באירוע מרגש שהתקיים במרכז “קלור”, הוקרן לראשונה בגליל סרט שמונגש לאנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית

 

אחד האירועים המעניינים שקרו לאחרונה באזור הצפון, ובגליל העליון בפרט, היה היוזמה של “המרחב לחיים עצמאיים בגליל” להקרין סרט שמונגש לאנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית במרכז ‘קלור’ שבכפר בלום. מדובר בפיילוט, שהתרחש בפעם הראשונה בגליל העליון, ולאור הצלחת האירוע, כנראה יתקיים באופן קבוע.

הסרט שהוקרן, “מנצחים”, לווה בפסקול עברי והונגש באמצעות שפה פשוטה וקלה להבנה. שוחחתי עם נגה סיוון, מנהלת משותפת של “המרחב לחיים עצמאיים בגליל” מיוזמת  עמותת נגישות ישראל, על ההקרנה המרגשת ועל הפעילויות המרובות שהמרחב מציע לאנשים עם מוגבלויות מכל הסוגים.

 

 

ספרי לי קצת על הסרט ומאין הגיע הרעיון לקיים את הקרנתו?

נגה: “במרחב לחיים עצמאיים בגליל אנו פונים לאנשים עם מוגבלויות מכל הסוגים. במקרה של הקרנת הסרט, קהל היעד היה אנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית. גילינו, תוך כדי העבודה שלנו במרחב, שלאנשים עם מוגבלות זו קשה לצפות בסרטים של ‘מבוגרים’ והם אינם מסוגלים להבין את הסרט מבלי שנסביר להם. ההנגשה של הסרט היא בעצם דיבוב שנאמר בשפה פשוטה שהם יוכלו להבין. ישנם מספר חברות בארץ שמנגישות סרטים עבור קהל יעד זה ובחרנו את הסרט ‘מנצחים’ להקרנה הראשונה שהתקיימה באירוע פיילוט חגיגי במרכז קלור שבכפר בלום”.

איך היו התגובות?

נגה: “נורא חששנו מההקרנה כי זו פעם ראשונה שאנחנו מקיימים אירוע מסוג זה. לא ידענו אם הסרט יהיה מספיק מונגש, אם הצופים יבינו את המתרחש, ולשמחתי, האירוע נחשב להצלחה מסחררת. בהקרנה נכחו מאה אנשים עם מוגבלות שכלית-התפתחותית שהבינו כל סצינה. איפה שהיה מצחיק – הם צחקו, ברגעים עצובים הם בכו, כשהיה מרגש- הם מחאו כפיים, הם פשוט הבינו הכל. זו תחושה נוראית עבורם לצפות בסרטים שהם לא מבינים והם ממש חזרו נפעמים מההקרנה. קיבלנו דיווחים ממנהלי המסגרות שהשתתפו באירוע שהצופים חזרו מאוד מרוגשים”.

אז אתם מתכננים לקיים עוד הקרנה?

נגה: “בהחלט. אנחנו כבר מתכננים את האירוע הבא. הפקנו לקחים והסקנו מסקנות מהאירוע הראשון. בפעם הבאה ננסה לעבות את האירוע עם קצת מינגלינג בתחלה, זמן לפגישות עם חברים מהמסגרות השונות, איתם הם לא נפגשו זמן רב. שלא יגיעו רק לצפות בסרט, שזה יהיה מאורע חברתי”.

אתם מארגנים עוד פעילויות לאנשים עם מוגבלות שונה?

נגה: “במרחב לחיים עצמאיים בגליל אנחנו מארגנים פעילויות לכל סוגי המוגבלויות. למשל, באופן קבוע ישנה הקרנה בראש פינה של סרטים שמונגשים לעיוורים ולקויי ראייה. יש לא מעט סרטים כאלו. הסרט עצמו מדובב, כאשר בדיבוב מתארים את כל מה שלא רואים: את הסביבה, את העונה בשנה, את שעת היום, את הרחוב שבו הולכים, את האווירה. הצופים מספרים שהם ממש ‘רואים’ את הסרט. אנחנו גם דואגים לקיים פעילויות ספורטיבית לאנשים עם מוגבלויות שונות, שאינם יכולים להשתתף בפעילות ספורטיבית רגילה. למשל, זיהינו את הצורך בקיום פעילות ספורט אתגרי לאנשים עם מוגבלויות, כי אין כאלה בגליל ובגולן. אז אנחנו מקיימים אימוני ספורט, אימונים על אופני טנדם. אנשים שלא הצליחו לעלות על אופניים פתאום רכבו 60 ק”מ”.

 

 

יש פעילויות משותפות או שכל אירוע מותאם לקהל מסוים?

נגה: “יש גם וגם. זה נורא תלוי באופי הפעילות. הרעיון הוא שכל פעילות שנקיים תהיה מונגשת למי שישתתף בה. שיבינו כל מילה שנאמרת בחדר, כל דבר שנעשה. אנשים נהנים מאוד בפעילויות השונות. היו למשל אנשים שהתעוורו במהלך חייהם וחשבו שכבר לא יוכלו לעסוק בפעילות ספורטיבית ואנחנו גרמנו להם לחזור לאהבה הישנה שלהם. יש לנו 21 סטודנטים מ’מכללת תל חי’ שפעילים אצלנו במרחב כחלק מהעבודה המעשית שלהם. הם מתארים את העבודה כפעילות הכי משמעותית שעשו בכל שנות לימודיהם במכללה. קשה לתאר במילים את ההרגשה הזו, אך אנחנו ממשיכים ונמשיך לקיים פעילויות מהנות כאלה”.

 

 

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn