קיווי ישראלי כל השנה: הצלחה למחקר במכון המחקר מיגל להארכת חיי המדף בקיווי

לאחר חמש שנים הצלחה למחקר במעבדת ‘חדשנות בפוסט-הרבסט’ במכון המחקר מיגל, של ‘החברה לפיתוח הגליל’, להארכת איסום הקיווי kiwwi לאורך 10 חודשים בקירור מבוקר במטרה לשווקו לאורך השנה. כיום מקובל לאחסן את פרי הקיווי רק 6-7 חודשים מקסימום ולאחר מכן מייבאים פרי כולל מניו-זילנד.

לאחר הקטיף הקיווי מובל לאיסום
צילום: עמוס לוין

איתמר לופו מנהל מעבדת “חדשנות בפוסט-הרבסט” במכון המחקר מיגל אומר: “שיווק הקיווי באופן מסחרי לאורך כל השנה, יחל בשנה הבאה, על בסיסי הטכנולוגיות ששווקו במעבדה. אנו כבר מתחילים בתכנון השיווק בשיתוף פעולה מסחרי עם בית הקירור “בראשית” בגולן, ובית הקירור “רפ-קור” בראש פינה. יש לציין כי המחקר ופיתוח הטכנולוגיה נעשו לטובת הצרכן הישראלי שיוכל לרכוש פרי מקומי משובח באיכות גבוהה ומחירים שפויים כל השנה. המחקר הינו חלק מהתפתחות תחומי הפודטק והאגרוטק באזור הגליל, למציאת פתרונות במחקרים יישומיים המתבצעים במיגל, לחיסכון במזון, והארכת חיי מדף של פירות וירקות ועוד”.

המחקר מומן על ידי שולחן מגדלי הקיווי במועצת הצמחים ונערך בשיתוף פעולה עם מנהלת השולחן, אורנה סנדל ועם מגדלי הפרי שי גולני יו”ר שולחן הקיווי, עמית כהן ממטע קיבוץ מלכיה ורוני ליטבק ומתי דינור ממטע קיבוץ עמיר.

ד”ר דני גמרסני חוקר בכיר במעבדת ‘חדשנות בפוסט-הרבסט’
צילום: מכון המחקר מיגל,

ד”ר דני גמרסני חוקר בכיר במעבדת ‘חדשנות בפוסט-הרבסט’, מכון המחקר מיגל, אומר כי בשנים האחרונות נערכו באזור הצפון, נטיעות רבות של מעל 500 דונם מטעי קיווי, הצפויים להגדיל משמעותית את סך היבול. לכן, להארכת משך האחסון של פרי הקיווי הישראלי חשיבות רבה לויסות כמויות הפרי הישראלי שצפויות לגדול משמעותית במהלך רוב השנה, שיווק פרי ישראלי איכותי שייתן תמורה לחקלאים והצרכנים הישראלים, צמצום היבוא וכחלק מכך- הפחתת הזיהום הסביבתי וההתחממות הגלובלית שנגרמים עקב הובלת הפרי ממרחקים גדולים (פליטת פחמן דו-חמצני).

ד”ר גמרסני: “במחקר מצאנו שלדחיית קטיף הפרי יתרונות רבים: טעם טוב יותר, התרככות תקינה וכושר השתמרות טוב יותר באחסון. כלומר, ראוי להמתין עם קטיף הפרי עד שיגיע למצב כשמדדי ההבשלה כוללים תכולת הסוכר של לפחות 7%, חומר יבש כ-16% ותכולת החומצה נמוכה מכ-2%” אומר ד”ר גמרסני ומוסיף: “במספר מחקרים וניסויים שנערכו במעבדה לאורך שנות המחקר, במטרה להאריך את זמינות הפרי, נבחנו מספר מועדי קטיף וטיפולים שונים, החל במטע, לעיכוב הבשלת הפרי. בעונה זו הצלחנו להאריך את משך אחסון פירות הקיווי מזן ‘היווארד’ למשך 10 חודשים תוך שמירה על איכותם, מוצקותם וטעמם ושיעורי הפרי הסחיר היו גבוהים מאוד. עם קטיף הקיווי של הזן הבכיר ‘ברונו’ שהחל בסוף חודש ספטמבר מתאפשרת כעת זמינות של פירות קיווי ישראלי לאורך כל השנה”.

ירון בלחסן, מנכ”ל ארגון מגדלי הפירות בישראל אומר כי למרות הטמפרטורות הגבוהות בקיץ האחרון, יבול הקיווי עלה השנה ויעמוד על כ-9,000 טון, עלייה של כ-20% משנה שעברה, אז עמד היבול על כ- 7,500 טון. כיום עומד היקף המטעים על כ-3,000 דונם בעיקר בגליל העליון, גליל המערבי ורמת הגולן. הקטיף מתחיל בסוף ספטמבר ונמשך עד סוף נובמבר. הפרי מיועד בעיקר לשוק המקומי והודות למחקר ופיתוח במכון המחקר מיגל להארכת חיי מדף ארוכים במיוחד, בקירור מבוקר, יתאפשר שיווק הפרי לאורך רוב חדשי השנה תוך שמירה על איכותו, מרקמו וטעמו.

שי גולני יו”ר שולחן הקיווי במועצת הצמחים אומר: “פרי הקיווי הישראלי מובחר, יפה וטעים במיוחד, בעל המרקם העדין והציבור ייהנה משפע קיווי טעים ובריא, בישראל צורכים בממוצע בשנה כ-6,000 טון קיווי, כאשר שיא צריכת הפרי הינה בעיקר בחודשי החורף. בחודשי הקיץ המאוחרים, לצרכי השלמה בביקוש, מתקיים כיום ייבוא של כ-1,000 טון קיווי. מחיר ממוצע של קילו קיווי לצרכן הינו כ-14 שקלים והמחיר לחקלאי עבור קילו קיווי הינו כ-6 שקלים”.

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב google
Google+
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב linkedin
LinkedIn