במסגרת אירועי חודש הספר העברי, ישיק רפאל מלול, יליד קרית שמונה והאח של, את ספר הביכורים שלו “קוד שבור”. להשקה הוא יגיע היישר משוויץ, המדינה בה הוא מתגורר ב-25 השנים האחרונות. למידע 8 הוא מספר על האח יורם (“אני רואה בו מועמד אדיר”),  על הילדות בקרית שמונה (“הייתה לי ילדות מופלאה”), על עזיבת קיבוץ ברעם, בו היה חבר (“לא יכולנו לחיות עם הידיעה שבתנו לא ישנה איתנו בבית”), ועל הסיבות לכתיבת הספר, ולהוציאו לאור דווקא בהוצאת ספרים גלילית (“יש לנו אינטרס משותף להצליח”).

 

שירי פריאנט

 

ביום רביעי הקרוב יתקיים אירוע ההשקה של “קוד שבור”, ספר הביכורים של רפאל מלול. הספר, אשר רואה אור בימים אלו, מספר את סיפורו של עמוס, מאצ׳ו מהפריפריה הישראלית שנקלע לתוך ליבה של פרשת ביון חוצת גבולות. “עמוס חשב שכבר ראה הכול בחיים, עד שפגש את גבריאל המסתורית שסחררה את ראשו וסחפה אותו לעולם אפל של תשוקה, תככים ומזימות, בגידות וסכנה” (מתוך עטיפת הספר “קוד שבור”). עד כמה שאב רפאל השראה לספר מחייו האמיתיים? לזה עוד נגיע בהמשך.

 

“אני חושב על פוליטיקה בכל רמ”ח איברי”

 

רפאל נולד בקרית שמונה למשפחה שעלתה לארץ מטוניס בשנות החמישים. בבית גדל רפאל עם עוד חמישה אחים, ארבעה מהם עדיין גרים בקרית שמונה, אחד מהארבעה הוא יורם מלול, חבר מועצת העיר וחבר מפלגת “יש עתיד” בראשות יאיר לפיד. “כן, יורם פנה לפוליטיקה וכולי תקווה שקרית שמונה תדרוש שינוי. אני רואה בו מועמד אדיר שיכול לשנות את מצבה של העיר”, אומר רפאל. כשאני שואלת אם גם הוא שוקל לעבור לפוליטיקה יום אחד, רפאל עונה: “אני חושב על פוליטיקה בכל רמ”ח איברי, אך לעולם לא אכנס לתחום הזה”.

 

את ילדותו בקרית שמונה, מתאר רפאל כ”ילדות מדהימה, מלאת עשייה ואקשן. נולדתי וגדלתי בשפרינצק, מול הרי נפתלי. היינו עסוקים רוב היום בפעילויות על ההר, גידלנו כלבים באהבה. לא היו שום אייפונים או משחקי מחשב, רק משחקים עם החברים בשכונה. בגיל 8 עברנו לדירה חדשה ומרווחת בטרומים. אני כולי מלא תודה ואושר על ילדות שלא אשכח לעולם”.

 

 

בגיל 13 הצטרף רפאל ל”שומר הצעיר”, דבר אשר, לדבריו, שינה את חייו. “הגעתי ל’שומר הצעיר’ לאחר שהכרתי שני בחורים נפלאים, בני קיבוץ, שהגיעו לשנת שירות בקרית שמונה. הם מילאו אותי בהתלהבות ואהבה לעולם חדש שלא הייתי מודע אליו קודם. הייתי ילד רחוב שהיה עסוק בעימותים. ‘השומר הצעיר’ החזיר אותי למוטב והפך אותי לישראלי מסור, פעיל ואיש של צדק. התחלתי להדריך בתנועה ובגיל 17 יועדתי לגרעין נח”ל בקיבוץ ברעם. הגרעין הורכב מקבוצות של צעירים מקרית שמונה, נתניה והקריות. ‘השומר הצעיר’ באמת שינה את חיי. לכי תדעי איפה הייתי היום בלעדיו”.

 

קרא לגיבור הספר בשם של סבא

 

רפאל סיים את לימודיו בתיכון דנציגר ולאחר שהשתחרר מצה”ל, הוא חזר לקיבוץ ברעם. הוא הפך לחבר קיבוץ והתחתן עם אשתו הראשונה, אותה פגש כאשר הגיעה משוויץ להתנדב בקיבוץ. לשניים נולדה בת, נדיה יעל, אבל אז החליטו בני הזוג לעזוב את הקיבוץ. “בברעם ישנה לינה משותפת. לא יכולנו לחיות עם הידיעה שבתנו לא ישנה איתנו בבית. עזבתי את הלימודים שלי במכללת תל חי ויצאתי לקורס אבטחה של חברת ‘אל על’. כשסיימתי את הקורס, נשלחתי לעבוד בציריך. העזיבה שלנו הייתה קשה וכואבת, אך לא עמדה בפנינו דרך אחרת”.

 

איך התמודדת עם המעבר מבחינה מנטלית?

 

“המעבר היה קשה מאוד. פרידה מהבית בו גדלת, מהמשפחה, מהשפה, מהתרבות, מהחום הישראלי. עברתי פתאום לארץ קרה, מינוס 20 מעלות, קור מקפיא עצמות. המנטליות ממש שונה בשוויץ, ועד היום אני לא ממש אוהב או מתחבר אליה. הייתי איש ביטחון בציריך שנה בשביל להבין שאם אני רוצה להמשיך לחיות בשוויץ, אני חייב לחיות כמו שוויצרי ולא כמו ישראלי”.

 

באיזה אופן?

 

“באל על מדברים רק עברית או אנגלית, קוראים עיתונים ישראלים, חיים כמו ישראלים. מצד שני, לא ממש אהבתי את חבריי הישראלים שם, לא הייתה שום אכפתיות בין אחד לשני, כל אחד דאג לעצמו, אז יצאתי מהחברה והתחלתי לעבוד כאיש אחזקה טכני.”

 

באיזשהו שלב, מצא את עצמו רפאל מובטל. “הישיבה בחוסר מעש שיגעה אותי. מבלי לשים לב התחלתי לכתוב את הספר. גם בתיכון הייתי ממש טוב בכתיבה., אבל החלום שלי תמיד היה בכיוון של מוזיקה, כתיבה והלחנה של שירים, לא כתיבת ספר. למעשה, הייתי די מופתע מהיכולת שלי להדפיס במשך ימים על גבי לילות, מבלי לעצור ולחשוב איך ממשיכים הלאה.”

 

רפאל לא הפסיק לכתוב, עד שסיים את ספרו. “קוד שבור” מתואר כהרפתקת מתח וריגול חושנית ומרתקת בעולם של צללים”.

 

עד כמה הספר דומה לחייך?

 

“הספר הוא ביוגרפיה אישית שלי. אני כותב על התקופה המרהיבה שלי בברעם, עם נשים והמון אהבה. לגיבור הספר קראתי על שם סבי ז”ל, שהיה רודף נשים מושבע. השם פשוט התאים לדמות וזו הייתה הדרך שלי לומר תודה לאיש אהוב. גם קרית שמונה מוזכרת בספר, הגיבור הוא בן העיר, ומנהל בית הספר האגדי, צדיק נאור, מוזכר גם הוא. הספר עצמו מבוסס על חיי ועל אנשים שאהבתי. על כל אלה הוספתי סיפור ריגול מותח.”

 

בתור אחד שמתגורר בשוויץ למעלה מ-20 שנה, למה החלטת להוציא את הספר בעברית תחת הוצאה לאור מהגליל, “הוצאה גלילית”?

 

“זהו ספר שנכתב בשפת אמי ולכן ממש מתבקש שהוא ייצא בישראל. כרגע אני בודק אופציות עם הוצאות גדולות על תרגום הספר לאנגלית. כמו כן, אשתי היא מתרגמת מקצועית ותוכל לתרגם אותו גם לגרמנית. אני אנסה לפרוץ גבולות, אבל קודם אני מחכה לדעה מהמומחים. לגבי ‘הוצאה גלילית’, כבר הייתי סגור עם חברת הוצאה לאור אחרת, אבל ביני לבין העורך לא היה חיבור. כשראיתי שפרופ’ אזרן  יצא עם סיפורו ב’הוצאה גלילית’, וקיבלתי עליהם המלצות מאחי, החלטתי להפיץ את הספר דרך ‘הוצאה גלילית’. הדבר הכי חשוב הוא שיש לנו אינטרס משותף להצליח ואת השילוב הזה חיפשתי”.

 

 

מה הציפיות שלך מהספר?

 

“אני רוצה לראות את הספר כרב מכר. אני חושב שמדובר בספר עם פוטינציאל אדיר שכל ישראלי ישמח לקרוא. העלילה מאוד ישראלית, מצחיקה ומעניינת. השאיפה הכי הגדולה שלי היא שאנשי העיר יתמכו בי, כי ההצלחה שלי היא ההצלחה של קרית שמונה.”

 

 

את הספר “קוד שבור” ישיק רפאל ביום רביעי הקרוב. אירוע ההשקה יכלול: הצגת הספר, ברכות, הקראת קטעים, מכירת ספרים עם הקדשות אישיות מאת המחבר וקטע מוזיקלי.

 

המוזאון הפתוח לצילום תל-חי

יום רביעי, 21 ביוני, שעה 20:00

כניסה חופשית

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn