מטעי אבוקדו בגליל העליון
צילום: ראובן דור

ארגון מגדלי הפירות: יבול האבוקדו יעמוד השנה על 150 אלף טון וזן חדש של אבוקדו ‘מלומה’

יבול האבוקדו בארץ יעמוד השנה על כ- 150 אלף טון כאשר הממוצע בשנה עומד על כ- 120 אלף טון. ירון בלחסן, מנכ”ל ארגון מגדלי הפירות בישראל מסביר כי, בזכות תכונותיו הבריאותיות האבוקדו נמצא בקטגורית ה’סופר פוד’ ובשנים האחרונות עולה הביקוש בעולם לצריכתו בעשרות אחוזים, עובדה המעודדת חקלאים רבים לגדל אבוקדו.

קטיף האבוקדו מתקיים כמעט לאורך כל השנה כאשר לאחרונה הסתיים קטיף זן גליל וזן דיי והחל קטיף זן אטינגר וזן האס המבוקשים בקרב הציבור. זן האס צבעו שחור-סגול, קליפתו מחוספסת וטעמו אגוזי. זן אטינגר הינו פרי גדול וירוק, צורתו אגסית ומרקמו חלק. בחודשים נובמבר עד דצמבר ימשך קטיף האטינגר והאס ויצטרפו לקטיף הזנים פינקרטון, פוארטה, ודמוי האס. בחודשים ינואר עד אפריל ימשך קטיף האס, פינקרטון ודמוי האס. במאי עד יוני ייקטף זן ריד, האחרון בעונה.

ירון בלחסן מנכ”ל ארגון מגדלי הפירות בישראל
צילום: ארגון מגדלי הפירות בישראל

בלחסן אומר כי, רק בארבע שנים האחרונות, פרט לשנת שמיטה ניטעו עוד כ- 20,000 דונם מטעי אבוקדו בעיקר באזור הנגב המערבי ובעוטף עזה וכיום היקף מטעי האבוקדו עומד על כ- 140,000 דונם, כאשר בשנה הבאה יינטעו עוד כ- 5,000 דונם, על מנת לספק את צריכת האבוקדו העולה בישראל.

הצרכן הישראלי צורך בממוצע בין 8-9 קילו אבוקדו בשנה כאשר שיא צריכת האבוקדו הינה בחודשים דצמבר, ינואר ופברואר, וההערכה היא כי בשנים הקרובות תעלה צריכת האבוקדו לכ-12-13 קילו בשנה.

האבוקדו נחשב לפרי ייצוא מוביל בישראל, כ-50% מתוך יבול האבוקדו השנתי משווק בעיקר למערב ומזרח אירופה, וכן ליפן, איתה נחתם לפני כשנתיים הסכם ראשון לייצוא אבוקדו מזן האס הפופולארי ביותר בעולם, כאשר שאר היבול (50%) מיועד לשוק המקומי. בנוסף, מתנהלים מגעים ראשונים, לפתיחת ייצוא האבוקדו הישראלי לאיחוד האמירויות והודו.

על פי נתוני מועצת הצמחים בישראל כ- 140,000 דונם אבוקדו, 70,000 דונם ממוקמים בגרנות, מטה אשר, משגב וזבולון, כ- 44,000 דונם בעמקים הצפוניים, מטה יואב, עוטף עזה ואשקלון, ו- 26,000 דונם באזור ברחובות, השפלה ובחוף הכרמל. בחודשי שיא עונת האבוקדו (אוקטובר-דצמבר לערך) נמכר קילו אבוקדו לצרכן בישראל במחיר ממוצע של בין 6-9 שקלים בלבד, כאשר המחיר לחקלאי עבור קילו אבוקדו בעונה זו הינו בין 2-3 שקלים בלבד. המחירים משתנים בכל חודש בהתאם לסוג הזן וכמות ההיצע לאורך השנה כולה.

ראובן דור, מנהל יחסי החוץ ומחקרים סובטרופיים במו”פ צפון במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל ויו”ר שולחן מגדלי האבוקדו במועצת הצמחים אמר כי, ענף האבוקדו נחשב ליציב כאשר שוק גידול האבוקדו העולמי הוערך בשנת 2018 בשווי של 13.64 מיליארד דולר ובשנת 2026 צפוי שווי השוק לצמוח ולעמוד על כ- 21.56 מיליארד דולר.

למרות איום משבר האקלים שומר הענף על התייעלות עקבית זאת הודות למחקר מתקדם תוך שיתוף פעולה של מו”פ צפון במכון המחקר מיגל ב’חברה לפיתוח הגליל’ ומכון וולקני. דוגמת הצלחת מחקר חדש שהתקיים ב’מרכז לחדשנות בפוסטהארבסט’ ( PostHarvest) במכון המחקר מיגל כחלק מפרויקט ‘אבוקדו כל השנה’, הנתמך על ידי קרן המדען הראשי במשרד החקלאות במסגרתו הצליחו חוקרי מיגל לאסם אבוקדו למשך שנה שלמה.

ירון בלחסן מנכ”ל ארגון מגדלי הפירות בישראל: “ענף האבוקדו מהווה הוכחה מוחשית וחזקה לערך החקלאות המתקדמת בישראל והצלחתו, “החקלאים התמודדו בשנה האחרונה עם איום הרפורמה בחקלאות שהציעה להפקיר את החקלאים והחקלאות בארץ לידי יבוא פירות וירקות מחו”ל, אנו קוראים כעת לממשלה החדשה שתקום לחזק את ענף החקלאות וההתיישבות העובדת השומרת על אדמות הלאום בגבולות המדינה”.

זן אבוקדו מלומה
צילום: משתלת אלסבסטה

‘מלומה’ – זן אבוקדו חדש בשוק הישראלי

אורן ולך הבעלים של “משתלת אורן ולך” במושב תלמי אלעזר הוא חקלאי ושתלן וותיק אשר השלים בהצלחה את תהליכי הבחינה והאקלום בארץ של זן האבוקדו החדש והמבוקש ‘מלומה’ וקיבל את אישור השירותים להגנת הצומח. שיווקו באופן מסחרי בשווקים בישראל ובחו”ל יחל כבר החודש.

אקלום הזן החדש, יענה על צריכת האבוקדו העולה בקרב הצרכן הישראלי ובמקביל ינסה להתגבר על חלק מהאתגרים המורכבים ביותר של ענף האבוקדו – ‘תופעת הסירוגיות’: (עצי פרי הנושאים יבול רב בשנה אחת ויבול דל בשנה שלאחריה), המאפיינת בעיקר את זן ‘האס’, הנחשב לזן המבוקש ביותר.

זן אבוקדו מלומה
צילום: משתלת אלסבסטה

אורן ולך, הסוכן הבלעדי של זן ‘מלומה’ בישראל, החל לפני 8 שנים בתהליכי אקלום בארץ של ה’מלומה’ שהינו זן אבוקדו פטנטי, דמוי ‘האס’ שמקורו בחוות מלומה במחוז לימפופו בדרום אפריקה, שם הוא נטוע בהיקף של 25% משטחי האבוקדו. ה’מלומה’ נחשב לזן אבוקדו איכותי, בעל טעם מיוחד, ארומתי ואגוזי. בדומה לזן ‘האס’ יש בו איכות פנימית וטעם מעולים והתרככות אחידה, תכונות פרי המתאימות לשימוש במסעדות וסושיות. ה’מלומה’ בעל גרעין המהווה רק 15%-10% מנפח ציפת הפרי כאשר נפח הגרעין בזן ‘האס’ הינו כ-20%. משקל הפרי נע בין 220 לכ350-300 גרם, גדלים המבוקשים בשווקי יצוא במיוחד, קליפתו שחורה, מחוספסת ועובייה בין 1-1.2 מ”מ, אשר מאוד נוחה להוצאת הציפה מהפרי. ה’מלומה’ בעל אופי צימוח צירי (עם ענף מרכזי “מוביל”), המאפשר נטיעה צפופה של 80-66 עצים לדונם, מגיב יפה לגיזום ומאפשר נטיעה צפופה בעיצוב החדשני במטעי הפרי של “קיר פירותי” כהכנה לקטיף רובוטי בעתיד.

ולך אומר: “אקלום זן ה’מלומה’ בארץ הגיע מתוך רצון להציע הן למגדלים והן לצרכנים אלטרנטיבה משופרת לזן ‘האס’, מבחינת איכות הפרי וכן מבחינת ייעול אופי הגידול. כיום בישראל נטועים כ-2,000 דונם של ‘מלומה’ שניטעו מהצפון ועד לנגב, המניבים בין 2 ל-2.5 טון לדונם, כאשר בישראל היבול הארצי הממוצע של הזן האס הוא 1.4 טון לדונם. החודש החל קטיף ה’מלומה’ וימשך עד חודש פברואר”.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn