צילום: תקשורות יעל שביט

לקראת ראש השנה מזנק ביקוש התפוחים ב-68% לעומת הממוצע לאורך ימות השנה. במהלך חגי תשרי נצרכים כ-14 אלף טון תפוחים. הצריכה הממוצעת לנפש עמדה אשתקד על 15.5 ק”ג בשנה. נוסף לייצור המקומי מתקיים ייבוא תפוחים שצפוי לעמוד השנה על כ – 35 עד 40 אלף טון. בחברה לפיתוח הגליל אומרים כי, יבול התפוחים הארצי בשנה הקרובה צפוי להגיע ליבול של כ -110,000 טון.

על פי נתוני מועצת הצמחים, שטחי התפוח בישראל משתרעים על פני כ- 32,000 דונם, כאשר 95% מהמטעים נטועים בהרי הגליל והגולן, בגבהים של לפחות 600 מטר מעל פני הים. מנות הקור בגבהי ההרים, מטיבים עם איכות הפרי ומראהו. 

ענף התפוח בישראל מספק לצרכנים תפוחים לאורך כל השנה בהקפדה על גודל הפרי, צבע, מירקם, עסיסיות וחיי מדף ארוכים. התפוח הישראלי מייצב עצמו כמוצר איכותי העדיף לקהל הישראלי על התפוח המיובא. עונת קטיף התפוחים הנוכחית בגליל ובגולן מצטיינת ביבול טוב, איכות פרי במראה ובטעם כתוצאה ממחקר ופיתוח במו”פ צפון בתחום התפוח בהרי הגליל והגולן המתבצעים בשיתוף פעולה בין גורמי המחקר וההדרכה החקלאיים ובתי האריזה בצפון.

“קיר פירותי” במטעי הגולן
צילום: תקשורות יעל שביט

עמוס לוין, מרכז תחום החקלאות בחברה לפיתוח הגליל ויו”ר שולחן התפוח במועצת הצמחים אמר כי, ענף התפוח משמעותי בכלכלת הגליל והגולן ומרבית מטעי התפוח צמודים לגדר הגבול הצפוני. “אנו שמים דגש על מימון וביצוע מחקרים יישומיים, העוסקים בעיקר בשיפור זנים, כנות ועיצוב עצי התפוח לקטיף עתידי, במינימום כוח אדם, הגנת הצומח וטיפול בפרי לאחר קטיף.  אנו מגייסים למו”פ בענף התפוח כ-2.0 מיליון שקלים מתקציב ‘שולחן התפוח’, המדען הראשי במשרד החקלאות, הרשות לחדשנות וקק”ל. אנו מסייעים לנוטעים בגולן ובגליל להגיש בקשות למנהלת ההשקעות במשרד החקלאות על מנת לזכות במענקי נטיעה למטעים צפופים במתכונת מודרנית של “קיר פירותי”. זוהי זכות גדולה להוביל מחקרים וחידושים מקצועיים בענף התפוח עם חוקרי מו”פ צפון, מכון וולקני  ומדריכי שה”מ במשרד החקלאות מתוך מטרה לשפר את רווחיות מגדלי התפוחים ולהוזיל את מחיר התפוחים לצרכן/ית בישראל”.

חיה רק-יהלום, מנהלת מו”פ צפון במכון המחקר מיגל: “כיום תנובת עצי התפוח היא נמוכה בין 5-6 טון לדונם בשנה ומושפעת משינויי מזג האוויר. הפרי לא תמיד עומד בדרישות המסחר ומחזיר את עלות ההשקעה של החקלאי. מכיוון שרוב הפרנסה בענף החקלאות בגליל ובגולן הינה ממטעי התפוח, עוסקים חוקרי מו”פ צפון בשיפור היבול ואיכות התוצרת. מטרת בחינת העיצובים החדשים היא להעלות את היבול ל-7-8 טון לדונם בשנה. מטעים אלו יאפשרו בעתיד הלא רחוק שימוש במיכון מתקדם, לרבות רובוטים לגיזום וקטיף”.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn