא ממשיך דרכו.

עומר מספר כי המיזם התחיל מכתבה בטלוויזיה על מיזמים של מקררים קהילתיים. גיא בן זוג של עמר ראה כתבה על המקרר הקהילתי בתל אביב, והציע לעמר לפתח מיזם של המקרר הקהילתי בעצמו. גיא אמר שבמקום שעמר יעזור לכל אחד באופן אישי בעזרת מיזם המקרר ניתן לעזור למספר רב יותר של אנשים כחלק מצורך קהילתי גדול וככה התחיל מיזם המקרר בחודש יולי השנה.

מיזם המקרר קיים במקומות נוספים בארץ כמו תל אביב , באר שבע, ירושלים, ראש העין. בכרמיאל המיזם נכשל בעקבות חוסר שיתוף פעולה מצד הרשות המקומית בכרמיאל ונראה כי המקרר בקריית שמונה הכי פעיל מבין מיזמי המקרר בארץ ויש אפילו מקרר קהילתי בלונדון וברחבי אירופה. המקרר של קריית שמונה ממוקם בכיכר צה”ל במרכז העיר.

המיזם התחיל בפוסט בפייסבוק שפרסם עומר בדף הפייסבוק הפרטי ושאל מי “מרים את הכפפה” ביחד איתו להפוך את המיזם לדבר מוחשי ואמיתי.  “בהתחלה חשבנו שמיזם כמו המקרר לא יצליח בקריית שמונה, אבל מהר מאוד הבנו שטעינו עם הענות מדהימה של תושבי העיר ועיריית קריית שמונה שנרתמו לקחת חלק בהצלחת המיזם” אמר עמר. בהמשך נפתחה קבוצה בפייסבוק שלוקחים בה חלק כל תושבי העיר והאזור.

את המקרר תרם אייל עמוס מקריית שמונה שנענה לבקשה  של עומר בפייסבוק מיד עם הפרסום. עוד באותו היום החלה הפעילות במקרר כשעיריית קריית שמונה בהובלתו של סגן ראש העיר מישל בן שימול נרתמו לספק מקום מתאים למקרר וחשמל זמין. מיזם המקרר בהובלתו של עמר אלוני מתאפשר הודות לשיתוף פעולה עם עיריית קריית שמונה, ראש העיר קריית שמונה אביחי שטרן, סגן ראש העיר מישל בן שמול וסגן ראש העיר יורם ממן, שכאמור דאגו למקום מתאים למקרר ולחשמל זמין למקרר. עמר מספר כי גם אחרי חמישה חודשים מתעניינים במקרר עוד ועוד אנשים מכל רחבי הגליל העליון ברצון לתרום ולסייע להצלחת המיזם.

לפני כחודש עומר הוזמן להרצות בפני סטודנטים מהמכללה האקדמית בתל חי על המיזם של המקרר הקהילתי. סטודנטים מתעניינים במיזם ואף לוקחים בו חלק, מביאים מוצרים ולוקחים מוצרים. הרצנו בפני הסטודנטים, על איפה המקרר ממוקם, מי התורמים למקרר. הסטודנטים הביעו עניין רב במיזם , הם התחילו להתארגן ביחד עם אגודת הסטודנטים לשים במכללת תל חי עגלה ופעם בשבוע יביאו את המוצרים למקרר הקהילתי, מוצרים שנאספו מהסטודנטים ובסופו של דבר התרומה חוזרת גם אליהם שמשמשים במיזם המקרר.

לאיזה דברים בקהילה נחשפת בעקבות מיזם המקרר?

“לא ידעתי שיש עוני גדול בקריית שמונה. בהתחלה מטרת המקרר הייתה לזרוק כמה שפחות מזון. המטרה של המקרר שכל אחד ממה שהוא קונה במקום לזרוק להביא למקרר. בהתחלה אנשים הביאו מזון מהבית ומוצרים יבשים ואוכל שנשאר. עם הזמן נכנסו חברות פרטיות שרצו לתרום כמו שופרסל, נביעות, ישיבת ההסדר. בכל יום רביעי בשבוע שופרסל צומת המצודות תורם באופן קבוע למיזם המקרר באדיבות  ובניהולה של אתי שחורי צוות הסופרמרקט שממלא את המקרר במוצרים כמו קמח, חלב, לחם, גבינות, פסטות, עוגיות, כל מוצרי הבית של שופרסל כל פעם מחליפים מוצרים שיהיה מגוון לתושבים. בנוסף ישיבת ההסדר שולחת כל יום חמישי מוצרי ירקות, פירות. חברת נביעות שנמצאים מתחילת המיזם מהיום הראשון, תורמים מים מינרלים באופן קבוע בניהולו ובאדיבותו של מנהל המפעל דני טביב”.

איך אתה יודע שהמיזם עובד?

“המקרר מלא במוצרים שלא אנחנו הבאנו שאנשים שהביאו מהבית זה מחמם את הלב שהתושבים והאנשים נותנים מביתם”. עמר מספר כי התקשרה אליו אישה מאחד הקיבוצים באזור שהייתה באירוע בקריית שמונה והילדים התקשרו אליה בשעה 23:00 בלילה שאין לחמניות למחרת בבית הספר. האישה שעברה ליד המקרר, המקרר היה מלא בלחמניות ולחמים. האישה לקחה שתי לחמניות לילדים וסיפרה כי הייתה מאושרת שמצאה לחמניות בלילה לתת אוכל לילדים. ולמחרת האישה באה עם דברים למקרר ומילאה את המקרר בכל טוב. זה מראה שהמיזם עובד, ולא רק מי שחסר לו לוקח חלק במיזם, אלא שהמקרר עונה על צורך שגם אם חסר משהו באותו הרגע המקרר יכול לתת את המענה לכך.

עמר מספר כי האנשים אוד מיוחדים וכי יש לקוח שמביא כמעט כל יום לחמים למקרר וממלא את המקרר בכל טוב. אחד מהאנשים הטובים הם מינמרקט עמרם לב העיר של עמרם וסינייה שכל יום שמים במקרר לחמים ולחמניות ושותפים במזים המקרר כמעט מתחילתו. בנוסף לאתי חי דוידי האישה והאגדה אומר עומר, שכל שבוע מביאה דברים למקרר, כמו מיונז, קופסאות שימורים, עוגיות וריבות ופינוקים והכל בצניעות גדולה. ותודה למיקי שכל שבוע דואג לניקיון המקרר באופן קבוע.

איזה חוויה עוצמתית חווית ממיזם המקרר?

עמר מספר כי תמיד יש בקשות לסייע “ביקשו מאיתנו לסייע בשביל מישהיא שאין לה יכולת להגיע בעצמה למקרר והיא אישה מבוגרת, לשים מוצרים בצד עבורה, לצערנו שהבאנו לה הבייתה את הדברים גילינו שאין לה מקרר עובד בבית, וכמובן שהתקשרתי לאמא שלי שושנה אלוני הוציאה כסף מקרן אברהם אלוני ז”ל וקנינו לה מקרר חדש. ומוסיף כי “המיזם עובד יפה ומעצמו. אנשים לוקחים מוצרים ומביאים מוצרים וככה כל הזמן יש תחלופה של מוצרי המזון. אני הולך בעיר וקראים לי איש המקרר, וככה אני מבין שכל הקהילה שותפה למיזם. הכי מרגש לראות את הנוער המקומי שמביאים מוצרים למקרר, הנוער מכיר את המיזם ולוקח חלק פעיל”.

עמר מספר כי הוא עובד קשה מאוד להצלחת המיזם, “כשפתחתי את המיזם חשבתי שזה קל ואנשים יבואו ויביאו, זה הפך לעבודה נוספת של טלפונים, להתקשר למקומות לתרומות, לאסוף את התרומות, לנקות את המקרר, למלא את המקרר במוצרים. בתחילת המיזם המקרר היה מתמלא ומתרוקן במהירות בהתחלה לא הבנת וחשבת שמישהו אחד לוקח את כל המוצרים כי היה קשה להבין שיש באמת עוני בעיר. ואז התברר שהאנשים שחולקים במיזם לוקחים על פי הצורך ופשוט יש הרבה אנשים שאין להם והמקרר משרת אותם. בתל אביב המקרר עובד אבל בקריית שמונה הוא יותר משפחתי והמקרר הוא שתופי קהילתי. יש גם סיפורים קצת פחות שמחים כמו שמישהו אמר לי תודה שהכרת לבן שלי מה זה מילקי כי אני לא מסוגל לקנות לבן שלי דברי חלב , זה צובט את הלב להבין שיש מצבים חריגים. מאוד משמח לראות ילדים בני 7 – 8 שהם לא מקריית שמונה שהם מכפר יובל שבאו ותרמו את דמי הכיס שלהם בכדי לקנות דברים למקרר”.

מה אתה יכול לספר על קהילת קריית שמונה?

“קהילה חמה ותומכת. עיר של אנשים מאוד חמים שרוצים לעזור לכולם ולוקחים חלק פעיל במיזם המקרר לטובת הקהילה. מיזמים חדשים שקמים בארץ של המקררים מתקשרים לשאול אותנו איך לעשות את זה נכון, ואיך המקרר מלא בכל יום. המקרר הא שיתופי וקהילתי לתושבי קריית שמונה ותושבי הגליל העליון. יש הענות רבה גם מצד התושבים בקיבוצים שנרתמים לתרום ולסייע”.

מה השאיפות להמשך המיזם?

“אנחנו מחפשים תורם למקפיא שנוכל להביא גם מוצרים קפואים, אנחנו רוצים לשים ספסל משאלות שאנשים שמים דברים טובים וחדשים כמו משחקים וצעצועים  וניתן להשאיר על הספסל דברים טובים וכל אחד יכול לקחת. יש רעיון נוסף לעשות ספריה, להשאיר ספרים ולקחת ספרים, פתוח לכולם, בשיתוף, סגן ראש העיר מישל בן שימול שנתן את ברכתו. אנחנו רוצים להעיר את הכיכר שיבואו בני נוער לכיכר צה”ל שיהיה להם נוח ונעים לשבת, לעסקים שבכיכר לעשות שיתופי פעולה. כשאני יודע שיש אירועים בכיכר צה”ל אנחנו דואגים למלא את המקרר במים באדיבות נביעות לרווחת התושבים והנוער שמבלים בכיכר צה”ל. בנוסף אנחנו מתכוונים לפנות חברות מסחריות וסופרים בקריית שמונה והסביבה שכל יום סופר ומכולת ימלאו את המקרר בתוספת למה שהתושבים מביאים, נוכל למגר ולו במעט את העוני בעיר. אמנם המיזם התחיל ממטרה של לא לזרוק מזון אבל בעקבות המצב הסוציו אקונומי והחברתי בעיר נראה שיש צורך לתת מענה לאוכלוסיות שצריכות סיוע במזון ודברים נוספים. אנחנו מחפשם אנשים שיתרמו יותר מוצרי חלב, רב האנשים מקבלים תורמות הביתה של מוצרים יבשים וירקות אבל יש מחסור במוצרי חלב. יש אנשים שתורמים באופן פרטי תורמים כסף, קונים ומביאים למקרר, איש צבא שמעדיף להישאר בעילום שם, כל יום שישי קונה דברי חלב, ירקות ופירות וממלא את המקרר.

עמר אומר כי למקרר אין אבא ואמא אלא התושבים הם האבא והאמא של המיזם, האנשים שעוזרים ומביאים וכי המיזם עובד מעצמו, “אנחנו מוסיפים תוספות ומפתחים, וההשראה הגדולה ביותר זה התושבים. הייתי רוצה לבנות צוות של מתנדבים, שהמקרר לא יהיה שעה שעתיים ביום אלא כל היום. שאנשים מהבית יביאו, שהמיזם יהיה גם פחות לזריקת אוכל. מצער אותי לראות שבמקומות אחרים העיריות לא משתפות פעולה אבל בעיריית קריית שמונה לקחו את המיזם תחת חסותם. אנחנו מחפשים מתנדבים שיאספו בימי שני וחמישי ירקות ופירות מסיום השוק שהולכים לפח, נשמח אם המאפיות בקריית שמונה יתרמו את התוצרת שנשארה ביום היום. עמר אומר כי יש ימים שהמקרר נשאר ריק וזאת הרגשה לא טובה. “אנחנו שואפים שהמקרר יהיה תמיד מלא במוצרים”.

סגן ראש העיר מישל בן שימול “כחלק מהראייה החברתית שהיא יותר מדרך חיים עבורנו אימצנו בחום את הרעיון של עמר למקרר קהילתי וסייענו ככל שניתן היה. אנחנו רואים בחיוב רב מעורבות חברתית ציבורית של תושבים ומעודדים אותה, ונשמח לסייע ולהירתם בכל רעיון חברתי נוסף שיבוא להיטיב ולשרת את הציבור ולפתח עד רעיונות חברתיים. צריך לראות איך ניתן להרחיב את הפרויקט ולשפר. בעיניי הרעיון והביצוע הוא יותר ממוצלח ותודה לעומר על הזמן שהוא משקיע. אנחנו חושבים להרחיב את המיזם לכל רובע בעיר שיהיה מקרר בכל רובע בעיר. הרעיון של המקרר הקהילתי הוא לא רק למי שאין וקשה לו, אלא שמי שיש לו יותר שם מוצרים במקרר, ומי שחסר לו לוקח, יכול להיות גם צורך זמני,. הנוער של העיר לוקח חלק במיזם ונהנים מהמקרר בזמן השהות בכיכר צה”ל. פרויקט מבורך מבחינתנו”.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn